Noha az egészséges életmód mindenki számára mást jelent – hiszen nem vagyunk egyformák, a szervezetünk is különböző tápanyagokat kíván jobban –, rengeteg olyan szuper élelmiszer van, amelyik mindannyiunk számára nagyon hasznos. Különösen télen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitelre, és így elkerüljük a betegségeket. Ezekből a rendkívül hasznos élelmiszerekből gyűjtöttünk össze párat: illesszük be az étrendünkbe, fogyasszuk őket bátran!

Egészség egy falatban

Articsóka

Finom és telis-tele van antioxidánsokkal, a hideg időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Segít védekezni a krónikus betegségekkel szemben, sőt a bőrünk is hálás lesz, ha gyakran landol a tányérunkon, hiszen bőrfiatalító hatású. Emésztőrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárul: segít megelőzni a székrekedést és a különböző bélrendszeri gyulladásokat. Akár frisset, akár fagyasztottat tudunk beszerezni, sokféleképpen elkészíthetjük. Ízesítsünk vele salátát vagy pároljuk meg és tálaljuk köretként.

Túró

Rendkívül sokszínű, gazdag kalciumforrás: fogyaszthatjuk édesen és sósan, köretként vagy főételként. Neutrális íze miatt szinte minden fűszerrel remekül párosítható. Fehérjében gazdag, mindössze 13 gramm túró egy felnőtt napi fehérjeszükségletének már tíz százalékát tartalmazza. Érdemes az ízesítés nélküli, sovány túrót választani a boltban, mert az cukrot sem tartalmaz. Fogyasszuk időnként reggelire a görög joghurt helyett, vacsorára a tojás vagy a saláta mellé, esetleg vaj helyett kenjünk túrót a szendvicsre.

Gránátalma

Bár a fogyasztása után könnyen úgy nézhetünk ki, mint aki egy véres csatát élt túl (a gyümölcshús kikaparása nem a legegyszerűbb), de az is biztos, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag, finom gyümölcsnek bérelt helye kellene, hogy legyen az étlapunkon. Polifenolokban, C-vitaminban, rostban, káliumban igen gazdag. Igaz, hogy nem ér fel egy egész gyümölcs vitamintartalmával, de ma már több helyen kapni olyan gránátalmalevet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, igyuk gyakran.

Babfélék

Télen valahogy jobban esik a főzelék, mint a forró nyári napokon – főzzünk minél gyakrabban! Alapanyagból bőséges a választék. Vegyük például a babféléket, amelyek fehérjében, rostban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A bab gyorsítja az emésztésünket, a kiegyensúlyozott bélrendszeri működésért is felel, így még fogyókúrában is hatásos alapanyag lehet. Ha konzervbabot veszünk, főzés előtt alaposan mossuk át, mert gyakran sós lében tartósítják.

Áfonya

Bár a téli időszak nem éppen az áfonya szezonja, mivel remekül fagyasztható, ebben az időszakban sem kell lemondanunk róla, és minthogy nagyon egészséges, nem is szabad. A szemfülesebbek nyáron telepakolják a fagyasztót a kis kék bogyókkal, érdemes azonban egyszerre csak akkora mennyiséget kiolvasztanunk, amennyit tényleg elfogyasztunk, ugyanis gyorsan fonnyad. Tökéletesen illik a smoothie-hoz, a natúr joghurthoz, de még gyümölcsfagyit is készíthetünk belőle. Antioxidánsokban gazdag.

Fahéj

A fahéj régi kedvencünk, télen pedig különösen sokszor kerül elő a konyhában (főleg a karácsonyi sütések alkalmával). Nagyszerű ízesítő, feldobja nem csak a kávét, de megszórhatjuk vele a sütiken kívül az uzsonnára fogyasztott almát, a zabkását – és a sor hosszan folytatható. Gyulladáscsökkentő hatással bír, antioxidánsokban gazdag.

A tenger gyümölcsei

A tengerparti nyaralások elmúltával természetesen ritkábban kerülnek a tányérunkra ezek a finom ételek, nem érdemes azonban teljesen elfeledkeznünk róluk a következő nyári szezonig. Az ómega 3 zsírokban gazdag halak (tonhal, lazac, hering, szardínia, szardella, pisztráng) és kagylók elsőrangú fehérjével, vassal és cinkkel látják el a szervezetünket.

Ezek is érdekelhetnek

Villámgyors és egészséges: diétás süti air fryerben percek alatt
Ha imádod az édességeket, de szeretnél egészségesebb alternatívákat kipróbálni, akkor az air fryer a legjobb barátod lehet a konyhában!
Ezért hízhatsz alvás közben: meglepő összefüggés, amiről kevesen tudnak
Alvás közbeni fény hatással lehet az anyagcserére és fokozhatja a súlygyarapodást. Egy friss kutatás szerint érdemes teljes sötétségben aludni!
Segíti a fogyást vagy árt? Itt az igazság a reggeliről
Talán te is hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de lehet, hogy még nem teljesen érted, miért tulajdonítanak neki ekkora jelentőséget.
Valóban ehető az arany? Végre fény derült a titokra!
Mindannyian szeretjük a csillogást, ami magában hordozza a különlegesség érzését, nem véletlen, hogy ünnepléshez előszeretettel választunk tündöklő kiegészítőket. Ám ma már nemcsak viselni, de meginni is megenni is lehet az aranyos kellékeket. Eláruljuk, mennyire egészséges mindez!
Olcsó magyar gyógynövények, melyek remekül segítik a fogyást
A vízhajtók segítenek a testnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, főleg a víztől és a nátriumtól, mivel stimulálja a veséket, hogy több nátriumot ürítsen a vizelettel és ezáltal a test kiüríti a felesleges vizet a szervezetből.
Teszteld magad! Ki vagy te a párkapcsolatodban?
Bizonyos élethelyzetekben más és más szerepben mutatkozhatsz meg. Tesztünk segítségével kiderítheted, hogy jelenleg mennyire dominálsz a párkapcsolatodban.
Olcsó, mégis sokat tesz az egészségedért: ezért remek választás a retek!
Lehet kicsi piros, nagy fehér vagy akár fekete is, gömbölyű vagy hosszúkás. Bármelyiket is választod, jól döntesz!
Cowboy diéta: Avagy mit ettek a cowboyok
Ha a régi vadnyugatra gondolsz, valószínűleg a poros ösvények, a marhahajtók és a vad cowboyok jutnak eszedbe. De vajon milyen ételeket fogyasztottak ebben az időszakban?

Ajánlataink