Az már rég nem kérdés, hogy a cukor fogyasztása nincsen jó hatással az egészségünkre. De az bizonyára sokak számára új információ, hogy az agyunk működését is negatívan befolyásolja a túlzott cukorfogyasztás!

Édes élet, rossz memória? Le a cukorral!

Minimális cukorfogyasztás esetén nincsen ok aggodalomra, de egyre inkább úgy tűnik, hogy sokan vannak, akik nem figyelnek oda a cukorbevitelre. Nem kell feltétlenül csokoládéhegyekre gondolni: elég egy üveg kóla vagy egy méretes kávéköltemény mozi előtt, és már túl is vagyunk az ajánlott napi cukormennyiségen. Pedig még nem is beszéltünk a joghurtokról, a müzlikről, a felvágottakba és a készételekbe tett glükózról, a fruktózról, a mézről és a kukoricaszirupról. Miközben a napi energiabevitel csak 5 százalékának kellene cukorból származnia. Ez a nőknél – 1800 kalóriát alapul véve – 90 kalória, ami nagyjából egy kocka csokinak vagy egy Túró Rudinak felel meg. Emelje fel a kezét az, aki nem eszik ennél több cukrosat!

A cukorfogyasztás az „agyunkra megy”!

A nagy mennyiségű cukor fogyasztása negatív hatással van az agyműködésünkre és a mentális jólétünkre. Amikor valaki cukrozott ételt fogyaszt, a nyelven található receptorok jeleket küldenek az agyba: Hahó! Itt a jutalom – és azonnal közérzetjavító hormonok szabadulnak fel, például dopamin. Ritka alkalmanként ez rendben is van, de ha túl gyakran cukros nassal vigasztaljuk magunkat, akkor számos problémába ütközhetünk – mondják a kutatók. A jutalmazó rendszer túlzott aktiválása idővel a kontroll elvesztéséhez, állandó sóvárgáshoz és cukorfüggőséghez vezet. A túlsúlyos gyerek agya másképp reagál a cukor ízére, az agyi áramkörök hajlamossá teszik arra, hogy egész életében vágyakozzon a cukor után.

 

Mit kockáztatunk túlzott cukorfogyasztás esetén?

Egy 2012-es vizsgálat azt állapította meg, hogy a magas cukortartalmú étrend gátolja a tanulást, valamint rontja, lassítja a memóriát. Emellett kialakulhat inzulinrezisztencia is, ami azért is baj, mert az inzulin erősíti a szinaptikus kapcsolatokat az agysejtek között, segítve őket a jobb kommunikációra. viszont ha felborul az egyensúly, nem jut elegendő ebből a hormonból az agyba. Ha már megtapasztaltuk, hogy lezuhant a vércukorszintünk, az ingerlékenység, a hangulatváltozások és a fáradtság tüneteit észlelhettük. Ennek az az oka, hogy az édes, cukrozott étel után egekbe szökik a vércukorszint, majd visszazuhan. Így változik a hangulatunk is, feldob egy kis édesség, majd, ha elmúlik a hatása, idegesek, lehangoltak leszünk. A krónikusan magas vércukorszint testszerte okozhat gyulladást, így az agyban is. A kutatások szerint ez a gyulladás akár a depresszió egyik lehetséges oka is lehet. A tinédzserek különösen érzékenyek a cukros ételekre, rajtuk még látványosabban jelentkezik a hirtelen hangulatváltozás.

 

Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt!

Ahogy múlnak az évek…

Az életkor előrehaladtával különösen fontos, hogy megfelelő étkezéssel támogassuk agyunk működését. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a cukorban gazdag életmód, a túlzott cukorfogyasztás növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása

 

Mit lehet tenni?

Be kell látni, hogy a cukorfogyasztás lassan több kellemetlenséggel jár, mint élvezettel. Szerencsére nem kell teljesen lemondanunk az édes ízekről, csak nagyon oda kell figyelnünk a mértéktartásra, valamint arra, hogy lehető legritkábban együnk cukortartalmú élelmiszereket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink