A sportos életmód kialakítása nem egyik napról a másikra történik, hanem egy folyamat eredménye. Jó esetben az alapokat otthonról hozzuk, de akkor sincs baj, ha a szülők nem éltek egészségtudatosan. Felnőttként is kialakíthatjuk az egészségesebb, boldogabb élethez vezető szokásokat.

A sportos életmód alapjai 10 pontban

1. KERESSEN KIHÍVÁSOKAT!

Lehet, hogy rendszeresen jár edzésre vagy kocogni, azonban ha mindig ugyanazt a mozgásformát végzi ugyanolyan intenzitással, idővel az edzés hatékonysága csökken. A sportos életmód fenntartása érdekében fontos a változatosság: végezzen intervallum edzéseket vagy menjen el hetente egyszer túrázni, úszni, kerékpározni.

2. PIHENŐNAP BEIKTATÁSA

Ne eddzen a hét minden napján, hiszen a szervezetének szüksége van pihenésre, regenerálódásra. Ha kialakít egy olyan rutint, amelyben heti háromszor 1 óra edzés, hétvégén pedig egy-egy nagyobb kirándulás, túrázás kap helyet – nos, az több mint tökéletes.

3. ÖNISMERET A SPORTBAN IS

A sérüléseket úgy tudja elkerülni, ha pontosan tisztában van azzal, milyen formában van: ismernie kell az edzettségi szintjét és az egészségi paramétereit is. A legjobb, ha évente egyszer részt vesz egy általános kivizsgáláson, és időről időre vegye igénybe személyi edző segítségét.

4. PRÓBÁLJON KI ÚJ MOZGÁSFORMÁKAT!

Lehet, hogy imádja az aerobikot, és úgy érzi, nem is szeretné kipróbálni a többi titokzatos, ijesztő nevű óratípust, de ne legyen bátortalan, vágjon bele, próbálja ki az összes lehetőséget. Így könnyen megtalálja az önnek leginkább megfelelő mozgásformát, ami szintén segít a sportos életmód megőrzésében.

5. AMI A CIPŐT ILLETI, NE LEGYEN FUKAR!

Mármint, ha az egészségéről van szó. A megfelelő cipőre érdemes beruházni, bármit is sportol. Egy svéd tanulmány szerint azok a hobbifutók és sportolók, akik nem a mozgásformának megfelelő cipőben edzenek, nagyobb valószínűséggel szenvednek sérülést, mint azok, akik jó minőségű cipővel rendelkeznek.

6. AZ ERŐSÍTŐ EDZÉS FONTOSSÁGA

Az aerob edzés mellett a nők hajlamosak elhanyagolni az erősítő edzéseket. Az erősítő edzés nemcsak az izomtömeget növeli, hanem javítja a kondíciót, remek alakformáló, és mivel a megnövekedett izomtömeg nyugalmi állapotban is nagyobb mennyiségű energiát éget el, az anyagcserét is gyorsítja. Súlyzós edzésekkel megelőzhető az időskori izomvesztés, csökken a csontritkulás kialakulásának esélye, fokozódik az ízületek stabilitása.

7. MEGFELELŐ ÉTKEZÉS EDZÉS UTÁN

Az edzés utáni táplálkozás a regenerálódás feltétele. Az edzést követő 1 órában a test az egyes tápanyagokat gyorsabban és alaposabban építi be és használja fel. Ilyenkor célszerű gyorsan felszívódó, jó minőségű, könnyen emészthető táplálékot fogyasztani. Egyen gyümölcsöt (almát, banánt), sovány tejet, joghurtot, túrót. Jó választás az alacsony zsírtartalmú csokoládés tej, amely nagy adag fehérjét és elegendő szénhidrátot is tartalmaz.

8. IGYON SOK VIZET

A legtöbb ember, függetlenül attól, hogy hányszor hallotta már a figyelmeztetést, nem iszik elég vizet. Ha hajlamos elfeledkezni az ivásról, vessen be apró trükköket: ízesítse a vizet citrusokkal, így többet tud inni; egyen egy kis csípőset, hogy jobban kívánja a vizet, vagy egyszerűen telepítsen a telefonjára egy olyan applikációt, amely óránként figyelmezteti arra, hogy folyadékot kell magához vennie.

9. EDDZEN FIX IDŐPONTBAN

Nincsen általánosan meghatározható, tökéletes időpont az edzésre. A szokásos napi feladatai mellett vegye figyelembe a teste belső óráját is, és így határozza meg, mikor megy mozogni. Az edzések fix időpontja abban segít, hogy a mozgás, a sportos életmód rutinná váljon.

10. AZÉRT VANNAK A JÓ BARÁTOK…

A húszas években különösen fontosak a baráti kapcsolatok, és a legtöbb boldog, szórakoztató órát a kortársak körében tölti az ember. De miért ne lehetnének ezek a találkozások az egészség szempontjából is hasznosak? Járjanak együtt sportolni, legyenek aktívak az együtt töltött időben is. A közös edzés segít motiváltnak maradni.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink