Mire a gyerekek óvodába kerülnek, többnyire kialakul a saját ízlésviláguk, amely az idő haladásával egyre változik – és nem feltétlenül a szülő által kívánt irányba. ahogy nőnek a kicsik, úgy szűkül egyre a szívesen elfogyasztott ételek köre. Ahelyett, hogy erővel próbálnánk meggyőzni őket az egészséges táplálkozás előnyeiről, észrevétlenül vezessük be a gyerekeket a megfelelő mindennapi menü rejtelmeibe.

Egészséges kiskukták

Ennek a legjobb módja az, ha bevonjuk a gyerekeket a főzésbe. Akár már 5-6 éves gyerekek is lehetnek kiskukták, a nagyobbak pedig komolyabb folyamatokban is segíthetnek. Ha látják, hogyan készülnek az ételek, ha a kezükbe vehetik a zöldségeket, akkor nagyobb kedvvel fogyasztják majd őket. Természetesen néhány alapszabályt érdemes betartani. Hegyes, éles kést ne adjunk a gyerekek kezébe. A kisebbek használjanak műanyag kést, a nagyobbak pedig legfeljebb tompa kenőkést. A puhább zöldségeket ezekkel is fel lehet darabolni.

Tartsuk távol őket a forró fazekaktól, serpenyőktől és a sercegő olajtól. minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg. Ezt együtt is megtehetjük akár a mosogatónál, akár egy mélyebb tálban a konyhapulton. Fogjuk fel az egész együtt főzőcskézést játékként. Adjunk a gyerekekre kis színes kötényt, akár egy jópofa szakácssapka is kerülhet a fejükre. Kerítsünk színes műanyag fakanalakat, és nevezzünk ki a gyerekeknek saját edényeket. Beszéljék meg, mit fognak készíteni és miből. majd készítsék ki a hozzávalókat, és mindenről beszéljék meg, mi az, mit fognak belőle készíteni, mire lehet még felhasználni. Fontos, hogy a gyerekek megismerjék a különféle élelmiszereket, ételtípusokat. Vonjuk be őket a főzési folyamatba.

A puhább zöldségeket, például a gombát nyugodtan feldarabolhatják. segíthetnek pucolni, darabolni, reszelni, kevergetni, fűszerezni. Ha éppen nem akad dolguk, adjunk nekik egy tálat, amelybe elcsenhetnek pár darabot a felhasznált zöldségekből, majd kevergethetik kedvükre, mintha tényleg főznének. igen, a gyerekekkel főzőcskézés jár némi járulékos veszteséggel, de ennyit megér! Főzés közben biztassuk őket arra, hogy kóstolják meg nyersen a zöldség- és gyümölcsféléket.

Tálaljunk közösen!

Minden az alapokkal kezdődik. Ahhoz, hogy a gyermek megtanuljon egészségesen étkezni, példát kell mutatni neki. méghozzá a szülőknek. Így a közös főzésen túl a közös tálalás és a közös étkezés is fontos része a folyamatnak. Éppen ezért tálaljanak és étkezzenek is közösen. Ügyeljünk arra, hogy minden étkezés mellé kínáljunk friss zöldséget, salátafélét vagy párolt, grillezett zöldségeket. Készítsünk a reggeli vagy a vacsora mellé zöldségtálat. Erre akár együtt is feldarabolhatjuk a paprikát, paradicsomot, retket, kígyóuborkát. Tegyük az asztalra, hogy mindenki számára elérhető legyen. Ne tegyük közvetlenül a gyerek tányérjára, mert akkor esetleg úgy érezheti, kötelező elfogyasztania. Muszájból pedig semmi nem fog jólesni.

Tegyük a színes zöldségekkel teli tálat az asztal közepére. Fontos, hogy a szülők is fogyasszanak a zöldségekből. Amennyiben a gyerek rendszeresen szembesül azzal, hogy a szülei szívesen ropogtatják a zöldségeket, egy idő után ő is felnőttesen szeretne viselkedni, és megkívánja azokat. Nagyon fontos azonban, hogy ez ne legyen erőltetett. ugyanez lehet a helyzet a friss zöld salátákkal. Húsok mellé készítsünk közösen salátát. A gyerekek szívesen tépkedik a salátaleveleket egy nagy tálba vagy kevergetik a salátakeverékeket. Ők lehetnek a salátafelelősök. Készítsék elő nekik a salátát, a paprikát, a paradicsomot, a kukoricát, bármit, amit a salátába szánnának. Ők pedig szórhatják, téphetik, keverhetik kedvükre és feltálalhatják, mint az általuk készített ételt. Így talán szívesebben is fogyasztják, ha azt látják, hogy anya és apa milyen szívesen vesz belőle és milyen jóízűen eszi.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.