Noha az egészséges életmód mindenki számára mást jelent – hiszen nem vagyunk egyformák, a szervezetünk is különböző tápanyagokat kíván jobban –, rengeteg olyan szuper élelmiszer van, amelyik mindannyiunk számára nagyon hasznos. Különösen télen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitelre, és így elkerüljük a betegségeket. Ezekből a rendkívül hasznos élelmiszerekből gyűjtöttünk össze párat: illesszük be az étrendünkbe, fogyasszuk őket bátran!

Egészség egy falatban

Articsóka

Finom és telis-tele van antioxidánsokkal, a hideg időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Segít védekezni a krónikus betegségekkel szemben, sőt a bőrünk is hálás lesz, ha gyakran landol a tányérunkon, hiszen bőrfiatalító hatású. Emésztőrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárul: segít megelőzni a székrekedést és a különböző bélrendszeri gyulladásokat. Akár frisset, akár fagyasztottat tudunk beszerezni, sokféleképpen elkészíthetjük. Ízesítsünk vele salátát vagy pároljuk meg és tálaljuk köretként.

Túró

Rendkívül sokszínű, gazdag kalciumforrás: fogyaszthatjuk édesen és sósan, köretként vagy főételként. Neutrális íze miatt szinte minden fűszerrel remekül párosítható. Fehérjében gazdag, mindössze 13 gramm túró egy felnőtt napi fehérjeszükségletének már tíz százalékát tartalmazza. Érdemes az ízesítés nélküli, sovány túrót választani a boltban, mert az cukrot sem tartalmaz. Fogyasszuk időnként reggelire a görög joghurt helyett, vacsorára a tojás vagy a saláta mellé, esetleg vaj helyett kenjünk túrót a szendvicsre.

Gránátalma

Bár a fogyasztása után könnyen úgy nézhetünk ki, mint aki egy véres csatát élt túl (a gyümölcshús kikaparása nem a legegyszerűbb), de az is biztos, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag, finom gyümölcsnek bérelt helye kellene, hogy legyen az étlapunkon. Polifenolokban, C-vitaminban, rostban, káliumban igen gazdag. Igaz, hogy nem ér fel egy egész gyümölcs vitamintartalmával, de ma már több helyen kapni olyan gránátalmalevet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, igyuk gyakran.

Babfélék

Télen valahogy jobban esik a főzelék, mint a forró nyári napokon – főzzünk minél gyakrabban! Alapanyagból bőséges a választék. Vegyük például a babféléket, amelyek fehérjében, rostban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A bab gyorsítja az emésztésünket, a kiegyensúlyozott bélrendszeri működésért is felel, így még fogyókúrában is hatásos alapanyag lehet. Ha konzervbabot veszünk, főzés előtt alaposan mossuk át, mert gyakran sós lében tartósítják.

Áfonya

Bár a téli időszak nem éppen az áfonya szezonja, mivel remekül fagyasztható, ebben az időszakban sem kell lemondanunk róla, és minthogy nagyon egészséges, nem is szabad. A szemfülesebbek nyáron telepakolják a fagyasztót a kis kék bogyókkal, érdemes azonban egyszerre csak akkora mennyiséget kiolvasztanunk, amennyit tényleg elfogyasztunk, ugyanis gyorsan fonnyad. Tökéletesen illik a smoothie-hoz, a natúr joghurthoz, de még gyümölcsfagyit is készíthetünk belőle. Antioxidánsokban gazdag.

Fahéj

A fahéj régi kedvencünk, télen pedig különösen sokszor kerül elő a konyhában (főleg a karácsonyi sütések alkalmával). Nagyszerű ízesítő, feldobja nem csak a kávét, de megszórhatjuk vele a sütiken kívül az uzsonnára fogyasztott almát, a zabkását – és a sor hosszan folytatható. Gyulladáscsökkentő hatással bír, antioxidánsokban gazdag.

A tenger gyümölcsei

A tengerparti nyaralások elmúltával természetesen ritkábban kerülnek a tányérunkra ezek a finom ételek, nem érdemes azonban teljesen elfeledkeznünk róluk a következő nyári szezonig. Az ómega 3 zsírokban gazdag halak (tonhal, lazac, hering, szardínia, szardella, pisztráng) és kagylók elsőrangú fehérjével, vassal és cinkkel látják el a szervezetünket.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink