Kellemes ágynemű, kényelmes matrac. Füldugó, hogy kizárja a kellemetlen zajokat vagy a férj/feleség esetleges horkolását. Másnapi teendőlista kész, a konyha tiszta, minden elmosogatva. Másnapi ruha kikészítve. Az álommanó már javában kerülget, elaludni azonban mégsem sikerül. Mi lehet az oka?

Élelmiszerek, hogy jól aludjon

Talán valami olyasmit vacsorázott, ami megakadályozza a nyugodt alvást. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül vacsoraidőben a tányérjára. A puffasztó, fűszeres, csípős ételek nemcsak a belet, hanem az idegrendszert is irritálják, ezáltal pedig akadályozzák a nyugodt és pihentető alvást.

Fontos lenne olyan ételeket fogyasztani elalvás előtt két-három órával, amelyek triptofánt tartalmaznak. Ez az aminosav segíti a szerotonin felszabadulását. Az elegendő mennyiségű triptofán a nap végén melatonint és szerotonint szabadít fel, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a nyugodt alvásban. Tehát, ha nyugodtan szeretne aludni, akkor elalvás előtt egykét órával fogyasszon nyugtató, altató hatású élelmiszert.

Ez lehet egy egyszerű vacsora utáni nass vagy a vacsorának a része is. Attól függ, hogy mikor fekszik le. Elalvás előtt maximum két órával fogyasszon az alábbi élelmiszerek egyikéből, és az éjszakái nem lesznek álmatlanok.

Banán

A banán igen gazdag káliumban és B6-vitaminban, amely köztudottan pozitívan hat az idegrendszerre, ráadásul segít felszabadítani a melatonint, amely elősegíti a nyugodt alvást.

Cseresznye és meggy

A cseresznye és a meggy szintén melatonint termel, amely segít szabályozni az alvási ciklust. Igyon meg egy pohár meggy- vagy cseresznyelevet lefekvés előtt. Amellett, hogy kellemes alvást biztosít, gondoskodik arról is, hogy egy nagy adag antioxidáns kerüljön a szervezetébe.

Sovány fehérje

Az olyan sovány fehérjék, mint a fehér hús, a hal vagy a hüvelyesek, magas triptofántartalommal rendelkeznek, ami gerjeszti a szerotonin termelődését. A szerotonin pedig segít szabályozni az alvást, csökkenti a spontán ébredések számát, nyugodt pihenést biztosít.

Friss fűszernövények

Az olyan friss fűszernövények, mint a rozmaring, a citromfű, a levendula vagy a bazsalikom, mind nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. A vacsoráját ízesítse friss bazsalikommal, tegyen rozmaringos illóolajat a fürdővizébe vagy kortyolgasson lefekvés előtt citromfűlevélből készült teát.

Csicseriborsó

A csicseriborsó B6-vitaminban gazdag élelmiszer. Egy kis humusz sárgarépával, uborkával vagy paprikával – fehérjében gazdag vacsora.

Teljes kiőrlésű gabona

A magvakkal dúsított, teljes kiőrlésű gabonafélék nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint. Vacsorára fogyasszon el egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst, de akár vacsora után is elrágcsálhatja üresen.

Jázminrizs

A glikémiás indexe ugyan kicsit magas, mégis párolt vagy nyers zöldségekkel fogyasztva a jázminrizs igazán jó választás vacsorára. Nemcsak azért, mert rostokban gazdag és már kis mennyiségben teljesen eltelít, hanem, mert magas a triptofántartalma. Ez az aminosav pedig kulcsfontosságú a nyugodt alvás szempontjából.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink