Talán valami olyasmit vacsorázott, ami megakadályozza a nyugodt alvást. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül vacsoraidőben a tányérjára. A puffasztó, fűszeres, csípős ételek nemcsak a belet, hanem az idegrendszert is irritálják, ezáltal pedig akadályozzák a nyugodt és pihentető alvást.
Fontos lenne olyan ételeket fogyasztani elalvás előtt két-három órával, amelyek triptofánt tartalmaznak. Ez az aminosav segíti a szerotonin felszabadulását. Az elegendő mennyiségű triptofán a nap végén melatonint és szerotonint szabadít fel, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a nyugodt alvásban. Tehát, ha nyugodtan szeretne aludni, akkor elalvás előtt egykét órával fogyasszon nyugtató, altató hatású élelmiszert.
Ez lehet egy egyszerű vacsora utáni nass vagy a vacsorának a része is. Attól függ, hogy mikor fekszik le. Elalvás előtt maximum két órával fogyasszon az alábbi élelmiszerek egyikéből, és az éjszakái nem lesznek álmatlanok.
Banán
A banán igen gazdag káliumban és B6-vitaminban, amely köztudottan pozitívan hat az idegrendszerre, ráadásul segít felszabadítani a melatonint, amely elősegíti a nyugodt alvást.
Cseresznye és meggy
A cseresznye és a meggy szintén melatonint termel, amely segít szabályozni az alvási ciklust. Igyon meg egy pohár meggy- vagy cseresznyelevet lefekvés előtt. Amellett, hogy kellemes alvást biztosít, gondoskodik arról is, hogy egy nagy adag antioxidáns kerüljön a szervezetébe.
Sovány fehérje
Az olyan sovány fehérjék, mint a fehér hús, a hal vagy a hüvelyesek, magas triptofántartalommal rendelkeznek, ami gerjeszti a szerotonin termelődését. A szerotonin pedig segít szabályozni az alvást, csökkenti a spontán ébredések számát, nyugodt pihenést biztosít.
Friss fűszernövények
Az olyan friss fűszernövények, mint a rozmaring, a citromfű, a levendula vagy a bazsalikom, mind nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. A vacsoráját ízesítse friss bazsalikommal, tegyen rozmaringos illóolajat a fürdővizébe vagy kortyolgasson lefekvés előtt citromfűlevélből készült teát.
Csicseriborsó
A csicseriborsó B6-vitaminban gazdag élelmiszer. Egy kis humusz sárgarépával, uborkával vagy paprikával – fehérjében gazdag vacsora.
Teljes kiőrlésű gabona
A magvakkal dúsított, teljes kiőrlésű gabonafélék nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint. Vacsorára fogyasszon el egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst, de akár vacsora után is elrágcsálhatja üresen.
Jázminrizs
A glikémiás indexe ugyan kicsit magas, mégis párolt vagy nyers zöldségekkel fogyasztva a jázminrizs igazán jó választás vacsorára. Nemcsak azért, mert rostokban gazdag és már kis mennyiségben teljesen eltelít, hanem, mert magas a triptofántartalma. Ez az aminosav pedig kulcsfontosságú a nyugodt alvás szempontjából.