Noha az egészséges életmód mindenki számára mást jelent – hiszen nem vagyunk egyformák, a szervezetünk is különböző tápanyagokat kíván jobban –, rengeteg olyan szuper élelmiszer van, amelyik mindannyiunk számára nagyon hasznos. Különösen télen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitelre, és így elkerüljük a betegségeket. Ezekből a rendkívül hasznos élelmiszerekből gyűjtöttünk össze párat: illesszük be az étrendünkbe, fogyasszuk őket bátran!

Egészség egy falatban

Articsóka

Finom és telis-tele van antioxidánsokkal, a hideg időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Segít védekezni a krónikus betegségekkel szemben, sőt a bőrünk is hálás lesz, ha gyakran landol a tányérunkon, hiszen bőrfiatalító hatású. Emésztőrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárul: segít megelőzni a székrekedést és a különböző bélrendszeri gyulladásokat. Akár frisset, akár fagyasztottat tudunk beszerezni, sokféleképpen elkészíthetjük. Ízesítsünk vele salátát vagy pároljuk meg és tálaljuk köretként.

Túró

Rendkívül sokszínű, gazdag kalciumforrás: fogyaszthatjuk édesen és sósan, köretként vagy főételként. Neutrális íze miatt szinte minden fűszerrel remekül párosítható. Fehérjében gazdag, mindössze 13 gramm túró egy felnőtt napi fehérjeszükségletének már tíz százalékát tartalmazza. Érdemes az ízesítés nélküli, sovány túrót választani a boltban, mert az cukrot sem tartalmaz. Fogyasszuk időnként reggelire a görög joghurt helyett, vacsorára a tojás vagy a saláta mellé, esetleg vaj helyett kenjünk túrót a szendvicsre.

Gránátalma

Bár a fogyasztása után könnyen úgy nézhetünk ki, mint aki egy véres csatát élt túl (a gyümölcshús kikaparása nem a legegyszerűbb), de az is biztos, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag, finom gyümölcsnek bérelt helye kellene, hogy legyen az étlapunkon. Polifenolokban, C-vitaminban, rostban, káliumban igen gazdag. Igaz, hogy nem ér fel egy egész gyümölcs vitamintartalmával, de ma már több helyen kapni olyan gránátalmalevet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, igyuk gyakran.

Babfélék

Télen valahogy jobban esik a főzelék, mint a forró nyári napokon – főzzünk minél gyakrabban! Alapanyagból bőséges a választék. Vegyük például a babféléket, amelyek fehérjében, rostban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A bab gyorsítja az emésztésünket, a kiegyensúlyozott bélrendszeri működésért is felel, így még fogyókúrában is hatásos alapanyag lehet. Ha konzervbabot veszünk, főzés előtt alaposan mossuk át, mert gyakran sós lében tartósítják.

Áfonya

Bár a téli időszak nem éppen az áfonya szezonja, mivel remekül fagyasztható, ebben az időszakban sem kell lemondanunk róla, és minthogy nagyon egészséges, nem is szabad. A szemfülesebbek nyáron telepakolják a fagyasztót a kis kék bogyókkal, érdemes azonban egyszerre csak akkora mennyiséget kiolvasztanunk, amennyit tényleg elfogyasztunk, ugyanis gyorsan fonnyad. Tökéletesen illik a smoothie-hoz, a natúr joghurthoz, de még gyümölcsfagyit is készíthetünk belőle. Antioxidánsokban gazdag.

Fahéj

A fahéj régi kedvencünk, télen pedig különösen sokszor kerül elő a konyhában (főleg a karácsonyi sütések alkalmával). Nagyszerű ízesítő, feldobja nem csak a kávét, de megszórhatjuk vele a sütiken kívül az uzsonnára fogyasztott almát, a zabkását – és a sor hosszan folytatható. Gyulladáscsökkentő hatással bír, antioxidánsokban gazdag.

A tenger gyümölcsei

A tengerparti nyaralások elmúltával természetesen ritkábban kerülnek a tányérunkra ezek a finom ételek, nem érdemes azonban teljesen elfeledkeznünk róluk a következő nyári szezonig. Az ómega 3 zsírokban gazdag halak (tonhal, lazac, hering, szardínia, szardella, pisztráng) és kagylók elsőrangú fehérjével, vassal és cinkkel látják el a szervezetünket.

Ezek is érdekelhetnek

Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!
Ezeken az egészségügyi munkahelyeken helyezkedhetsz el a vidéki Magyarországon
Amikor valaki orvosnak tanul, egy idő után eljön a pillanat, amikor választania kell: marad a nagyvárosi nyüzsgésben vagy keres magának egy nyugodtabb, élhetőbb ritmust.
4 kiló mínusz 2 hét alatt? Igen, ezzel a trükkös, tojásos módszerrel!
Már nem kell sokat várnod, és végre megérkezik az igazi strandidő! Ha szeretnél fürdőruhában is magabiztosan tündökölni, akkor ez a kéthetes diéta segíthet abban, hogy akár 4 kilótól is megszabadulj – mindezt éhezés és bonyolult szabályok nélkül.
Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.

Ajánlataink