Egy ősrégi kínai mondás szerint a tea a hosszú élet itala. Így aztán fontos, hogy minden nap igyál belőle. De pontosan milyet is és hogyan?

Ősidők óta a legjobb diétás ital, készítsd el jól a teát

Zöld tea – legjobb a diétához

Sajátosan nyers íze miatt sokan kevésbé kedvelik, pedig a zöldtea a forró italok királynője, hihetetlenül egészséges. Valójában azért zöld, mert hozzá a frissen szedett tealeveleket beavatkozás nélkül szárítják. Így a levelek maradéktalanul megtartják értékes anyagaikat, vagyis azokat a polifenol és flavonol származékokat, melyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezet öregedésével járó folyamatokat. Tudni kell a zöldteáról, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri illetve a daganatos betegségek kockázatát. Kiváló segítség fogyókúra esetén is, mivel nehezíti a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. Mindemellett a zöldtea kitűnő frissítőszer, erről a benne lévő koffein (tein) gondoskodik.

Így készítsd:

A tealevelekre 70-80°C fokos vizet önts, és legföljebb másfél percig áztasd. A kivett filtert másodszorra, de akár harmadszorra is leöntheted – így lágyabb zamatú teát kapsz. A zöld tea akkor mutatja meg magát igazán, ha nem édesíted.

Fekete tea – örök klasszikus

tea, teázás

Fotó: Shutterstock

A frissen szedett tealevelek fermentálásával – erjesztésével – majd szárításával készül. Főzete a zöld teáéhoz képest más szín és ízvilágot ad, de egészségre gyakorolt hatása hasonló. Polifenoljai lassítják a sejtek öregedését és korlátozzák a koleszterin felszívódását a vérben. A teában lévő fluor erősíti a fogzománcot és véd a fogszuvasodástól. Koffein (tein) taralmának köszönhetően igazi reggeli ébresztő, napközben is felfrissít, élénkít.

Így készítsd:

A teafüvet 3–5 percig áztasd 100°C fokos vízben. 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb teához. Az erősebb változat gazdag, telt zamatához érdemes kipróbálni a tejet vagy a tejszínt.

Rooibos tea – az egészség és szépség itala

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, közismert szabadgyök-megkötő, védi az erek falát és fiatalítja a bőrt. Ezen kívül görcsoldó hatású, és enyhíti az élelmiszerallergia okozta tüneteket. Más teához képest kiugróan nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ez kiemelten fontos gyermekek és várandós nők esetében. Teljesen koffeinmentes, sőt segíti a pihentető alvást, így este is bátran fogyasztható, kitűnő folyadékpótló ital.

Így készítsd:

Forrázz le csészénként 1/2 teáskanálnyi rooibos teafüvet, majd 2 perc után szűred le. Citromszelettel ízesítve, esetleg tejjel a legfinomabb. Mivel aromájában föllelhető egy édes-balzsamos vonulat, az édesíteni nem is kell. A zöld teához hasonlóan a rooibosból is 2-3 főzet is készíthető.

Gyümölcstea – kicsiknek és nagyoknak

Igazi frissítő, üdítő, akár melegen, akár jegesen fogyasztod. Legnagyobb érdeme, hogy kiváló folyadékpótló ital. Ha belegondolsz, nem könnyű naponta meginni az előírás szerinti 2-3 liter folyadékot, és valljuk be, a víz egy idő után unalmas. Ekkor jöhet a gyümölcstea, mely nem tartalmaz koffeint és tartósítószert, így a gyerekeket is bátran kínálhatod vele, a nap folyamán bármikor. A legtöbb kevert gyümölcsteában csipkebogyó és hibiszkusz is található, ez a C-vitamin tartalmuk miatt fontos.

Így készítsd:

A teakeveréket 100 fokos vízzel forrázd le, majd 8-10 percig hagyd állni. Minimum ennyi idő kell, hogy az ízek kioldódjanak és összeérjenek. Élvezeti értékéből nem veszít hidegen sem, sőt kifejezetten finom jeges teát készíthetsz belőle.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.