Miért jó választás reggelire a zabpehely és a magfélék?
Valóban sokan tartják a reggelit a nap legfontosabb, kihagyhatatlan főétkezésének, hiszen egy tartalmas, szénhidrátban gazdag, de könnyű reggeli egész délelőttre feltölti az embert energiával. A zabpehely könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrát, éppen ezért reggelire tökéletes. Az olajos magvak pedig tele vannak olyan egészséges zsírsavakkal, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az alábbiakban három házi zabszelet receptjét ajánljuk.
Áfonyás zabpehely morzsás szelet
Hozzávalók (8-10 szelethez):
A morzsához:
5 ek sózatlan vaj, olvasztva
180 g teljes kiőrlésű liszt
125 g zabpehely
2 ek durvára vágott mandula
150 g méz
50 g barna cukor
1 tk frissen facsart citromlé
1 csipet só
Az áfonyás töltelékhez:
300 g áfonya (mirelit is lehet)
50 g barna cukor
2 ek friss citromlé
1 ek teljes kiőrlésű liszt
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. Egy közepes méretű tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a lisztet, a zabpelyhet, a mandulát, a mézet, a cukrot, a citromlevet és a sót. Gyúrjuk masszává – nem baj, ha a végeredmény kicsit szárazabb, morzsásabb. Körülbelül 1 csészényit vegyünk ki belőle, és tegyük félre. A maradék morzsát tegyük a tepsibe. Az ujjaink segítségével nyomkodjuk szét, hogy a tepsiben mindenhol összeálljon.
3. Készítsük el az áfonyás tölteléket: egy kisebb edényben keverjük össze az áfonyát, a cukrot, a citromlevet és a lisztet. Öntsük rá a morzsa alsó rétegére, majd az egészre szórjuk rá a maradék zabpelyhes keveréket. Süssük az egészet körülbelül 50 percig. Ha kész, hagyjuk legalább 20-30 percig hűlni, mielőtt felvágjuk.
Elkészítési idő: 65 perc + hűtés
DF-tipp: Ha friss áfonyából készítjük, a sütési idő lerövidülhet 10-15 perccel.
Banános-quinoás müzliszelet
Hozzávalók (12-16 darabhoz):
60 g quinoa
180 g zabpehely
1 tk őrölt fahéj
½ tk sütőpor
½ teáskanál só
3 db nagyobb, érett banán
1 db tojás
1 ek kókuszolaj
2 tk vaníliás cukor
100-120 g szárított cseresznye vagy vörös áfonya
40 g pirított dióbél
40 g csokireszelék
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. Főzzük meg a quinoát, majd tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpelyhet a fahéjjal, a sütőporral és sóval. Adjuk hozzá a pépesített banánt, a felvert tojást, a mézet, az olajat és a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a kihűlt quinoát. Keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a szárított gyümölcsöt, a diót és a csokireszeléket.
3. A tésztát öntsük a tepsibe, majd süssük körülbelül 30-35 percig, míg aranybarnára pirul. Amikor már kihűlt, szeleteljük fel.
Elkészítési idő: 60 perc
Magvas energiaszelet
Hozzávalók (12 szelethez):
60 g napraforgómag
60 g apróra zúzott dió vagy mandula vagy mogyoró, akár vegyesen
45 g zabpehely
1 tk chiamag
3 ek kókuszreszelék
1 csipet só
¼ tk fahéj
50 g aszalt gyümölcs
2 ek csokireszelék
2 ek méz
60 g mogyoróvaj
½ tk vaníliás cukor
Elkészítése:
1. A magokat, dióféléket pár perc alatt pirítsuk meg egy forró, száraz serpenyőben. Ha kihűltek, egy nagyobb tálban keverjük össze a chiamaggal, a kókuszreszelékkel, a sóval, az asztalt gyümölccsel és a csokival.
2. Egy kisebb lábosban, közepes lángon melegítsük fel a mézet, a mogyoróvajat és a vaníliás cukrot, majd az egészet öntsük a magkeverékre, és alaposan keverjük össze.
3. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát. Jó alaposan nyomkodjuk le, hogy összeálljon. Tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba, míg elég kemény lesz a massza, hogy vágni lehessen.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Fehérjesüti egyszerűen – alkossa meg a saját kedvencét!
- 3 könnyű kakaós desszert 30 perc alatt
- Nem csak a csoki segít – falatozzunk a jókedvért!
- Ropogós müzli (granola)