Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a cukorfogyasztást ellenzők tábora – nem véletlenül. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a szervezet egészséges működéséhez nem a finomított cukrokból nyert energiára van szükség. Itt az idő, hogy megpróbálja kiiktatni a cukrot az életéből, vagy keressen más, egészségesebb alternatívát az édesítéshez.

Élet cukor nélkül

A cukor méreg?

Természetesen nem, ám egy bizonyos mennyiség felett a cukor kedvezőtlen élettani hatásai felerősödnek. A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, azonban nem mindegy, hogy milyenre. A szénhidrát ugyanis lebomlik, és a vérbe glükóz áramlik, aminek hatására a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki. (Az inzulin juttatja a glükózt a sejtekbe.) Ha a szénhidrát glikémiás indexe magas, akkor nagy mennyiségű glükózhoz jut a test, sok inzulin termelődik, és ez a hormonmennyiség idővel még inkább megnöveli a vércukorszintet, fokozva a 2-es típusú diabétesz, az érbetegségek és a különböző keringési problémák kialakulásának esélyét.

A magas glikémiás index elhízást is okoz, mivel hirtelen energiához juttatja a szervezetet, amit hamarosan nagymértékű energiacsökkenés és éhségérzet követ. A finomított cukrok glikémiás indexe magas, tehát célszerű minél kevesebbet fogyasztani belőlük. Ugyanakkor a lassú, hosszú távú cukorkibocsátás egészséges, hiszen stabil vércukorszintet eredményez, ami védi az ereket, és meggátolja a falásrohamok kialakulását. Ez alacsony glikémiás indexű, összetett szénhidrátok fogyasztásával érhető el.

A finomított cukor hatása

A nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, megnövelve az inzulin termelődését. Az inzulin anyagcsere-szabályozó hormon, célja, hogy az összes cukrot azonnal kivonja a vérből. Mivel a cukor hatására hirtelen megugrik az inzulintermelés, a nagy mennyiségben jelen lévő inzulin azonnal és gyorsan kivonja az összes cukrot a vérből, azaz a vércukorszint csökken. A kapott energialöket így nagyon rövid idő alatt „elvész”, és fáradtságérzet, szédülés, éhségérzet alakul ki – ördögi kör, amiből nehéz a kilépés.

A finomított cukornak komoly szerepe van az elhízásban is: a szervezet nem képes felhasználni a hirtelen kapott nagy mennyiségű energiát és kénytelen raktározni. A cukor lebontása ráadásul B1-vitamint von el a szervezetből, ami ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, túlpörget, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, ami köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

Cukor nélkül

1. LÉPÉS

Helyettesítse a cukrot mézzel, nádcukorral, gyümölcscukorral! A méz sok-sok ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaz, antibakteriális hatású, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása azonban csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke igen magas. A nádcukor (ami nem azonos a barna cukorral) a cukornád szárából, gőzöléssel készül. Nyomelemeket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Rossz hír, hogy a fogyasztását ennek is célszerű korlátozni. A gyümölcscukor, azaz a fruktóz, szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Kutatások szerint, amikor más, azonos energiatartalmú szénhidrátokat fruktózzal helyettesítenek, úgy tűnik, hogy a fruktóz nem okoz nagyobb mértékű testtömegnövekedést, nem befolyásolja kedvezőtlenül a vérnyomást vagy emeli a vér trigliceridszintjét, mint az egyéb szénhidrátok. Fogyasztása mértékkel ajánlott.

2. LÉPÉS

A legtöbb félkész étel, a konzervek, szószok, de még a gyümölcslevek többsége is hozzáadott cukrot tartalmaz. Figyelje a címkéket és válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszereket.

3. LÉPÉS

Csökkentse a cukorpótlók mennyiségét, helyettesítse azokat fűszerekkel, például vaníliával, fahéjjal. Szabaduljon meg a régi szokásoktól, és ne édesítse az önmagában is ízletes zöldségekből készült főzelékeket, köreteket, salátákat.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!

Ajánlataink