A legfélelmetesebb betegségek azok, amelyek hosszú ideig nem járnak tünetekkel. A betegek ugyanis ilyen esetekben nem keresik fel az orvost – hiszen tünet- és panaszmentesen élik a mindennapjaikat –, így aztán a megfelelő kezelés hiányában a betegség lassan tönkreteszi az adott szervet, akár súlyos, életveszélyes állapotot is elő- idézve. Összegyűjtöttük a leggyakoribb „néma gyilkosokat”.

Tünetek nélkül

Magas vérnyomás betegség

Ez az egyik leggyakoribb betegség a világon, hazánkban a felnőtt lakosság 25 százaléka érintett. A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalakra gyakorol. A szív percenként kb. 72-szer húzódik össze, és összehúzódásonként nagyjából 80 ml vért présel az erekbe. A vérnyomás felső (szisztolés) értékét a szív összehúzódásakor mérik, a vérnyomás alsó (diasztolés) értékét pedig a szív elernyedésekor. Az optimális átlagértékek: 130/80 Hgmm. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vér- nyomásnak mindig, minden körülmények között ennyinek kell lennie.

A vérnyomás más este és reggel, sportolás előtt és után. Izgalom hatására a vérnyomás emelkedik, alvási nyugalomban viszont csök- ken. A vérnyomás-ingadozás lehet bizonyos szintig normális, az egészséges emberek emelkedett vagy csökkent értéke hamar visszaáll az eredeti értékre. Magas vérnyomás betegségben viszont a vér- nyomás-emelkedés tartós.

Mi történik, HA nem kezelteti a betegséget?

Tönkreteszi az ereket, így attól függően, hol rombol, veszélyeztetheti a látást; agyvérzést, szívinfarktust okozhat; veseelégtelenség alakulhat ki.

Hogyan előzheti meg?
▶ Mozogjon rendszeresen.
▶ Fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket, sok növényi rostot.
▶ Kerülje a stresszhelyzeteket. A jóga, a meditációs technikák, az autogén tréning jól alkalmazható a stresszel kapcsolatos magas vérnyomás kezelésére.

Csontritkulás

Magyarországon a lakosság mintegy 10 százaléka szenved csontritkulásban. Ez a betegség nem más, mint a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. Az évek haladtával a csontállomány egyre gyengül: míg fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. Kialakulásának oka elsősorban mindkét nemnél az öregedés, nőknél pedig legtöbbször hormonális okokra vezethető vissza.

Mi történik, HA nem kezelteti a betegséget?

A csontsűrűség csökkenésével a csontok sérülékennyé válnak, gyakrabban következnek be balesetek, amelyek egyre súlyosabbak lehetnek.

Hogyan előzheti meg?
▶ Mozogjon rendszeresen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik.
▶ Gondoskodjon megfelelő kalcium- és D-vitamin- bevitelről.
▶ Mérsékelje a koffein- és az alkoholfogyasztást.

Magas koleszterinszint

A koleszterin a szervezet számos biológiai folyamatában játszik fontos szerepet. Zsírféleség, amely lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, egyes sejtek működéséhez tápanyagul szolgál, alkotórésze bizonyos hormonoknak és a vérnek is. Túl magas vérszint esetén azonban a koleszterin más vegyületekkel együtt felhalmozódik a kis- és közepes artériák belhártyája alatt, és így szűkíti az erek átmérőjét.

Mi történik, HA nem kezelteti a betegséget?

A lerakódások miatt ezekben az erekben csökken a vérátáramlás, sőt el is záródhatnak az artériák, megduplázva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Hogyan előzheti meg?
▶ A megfelelő étrend a meg- előzés legfontosabb része. Bizonyos ételek, mint például a brokkoli, a halak, a halolaj, a teljes kiőrlésű gabonák, segítik a koleszterinszint optimális szinten tartását.
▶ Mozogjon rendszeresen, így csökkentheti a különböző anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát.
▶ Ügyeljen a megfelelő zsírbevitelre (különösen a telített zsírokra). A napi kalóriabevitelt tekintve a zsírfogyasztás ne haladja meg a 30 százalékot.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink