Rohanós hétköznapokon, ráérős hétvégéken, ünnepekkor – a reggeli mindig a legfontosabb étkezés. Egészséges recepteket ajánlunk a magvak és a zabpehely fűszereplésével.

Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap

Miért jó választás reggelire a zabpehely és a magfélék?

Valóban sokan tartják a reggelit a nap legfontosabb, kihagyhatatlan főétkezésének, hiszen egy tartalmas, szénhidrátban gazdag, de könnyű reggeli egész délelőttre feltölti az embert energiával. A zabpehely könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrát, éppen ezért reggelire tökéletes. Az olajos magvak pedig tele vannak olyan egészséges zsírsavakkal, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az alábbiakban három házi zabszelet receptjét ajánljuk.

Áfonyás zabpehely morzsás szelet

áfonyás zabpehely morzsás szelet

Áfonyás zabpehelymorzsás szelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (8-10 szelethez):

A morzsához:

5 ek sózatlan vaj, olvasztva

180 g teljes kiőrlésű liszt

125 g zabpehely

2 ek durvára vágott mandula

150 g méz

50 g barna cukor

1 tk frissen facsart citromlé

1 csipet só

Az áfonyás töltelékhez:

300 g áfonya (mirelit is lehet)

50 g barna cukor

2 ek friss citromlé

1 ek teljes kiőrlésű liszt

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Egy közepes méretű tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a lisztet, a zabpelyhet, a mandulát, a mézet, a cukrot, a citromlevet és a sót. Gyúrjuk masszává – nem baj, ha a végeredmény kicsit szárazabb, morzsásabb. Körülbelül 1 csészényit vegyünk ki belőle, és tegyük félre. A maradék morzsát tegyük a tepsibe. Az ujjaink segítségével nyomkodjuk szét, hogy a tepsiben mindenhol összeálljon.

3. Készítsük el az áfonyás tölteléket: egy kisebb edényben keverjük össze az áfonyát, a cukrot, a citromlevet és a lisztet. Öntsük rá a morzsa alsó rétegére, majd az egészre szórjuk rá a maradék zabpelyhes keveréket. Süssük az egészet körülbelül 50 percig. Ha kész, hagyjuk legalább 20-30 percig hűlni, mielőtt felvágjuk.

Elkészítési idő: 65 perc + hűtés

DF-tipp: Ha friss áfonyából készítjük, a sütési idő lerövidülhet 10-15 perccel.

 

Banános-quinoás müzliszelet

banános quinoás müzliszelet

Banános-quinoás müzliszelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

60 g quinoa

180 g zabpehely

1 tk őrölt fahéj

½ tk sütőpor

½ teáskanál só

3 db nagyobb, érett banán

1 db tojás

1 ek kókuszolaj

2 tk vaníliás cukor

100-120 g szárított cseresznye vagy vörös áfonya

40 g pirított dióbél

40 g csokireszelék

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Főzzük meg a quinoát, majd tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpelyhet a fahéjjal, a sütőporral és sóval. Adjuk hozzá a pépesített banánt, a felvert tojást, a mézet, az olajat és a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a kihűlt quinoát. Keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a szárított gyümölcsöt, a diót és a csokireszeléket.

3. A tésztát öntsük a tepsibe, majd süssük körülbelül 30-35 percig, míg aranybarnára pirul. Amikor már kihűlt, szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 60 perc

 

Magvas energiaszelet

zabpehely szelet olajos magvak

Magvas energiaszelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12 szelethez):

60 g napraforgómag

60 g apróra zúzott dió vagy mandula vagy mogyoró, akár vegyesen

45 g zabpehely

1 tk chiamag

3 ek kókuszreszelék

1 csipet só

¼ tk fahéj

50 g aszalt gyümölcs

2 ek csokireszelék

2 ek méz

60 g mogyoróvaj

½ tk vaníliás cukor

 

Elkészítése:

1. A magokat, dióféléket pár perc alatt pirítsuk meg egy forró, száraz serpenyőben. Ha kihűltek, egy nagyobb tálban keverjük össze a chiamaggal, a kókuszreszelékkel, a sóval, az asztalt gyümölccsel és a csokival.

2. Egy kisebb lábosban, közepes lángon melegítsük fel a mézet, a mogyoróvajat és a vaníliás cukrot, majd az egészet öntsük a magkeverékre, és alaposan keverjük össze.

3. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát. Jó alaposan nyomkodjuk le, hogy összeálljon. Tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba, míg elég kemény lesz a massza, hogy vágni lehessen.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.