1. Ésszerű táplálkozás
Miért is kellene bonyolult étkezési tanácsokat követni, amikor elég, ha a józan eszére – és az ösztöneire – hallgat? Az ésszerű táplálkozás tulajdonképpen visszatérés az ősi gyakorlathoz: kerülni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, helyette a teljes értékű táplálékokat célszerű választani. Csökkentse étrendjében az állati zsiradékok mennyiségét, és fogyasszon több növényi telítetlen zsírsavat. Az ételek elkészítésénél részesítse előnyben azokat a módszereket, amelyek csak kis mértékben károsítják a tápanyagokat. Ha ésszerűen táplálkozik, könnyebb az optimális testsúly megtartása, javul az emésztése és növekszik az energiaszintje.
2. Gyors edzések
A mennyiség helyett sokkal fontosabb a minőség – állítják a gyors edzések hívei. 20 perc kemény edzéssel kiválthat akár 1 óra edzőtermi szenvedést. Persze ne legyenek illúziói, napi 10 perc edzéssel még nem váltja meg a világot. Ha csak kevés ideje van, a legjobb a tudatos étkezés mellett a naponta többször beiktatott, 15-20 perces edzés.
3. Drasztikus fogyókúrák elhagyása
2018-ban egyre kevesebben választják a kínzó fogyókúrákat. Az éhezés és komoly tápanyagmegvonások helyett sokan inkább a kiegyensúlyozottabb diéták mellett döntenek. Ez a tendencia szerencsére tovább növekszik. A drasztikus fogyókúrák nem működnek hosszú távon: az anyagcsere-folyamatok lelassulnak és a hiányzó tápanyagokat a szervezet saját készletéből próbálja megszerezni, akár komoly egészségkárosodást okozva.
4. Technika alkalmazása
Egyre népszerűbbek az egészséges életmódot segítő eszközök, mint például a lépésszámláló, a pulzusmérő vagy a kalóriaszámláló. Rengeteg alkalmazás letölthető a telefonra, még inkább megkönnyítve a mindennapokat. Az étkezések és edzések nyomon követésével, a bevitt és hasznosított kalória mérésével, a testmozgás elemzésével pontos statisztikák nyerhetők, amelyek segítik a továbbhaladást és jelentős a motivációs hatásuk is.
5. Mesterséges édesítőszerek mellőzése
A finomított cukor bizonyítottan káros az egészségre. Helyettesítésére legkézenfekvőbbnek a mesterséges édesítőszerek tűnnek, ám ezek egészségkárosító hatásáról is egyre többet hallani. Vannak azonban olyan édesítőszerek, amelyek finomak, gazdagok vitaminokban, tápanyagokban, nyomelemekben, és ami a legfontosabb: természetesek. Ilyen például a méz, a sztívia vagy a nyírfacukor.
6. Otthoni edzések
Az otthoni edzések egyre népszerűbbek. Előnyük, hogy nincs időhöz kötve az ember – és persze az öltözésre sem kell akkora energiát fordítani. Annak érdekében, hogy az otthoni edzések biztonságosak legyenek, érdemes először szakembertől segítséget kérni.
7. A funkcionális edzés előtérbe helyezése
A funkcionális edzés célja, hogy felkészítse a testet a mindennapi tevékenységekre, az azokból adódó fizikai terhelésre. Javítja a testtartást és segíti a sérülések kockázatának minimálisra csökkentését. Lényege az állandóan változó, intenzív és rövid, sokfajta mozgásformát igénybe vevő mozgás, amely sokoldalúan fejleszt. Előnye, hogy kevés eszközzel, szinte bárhol végezhető.
8. A zsírok fontossága
Az alacsony zsírtartalmú ételek napjai meg vannak számlálva. Ebben az évben végre a „jó” zsírok visszakerülnek az étrendbe, hiszen ezek elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. Ha kihagyja a jótékony zsírokat az étrendjéből, gyakoribbá válnak az alábbi tünetek: száraz, viszkető bőr, fájó ízületek és különböző gyulladások a szervezetben. Ráadásul az alacsony zsírtartalmú megjelöléssel ellátott élelmiszerek általában tele vannak cukorral, mesterséges édesítőszerekkel, ízfokozókkal és színezékekkel.