Zöld tea – legjobb a diétához
Sajátosan nyers íze miatt sokan kevésbé kedvelik, pedig a zöldtea a forró italok királynője, hihetetlenül egészséges. Valójában azért zöld, mert hozzá a frissen szedett tealeveleket beavatkozás nélkül szárítják. Így a levelek maradéktalanul megtartják értékes anyagaikat, vagyis azokat a polifenol és flavonol származékokat, melyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezet öregedésével járó folyamatokat. Tudni kell a zöldteáról, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri illetve a daganatos betegségek kockázatát. Kiváló segítség fogyókúra esetén is, mivel nehezíti a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. Mindemellett a zöldtea kitűnő frissítőszer, erről a benne lévő koffein (tein) gondoskodik.
Így készítsd:
A tealevelekre 70-80°C fokos vizet önts, és legföljebb másfél percig áztasd. A kivett filtert másodszorra, de akár harmadszorra is leöntheted – így lágyabb zamatú teát kapsz. A zöld tea akkor mutatja meg magát igazán, ha nem édesíted.
Fekete tea – örök klasszikus
A frissen szedett tealevelek fermentálásával – erjesztésével – majd szárításával készül. Főzete a zöld teáéhoz képest más szín és ízvilágot ad, de egészségre gyakorolt hatása hasonló. Polifenoljai lassítják a sejtek öregedését és korlátozzák a koleszterin felszívódását a vérben. A teában lévő fluor erősíti a fogzománcot és véd a fogszuvasodástól. Koffein (tein) taralmának köszönhetően igazi reggeli ébresztő, napközben is felfrissít, élénkít.
Így készítsd:
A teafüvet 3–5 percig áztasd 100°C fokos vízben. 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb teához. Az erősebb változat gazdag, telt zamatához érdemes kipróbálni a tejet vagy a tejszínt.
Rooibos tea – az egészség és szépség itala
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, közismert szabadgyök-megkötő, védi az erek falát és fiatalítja a bőrt. Ezen kívül görcsoldó hatású, és enyhíti az élelmiszerallergia okozta tüneteket. Más teához képest kiugróan nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ez kiemelten fontos gyermekek és várandós nők esetében. Teljesen koffeinmentes, sőt segíti a pihentető alvást, így este is bátran fogyasztható, kitűnő folyadékpótló ital.
Így készítsd:
Forrázz le csészénként 1/2 teáskanálnyi rooibos teafüvet, majd 2 perc után szűred le. Citromszelettel ízesítve, esetleg tejjel a legfinomabb. Mivel aromájában föllelhető egy édes-balzsamos vonulat, az édesíteni nem is kell. A zöld teához hasonlóan a rooibosból is 2-3 főzet is készíthető.
Gyümölcstea – kicsiknek és nagyoknak
Igazi frissítő, üdítő, akár melegen, akár jegesen fogyasztod. Legnagyobb érdeme, hogy kiváló folyadékpótló ital. Ha belegondolsz, nem könnyű naponta meginni az előírás szerinti 2-3 liter folyadékot, és valljuk be, a víz egy idő után unalmas. Ekkor jöhet a gyümölcstea, mely nem tartalmaz koffeint és tartósítószert, így a gyerekeket is bátran kínálhatod vele, a nap folyamán bármikor. A legtöbb kevert gyümölcsteában csipkebogyó és hibiszkusz is található, ez a C-vitamin tartalmuk miatt fontos.
Így készítsd:
A teakeveréket 100 fokos vízzel forrázd le, majd 8-10 percig hagyd állni. Minimum ennyi idő kell, hogy az ízek kioldódjanak és összeérjenek. Élvezeti értékéből nem veszít hidegen sem, sőt kifejezetten finom jeges teát készíthetsz belőle.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- S. O. S. diéta, ha szorít a ruha derékban: 3 nap alatt 1,5 kg mínusz
- Könnyű tavaszi salátadiéta a karcsú alakért
- Tudatos fogyás karcsúsító gondolatokkal
- Bulgur kontra köles: mennyi szénhidrát van a gabonákban?