A koszorúér-betegség egyik legsúlyosabb formáját, a miokardiális infarktust túlélő betegek a kórházi távozást követően is nagy kockázatnak vannak kitéve egy esetleges újabb vaszkuláris eseményt és a hirtelen szívhalált illetően. Különösen igaz ez, ha az infarktus létrejöttében szerepet játszó rizikófaktorok változatlanul fennállnak.

Életmódváltás infarktus után

A szívinfarktus után nagyon fontos egy újabb infarktus, valamint a késői szövődmények megelőzése. Ennek egyik legfontosabb eleme a helyes életmód kialakítása és a kardiovaszkuláris rizikófaktorok kezelése. Az orvosok, szakemberek egyénre szabott tanácsokkal segítik a betegeket az egészséges életmódra, a dohányzás elhagyására, a megfelelő diétára, az optimális testsúlyra és a testmozgásra vonatkozóan. Ez azonban nem egyszerű feladat, a betegektől és a hozzátartozóktól is kitartást követel hosszú távon.

 

Egészséges étrend, testsúlykontroll

A túlsúly és az elhízás egyre növekvő problémát jelent a szívinfarktust szenvedett betegek körében, kardiovaszkuláris rizikónövelő hatását számos vizsgálat igazolta. A kóros zsírmennyiség mellett fokozódik a szabad zsírsavak szintje, és rendszerint inzulinrezisztencia, hipertónia és diszlipidémia alakul ki. Az optimális testsúly megítéléshez a derékkörfogatot vagy a testtömegindexet (BMI) használják. A derékkörfogat mérése egyszerű, de könnyű eltéveszteni a megfelelő mérési helyet. Az optimális mérési hely az alsó bordák és a csípő elülső felső pereme között van. Férfiaknál a két érték 94 és 102 cm, nőknél 80 és 88 cm. A BMI esetében 25 és 30 közötti értéknél túlsúlyról, 30 fölött elhízásról beszélünk. A szív- és érrendszeri rizikót csökkentő diéta több feltételnek kell megfeleljen: legyen kedvező hatása a vérlipidekre, a vércukorra, csökkentse a vérnyomást és a testsúlyt.

infarktus

A fizikai tréning kedvező hatása infarktus után igazolt
Fotó: Shutterstock

Az újabb, prevenciós irányelvek által javasolt diéta főbb elemei:

  • az étrend legyen változatos,
  • túlsúly megakadályozása a kalóriabevitel szabályozásával történjen,
  • a gyümölcs, a zöldség, a teljes kiőrlésű liszttermékek és a kenyér, a hal, a sovány húsok és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztásának növelése,
  • a telített és transzzsírok helyettesítése telítetlen zsírsavakkal (növényi és tengeri forrásból). Az energiabevitel kevesebb mint 30 százaléka származzon zsírból, és ennek is kevesebb mint egyharmada legyen telített zsírsav,
  • magas vérnyomás esetén a konyhasófogyasztás korlátozása.

 

Fizikai aktivitás: A fizikai tréning kedvező hatása infarktus után igazolt. A rendszeres mozgás növeli a betegek terhelhetőségét, javítja állóképességüket és általános közérzetüket. Minden, infarktuson átesett betegnek javasolt legalább heti 5×30 perc egyénre szabott (a terheléses teszt alapján megállapított), közepes intenzitású aerob fizikai tréning (gyaloglás, úszás, kerékpározás). A tréning intenzitása általában akkor megfelelő, ha a terhelés csúcsán a pulzusszám a maximális érték 65-70 százalékát eléri. A tréninget az első tíz-tizenkét héten át szigorúan ellenőrzött körülmények között, orvos és gyógytornász felügyelete mellett célszerű végezni, később pedig önállóan.

Az dohányzás elhagyása: A dohányzás és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggés bizonyított. A káros kardiovaszkuláris hatásokért a cigarettában lévő számos alkotóelem közül elsősorban a nikotin és a szén-monoxid a felelős. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy azok között, akik az akut eseményt követően abbahagyják a dohányzást, a következő évben a halálozás legalább a harmadára csökken azokhoz képest, akik továbbra is dohányoznak. A leszokásra jó alkalom a kórházi tartózkodás ideje, amikor a beteg még erős késztetést érez a gyógyulásra. A kórházi leszokási arány több mint 50 százalékos. A felmérések szerint azonban a dohányzásról leszokott betegek egyharmada-fele az infarktus után 6–12 hónap múlva már újra dohányzik.

Az életmódváltás elengedhetetlen része a stressz és a túlhajszolt életvitel lehetőség szerinti kerülése! Szükség esetén pszichoterápia, különféle relaxációs technikák megtanulása segíthet a betegnek és a családtagoknak az életminőséget befolyásoló pszichés tényezők, stresszhelyzetek megismerésében és a kedvezőtlen hatások elhárításában. Az életmódváltás mellett nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés is.

 

A kardiovaszkulári rizikófaktorok kezelése

  • Vérnyomáskontroll: Az infarktust követően az elérendő célvérnyomásérték 130/80 Hgmm. Gyógyszerekkel és megfelelő mértékű testmozgással elérhető ez az érték.
  • Cukorbetegség: Koszorúér-betegségekben gyakran felborul a szénhidrát-anyagcsere egyensúlya. A gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet az életmód jelentős megváltoztatására.
  • Lipidcsökkentő kezelés: Az infarktuson átesett betegeknél fontos a lipidcsökkentő kezelés, a kiindulási koleszterinszinttől függetlenül.

 

A kávéfogyasztás és a koszorúér-betegség közötti összefüggést több kutatás vizsgálta, de a megfigyelések nem adtak egységes eredményt. Az kétségtelen tény, hogy a koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést és növeli a stresszhormonok termelődését, de hogy ennek következtében a sok kávét fogyasztó emberek gyakrabban kapnának szívinfarktust, ezt a tények nem igazolták.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink