Az egészséges étkezésnek szerves részét képezi maga a főzés, az ételkészítés folyamata. Sőt, már a bevásárlás is. Hiszen nem mindegy, milyen alapanyagokból, milyen módon készítjük el ebédünket, vacsoránkat. Hiába vásároltunk egészséges, sovány húst, ha utána eláztatjuk az olajban, és feleslegesen készítettünk salátát, ha bolti, üveges öntettel tálaltuk fel. A baklövések elkerülése érdekében néhány jó tanáccsal szolgálunk.

10 tanács, hogy egészségesebben főzzön

1. Soha ne öntse szabadon az olajat a serpenyőbe húsok sütése előtt. Mérje ki a szükséges mennyiséget, vagy használjon olajsprayt. Egy evőkanálnyi olaj például bőven elegendő egy serpenyőre való hús sütéséhez. Ez mindössze 90 kalóriát és 15 gramm zsírt ad hozzá a serpenyőben sülő ételekhez.

2. Mindig legyen kéznél kalóriaszegényebb alternatíva. Ilyen például a salátadresszingeket helyettesítő 100 százalékos narancs- vagy citromlé, vagy a majonézt kiváltó natúrjoghurt. Már a vásárlásnál keressen olyan kalóriaszegény helyettesítő ételeket, mint például a light ketchup, majonéz, kefir és natúrjoghurt.

3. A zöldség- és gyümölcsfélékért érdemes ellátogatni a legközelebbi piacra. Egyrészt azért, mert ott az árak akár 30-40 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek, másrészt a piacon sokkal frissebb árut találhat. Ezek a termékek hűtőben vagy egy hűvösebb pincében jóval hosszabb ideg tárolhatók, mint a közértekben, hipermarketekben vásárolt áruk.

4. A chipsek, kekszek helyett vásároljon egészséges nassolnivalókat. A főétkezések között egyen sajtot, natúrmandulát, mogyorót, bulátát. Az is jó megoldás, ha kis tálkákban, elérhető közelségben tartja ezeket a rágcsálnivalókat. Így kisebb eséllyel nyúl a chipses zacskó felé, ráadásul mindenféle éhséginger kielégítésre lel pár szem natúr rágcsálnivaló által. Ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni ötösével csomagolt sajtfalatkákat is, mely a műanyag borítású csomagolásnak köszönhetően bárhová magunkkal vihető!

5. Időnként mindenki szívesen vacsorázik házon kívül, ám még ez sem jelenti azt, hogy ilyenkor degeszre tömheti magát. Próbáljon ki vegetáriánus vagy kifejezetten spa éttermeket, esetleg részesítse előnyben a kínai vagy a thai konyhát, ahol rengeteg zöldséggel főznek. A desszert helyett inkább előételt rendeljen, annak is salátát vagy sajttálat.

6. A főzés nélkül készített ételekhez a lehető legkevesebb olívaolajat használja. Ilyenek egyebek között a saláták, a köretek. Salátaöntetként alkalmazhatja például azt a levet, amelyben az olajbogyó ázik vagy vörös-, illetve fehérborecetet, citromlevet. Húsok sütéséhez is kipróbálhatja a repceolajat, amely egészségesebb zsírsavakat tartalmaz még az olívaolajnál is.

7. Ha kedveli a halat, vásároljon friss halféleséget, és mellőzze az előre csomagolt lazacokat, pisztrángokat, kagylókat, rákokat stb. Piacon vagy szuper-, illetve hipermarketekben valóságos halpiacokat talál, ahol frissen beszerezheti a kedvenceit. Ezek a halak nem hormonkezeltek, nincsenek tele antibiotikumokkal vagy éppen tartósítószerekkel, ráadásul sokkal magasabb az ómega-3 zsírsavtartalmuk, mint csomagolt társaiknak.

8. A tepsiben sütés helyett válassza a batyus megoldást. A hússzeleteket fektesse olajjal igen vékonyan megkent alufóliára, és csomagolja be olyan alaposan, hogy ne folyhasson ki a batyuból semmi. Ha a húst előtte bepácolta, akkor hozzá adott olajat nem is kell használnia. Ezeket a kis csomagokat serpenyőben vagy forró sütőben kisütheti. Amikor a fólia felemelkedik, hólyagosodik, fordítson egyet a húson. Az eredmény valóban puha, omlós, mégis kalóriaszegény fogás lesz. A batyuba a hús tetejére helyezhet hagymát, paprikát vagy különféle zöldségszeleteket.

9. Minden főétkezéshez készítsen salátát. Az adagok arányait tekintve arra ügyeljen, hogy a saláta mindig a kétszeres mennyisége legyen a köretnek, ha azt is fogyaszt a salátán kívül. A rizs- vagy burgonyaköret soha ne foglaljon el a tányérján nagyobb felületet, mint egy kisebb női tenyér (ujjak nélkül!).

10. Ne fogyasszon félkész ételeket, sőt, főzéshez se használjon semmit, ami már feldolgozott. Ez igaz lehet a zacskós levesekre, az előre sütött, pácolt, panírozott húsokra, sajt- vagy halrudakra, sőt, a különféle tésztaszószokra is.

Szilvával az egészségért – tippek és receptek otthonra

Életmódváltás infarktus után

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.

Ajánlataink