Miért olyan egészséges?
A szubtrópusokról elterjedt növény világszerte kedvelt, az Egyesült Államok déli részén többet termesztenek belőle, mint a hagyományos krumpliból. Rengeteget termesztenek belőle Brazíliában is, igaz, ott a szeszgyártás is szívesen használja fel alapanyagként. Az édesburgonya íze a sütőtökére hasonlít, narancsos színéből pedig sejthető: remek béta-karotin-forrás, vagyis nagyszerű hatással van a szemre. Olyannyira, hogy egyetlen batátában egy felnőtt napi szükségletének 200 százaléka található. Emellett szuper antioxidáns. Rosttartalma magas, kiváló káliumforrás, az év minden szakaszában vásárolható, fogyasztható. A-, C-, D-vitaminban gazdag, vagyis szépíti a bőrt, javítja a hangulatot, erősíti az immunrendszert, a csontokat. Segít egészséges szinten tartani a vércukorszintet, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Szénhidrátban gazdag, vagyis erővel, energiával tölt fel egy keményebb edzés előtt.
Energia- és tápanyagtartalma
100 g édesburgonyában van: 86 kcal; 1,57 g fehérje; 20,12 g szénhidrát; 0,05 g zsír; 3 g rost
Sült édesburgonya egészséges dipekkel
Hozzávalók (4 személyre):
3 evőkanál olívaolaj
3 db nagyobb édesburgonya, hasábokba vágva
só
bors
Az avokádókrémhez:
1 db nagyobb érett avokádó
1 db paradicsom
4 evőkanál natúr görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
½ db lime leve
½ fej vöröshagyma
1 evőkanál aprított koriander
A céklás tzatzikihez:
100 g főtt cékla
175 g natúr görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított mentalevél
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a meghámozott, gerezdekre vágott édesburgonyát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, hintsük meg az olívaolajjal, majd 40 perc alatt, időnként megforgatva süssük aranyszínűre.
Míg sül a krumpli, készítsük el a mártogatósokat. Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki a húsát, majd egy keverőtálban törjük össze villával. Keverjük hozzá a felaprított paradicsomot, joghurtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát. Korianderrel, lime-lével ízesítsük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A céklás tzatzikihez a főtt céklákat hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt dobjuk a turmixgépbe, és pürésítsük.
(Adagonként: 440 kcal)
Édesburgonya „tészta” karfiolos paradicsommártással
Hozzávalók (4 személyre):
2 db nagyobb édesburgonya
extra szűz olívaolaj
400 g karfiol rózsáira szedve, felaprítva
75 g bacon
400 g hámozott-darabolt konzervparadicsom
1 teáskanál szárított bazsalikom
½ teáskanál csilipehely
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom vagy más zöldfűszer a tálaláshoz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg az édesburgonyát és egy spirálvágó segítségével vágjuk vékony csíkokra (vagy zöldséghámozóval „tészta szerű” vékony szeletekre), hintsük meg olívaolajjal, kevés sóval, majd pirítsuk 25 percig a sütőben.
Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a felaprított karfiolt, amit szintén sózzunk, borsozzunk meg, hintsünk meg olívaolajjal ízlés szerint, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Amíg sülnek a zöldségek, a felaprított bacont egy száraz serpenyőben süssük ropogósra. Adjuk hozzá a hámozott-darabolt paradicsomot, a szárított bazsalikomot, a csilipelyhet és a zúzott fokhagymát. Kevergetés mellett, lassú tűzön főzzük 15 percig. Ha kész, a szószt ízlés szerint turmixoljuk simára, keverjük el a sült karfioldarabkákkal, majd tálaljuk az édesburgonya „tésztán”.
(Adagonként: 225 kcal)
Tipp: Néhány szem sült paradicsomot is készíthetünk mellé.
Édesburgonya toast zsírszegény túrókrémmel és gyümölcsökkel
Hozzávalók (3 személyre):
1 db nagy édesburgonya
6 evőkanál zsírszegény túró
1 evőkanál natúr joghurt
méz
ízlés szerint gyümölcsök (pl. banán, eper, füge, gránátalma, bogyós gyümölcsök stb.)
Elkészítése:
Az édesburgonyát hosszában vágjuk hatfelé, nagyjából 1 cm-nél nem vastagabb szeletekre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (nem szükséges hozzá zsiradék). Közben a túrót keverjük simára a joghurttal, és édesítsük pár csepp mézzel. Amikor az édesburgonya elkészült, kenjük meg a szeleteket a túrókrémmel. A gyümölcsöket a választott fajtától függően szeleteljük fel, majd helyezzük a túrókrémre.
(Adagonként: 252 kcal)
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Immunerősítő ételek – energia a természetből
- Töltődjön fel! Energiát adó és karcsúsító italok
- A diétás kókuszgolyótól a könnyű muffinig – 5 fogyókúrás recept
- 10 menzakaja, amit otthon elkészítve is imádni fogsz!