Emelje fel a kezét, aki soha nem trükközgetett, cselezgetett a diétázás során. Mert kell egy kis íz, egy kis desszert, a gazdagabb állag. Becsaphatjuk magunkat, de a következmények nem maradnak el. Például az, hogy a látszólag komolyan betartott diéta mégsem működik. szenvedünk, ezért kicsit csalunk, mert úgy véljük, egy kevéske semmiből sem árthat. Vagy éppenséggel nem vagyunk tisztában vele, hogy amit egészségesnek és diétába való ételnek gondolunk, az valójában mégsem az. Íme, a lista, hogy mely ételeket kell csökkenteni, ha szeretnénk lendületbe hozni a fogyásunkat.

Egészséges. Vagy tévedek?

Felejtsük el a majonézt

Ha kihagyjuk a light majonézt a szendvicsből, jelentős mennyiségű kalóriát spórolunk meg. Egy evőkanál light majonéz ugyanis kb. 90 kalóriát tartalmaz. Ha hetente háromszor szoktunk enni belőle, az már 270 kalória megtakarítást jelent. Nem tűnik soknak, de egy hosszú távú életmódváltásnál sok kicsi sokra megy.

A paleóban mehet a zsír

A paleo diéta sok vitát gerjeszt szakmai körökben. Ha nekünk ez vált be, nyugodtan éljünk e szerint, de ha nem megy a fogyás, akkor érdemes átgondolni, hol és mikor viszünk be több zsírt a szükségesnél. Ja, hogy kerül a rántottába meg a salátába is bacon? Érthető, hiszen nagyon finom. Egy szelet szalonna kb. 100 kalória, és 8 gramm zsírt tartalmaz. Erőteljesen sós, ez pedig növeli a víz visszatartását. Ha csökkentjük a baconfogyasztást heti három szelettel, ismét megspóroltunk 300 kalóriát.

Tejfölös szájúaknak

Zsírdús tejföl fogyasztását is érdemes megfontolni, kefirre vagy natúr görög joghurtra cserélni. Egy evőkanál tejföl 50 kalóriát és 16 gramm zsírt tartalmaz. A görög joghurt ezzel szemben csak 24 kalóriát. Számoljunk csak! Heti 4 kanál tejföllel kevesebb, újabb 200 kalória megtakarítását jelenti.

Ropogtatni jó

Azt mindenki tudja, hogy a chipseket nem lehet az egészséges ételek közé sorolni. tudjuk, de azzal szoktuk áltatni magunkat, hogy egy marék chipsnek semmi súlya nincsen, ebből baj nem lehet. A szénhidrát és a só nem a legjobb kombináció, és hiába a nagy elszántság, ha egy zacskó kinyílik, az bizony ki is fog ürülni, mert abbahagyhatatlan. A burgonyaalapú nassokat cseréljük zöldségekre, akár sütve is, a zellerből például egészen finom chips is készíthető.

Halat a salátára

Sokan szeretik a készen kapható halsalátákat meg a tonhalkonzerveket. nincs is ezzel baj, ha nem az olajosat, hanem a saját levében eltettet választjuk. Így adagonként 70 kalóriát és 6 gramm zsírt takarítunk meg. Ha hetente kétszer-háromszor eszünk halat, akkor újabb 200 kalóriát írhatunk fel a megtakarítási listára.

Sushirajongóknak

A finom japán rizses falatkákkal látszólag nincsen semmi baj, de könnyen eltévedhetünk a mennyiséggel. Másrészt a sushihoz használt nyers tonhal hordoz bizonyos egészségügyi kockázatot is, ha nincs megfelelően kezelve vagy ha túl magas benne a nehézfémtartalom. Ez utóbbi sajnos ellenőrizhetetlen.

Színes sportitalok

Amibe ételfestéket tesznek, azt nem sorolhatjuk az egészséges kategóriába. Japánban és európa egyes országaiban is jelentősen korlátozták ezek forgalmazását, ugyanis a sok cukor mellett színezékeket és tartósítószereket is nagy mennyiségben tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.