Egy ősrégi kínai mondás szerint a tea a hosszú élet itala. Így aztán fontos, hogy minden nap igyál belőle. De pontosan milyet is és hogyan?

Ősidők óta a legjobb diétás ital, készítsd el jól a teát

Zöld tea – legjobb a diétához

Sajátosan nyers íze miatt sokan kevésbé kedvelik, pedig a zöldtea a forró italok királynője, hihetetlenül egészséges. Valójában azért zöld, mert hozzá a frissen szedett tealeveleket beavatkozás nélkül szárítják. Így a levelek maradéktalanul megtartják értékes anyagaikat, vagyis azokat a polifenol és flavonol származékokat, melyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezet öregedésével járó folyamatokat. Tudni kell a zöldteáról, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri illetve a daganatos betegségek kockázatát. Kiváló segítség fogyókúra esetén is, mivel nehezíti a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. Mindemellett a zöldtea kitűnő frissítőszer, erről a benne lévő koffein (tein) gondoskodik.

Így készítsd:

A tealevelekre 70-80°C fokos vizet önts, és legföljebb másfél percig áztasd. A kivett filtert másodszorra, de akár harmadszorra is leöntheted – így lágyabb zamatú teát kapsz. A zöld tea akkor mutatja meg magát igazán, ha nem édesíted.

Fekete tea – örök klasszikus

tea, teázás

Fotó: Shutterstock

A frissen szedett tealevelek fermentálásával – erjesztésével – majd szárításával készül. Főzete a zöld teáéhoz képest más szín és ízvilágot ad, de egészségre gyakorolt hatása hasonló. Polifenoljai lassítják a sejtek öregedését és korlátozzák a koleszterin felszívódását a vérben. A teában lévő fluor erősíti a fogzománcot és véd a fogszuvasodástól. Koffein (tein) taralmának köszönhetően igazi reggeli ébresztő, napközben is felfrissít, élénkít.

Így készítsd:

A teafüvet 3–5 percig áztasd 100°C fokos vízben. 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb teához. Az erősebb változat gazdag, telt zamatához érdemes kipróbálni a tejet vagy a tejszínt.

Rooibos tea – az egészség és szépség itala

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, közismert szabadgyök-megkötő, védi az erek falát és fiatalítja a bőrt. Ezen kívül görcsoldó hatású, és enyhíti az élelmiszerallergia okozta tüneteket. Más teához képest kiugróan nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ez kiemelten fontos gyermekek és várandós nők esetében. Teljesen koffeinmentes, sőt segíti a pihentető alvást, így este is bátran fogyasztható, kitűnő folyadékpótló ital.

Így készítsd:

Forrázz le csészénként 1/2 teáskanálnyi rooibos teafüvet, majd 2 perc után szűred le. Citromszelettel ízesítve, esetleg tejjel a legfinomabb. Mivel aromájában föllelhető egy édes-balzsamos vonulat, az édesíteni nem is kell. A zöld teához hasonlóan a rooibosból is 2-3 főzet is készíthető.

Gyümölcstea – kicsiknek és nagyoknak

Igazi frissítő, üdítő, akár melegen, akár jegesen fogyasztod. Legnagyobb érdeme, hogy kiváló folyadékpótló ital. Ha belegondolsz, nem könnyű naponta meginni az előírás szerinti 2-3 liter folyadékot, és valljuk be, a víz egy idő után unalmas. Ekkor jöhet a gyümölcstea, mely nem tartalmaz koffeint és tartósítószert, így a gyerekeket is bátran kínálhatod vele, a nap folyamán bármikor. A legtöbb kevert gyümölcsteában csipkebogyó és hibiszkusz is található, ez a C-vitamin tartalmuk miatt fontos.

Így készítsd:

A teakeveréket 100 fokos vízzel forrázd le, majd 8-10 percig hagyd állni. Minimum ennyi idő kell, hogy az ízek kioldódjanak és összeérjenek. Élvezeti értékéből nem veszít hidegen sem, sőt kifejezetten finom jeges teát készíthetsz belőle.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink