Noha az egészséges életmód mindenki számára mást jelent – hiszen nem vagyunk egyformák, a szervezetünk is különböző tápanyagokat kíván jobban –, rengeteg olyan szuper élelmiszer van, amelyik mindannyiunk számára nagyon hasznos. Különösen télen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitelre, és így elkerüljük a betegségeket. Ezekből a rendkívül hasznos élelmiszerekből gyűjtöttünk össze párat: illesszük be az étrendünkbe, fogyasszuk őket bátran!

Egészség egy falatban

Articsóka

Finom és telis-tele van antioxidánsokkal, a hideg időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Segít védekezni a krónikus betegségekkel szemben, sőt a bőrünk is hálás lesz, ha gyakran landol a tányérunkon, hiszen bőrfiatalító hatású. Emésztőrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárul: segít megelőzni a székrekedést és a különböző bélrendszeri gyulladásokat. Akár frisset, akár fagyasztottat tudunk beszerezni, sokféleképpen elkészíthetjük. Ízesítsünk vele salátát vagy pároljuk meg és tálaljuk köretként.

Túró

Rendkívül sokszínű, gazdag kalciumforrás: fogyaszthatjuk édesen és sósan, köretként vagy főételként. Neutrális íze miatt szinte minden fűszerrel remekül párosítható. Fehérjében gazdag, mindössze 13 gramm túró egy felnőtt napi fehérjeszükségletének már tíz százalékát tartalmazza. Érdemes az ízesítés nélküli, sovány túrót választani a boltban, mert az cukrot sem tartalmaz. Fogyasszuk időnként reggelire a görög joghurt helyett, vacsorára a tojás vagy a saláta mellé, esetleg vaj helyett kenjünk túrót a szendvicsre.

Gránátalma

Bár a fogyasztása után könnyen úgy nézhetünk ki, mint aki egy véres csatát élt túl (a gyümölcshús kikaparása nem a legegyszerűbb), de az is biztos, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag, finom gyümölcsnek bérelt helye kellene, hogy legyen az étlapunkon. Polifenolokban, C-vitaminban, rostban, káliumban igen gazdag. Igaz, hogy nem ér fel egy egész gyümölcs vitamintartalmával, de ma már több helyen kapni olyan gránátalmalevet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, igyuk gyakran.

Babfélék

Télen valahogy jobban esik a főzelék, mint a forró nyári napokon – főzzünk minél gyakrabban! Alapanyagból bőséges a választék. Vegyük például a babféléket, amelyek fehérjében, rostban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A bab gyorsítja az emésztésünket, a kiegyensúlyozott bélrendszeri működésért is felel, így még fogyókúrában is hatásos alapanyag lehet. Ha konzervbabot veszünk, főzés előtt alaposan mossuk át, mert gyakran sós lében tartósítják.

Áfonya

Bár a téli időszak nem éppen az áfonya szezonja, mivel remekül fagyasztható, ebben az időszakban sem kell lemondanunk róla, és minthogy nagyon egészséges, nem is szabad. A szemfülesebbek nyáron telepakolják a fagyasztót a kis kék bogyókkal, érdemes azonban egyszerre csak akkora mennyiséget kiolvasztanunk, amennyit tényleg elfogyasztunk, ugyanis gyorsan fonnyad. Tökéletesen illik a smoothie-hoz, a natúr joghurthoz, de még gyümölcsfagyit is készíthetünk belőle. Antioxidánsokban gazdag.

Fahéj

A fahéj régi kedvencünk, télen pedig különösen sokszor kerül elő a konyhában (főleg a karácsonyi sütések alkalmával). Nagyszerű ízesítő, feldobja nem csak a kávét, de megszórhatjuk vele a sütiken kívül az uzsonnára fogyasztott almát, a zabkását – és a sor hosszan folytatható. Gyulladáscsökkentő hatással bír, antioxidánsokban gazdag.

A tenger gyümölcsei

A tengerparti nyaralások elmúltával természetesen ritkábban kerülnek a tányérunkra ezek a finom ételek, nem érdemes azonban teljesen elfeledkeznünk róluk a következő nyári szezonig. Az ómega 3 zsírokban gazdag halak (tonhal, lazac, hering, szardínia, szardella, pisztráng) és kagylók elsőrangú fehérjével, vassal és cinkkel látják el a szervezetünket.

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink