Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a cukorfogyasztást ellenzők tábora – nem véletlenül. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a szervezet egészséges működéséhez nem a finomított cukrokból nyert energiára van szükség. Itt az idő, hogy megpróbálja kiiktatni a cukrot az életéből, vagy keressen más, egészségesebb alternatívát az édesítéshez.

Élet cukor nélkül

A cukor méreg?

Természetesen nem, ám egy bizonyos mennyiség felett a cukor kedvezőtlen élettani hatásai felerősödnek. A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, azonban nem mindegy, hogy milyenre. A szénhidrát ugyanis lebomlik, és a vérbe glükóz áramlik, aminek hatására a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki. (Az inzulin juttatja a glükózt a sejtekbe.) Ha a szénhidrát glikémiás indexe magas, akkor nagy mennyiségű glükózhoz jut a test, sok inzulin termelődik, és ez a hormonmennyiség idővel még inkább megnöveli a vércukorszintet, fokozva a 2-es típusú diabétesz, az érbetegségek és a különböző keringési problémák kialakulásának esélyét.

A magas glikémiás index elhízást is okoz, mivel hirtelen energiához juttatja a szervezetet, amit hamarosan nagymértékű energiacsökkenés és éhségérzet követ. A finomított cukrok glikémiás indexe magas, tehát célszerű minél kevesebbet fogyasztani belőlük. Ugyanakkor a lassú, hosszú távú cukorkibocsátás egészséges, hiszen stabil vércukorszintet eredményez, ami védi az ereket, és meggátolja a falásrohamok kialakulását. Ez alacsony glikémiás indexű, összetett szénhidrátok fogyasztásával érhető el.

A finomított cukor hatása

A nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, megnövelve az inzulin termelődését. Az inzulin anyagcsere-szabályozó hormon, célja, hogy az összes cukrot azonnal kivonja a vérből. Mivel a cukor hatására hirtelen megugrik az inzulintermelés, a nagy mennyiségben jelen lévő inzulin azonnal és gyorsan kivonja az összes cukrot a vérből, azaz a vércukorszint csökken. A kapott energialöket így nagyon rövid idő alatt „elvész”, és fáradtságérzet, szédülés, éhségérzet alakul ki – ördögi kör, amiből nehéz a kilépés.

A finomított cukornak komoly szerepe van az elhízásban is: a szervezet nem képes felhasználni a hirtelen kapott nagy mennyiségű energiát és kénytelen raktározni. A cukor lebontása ráadásul B1-vitamint von el a szervezetből, ami ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, túlpörget, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, ami köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

Cukor nélkül

1. LÉPÉS

Helyettesítse a cukrot mézzel, nádcukorral, gyümölcscukorral! A méz sok-sok ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaz, antibakteriális hatású, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása azonban csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke igen magas. A nádcukor (ami nem azonos a barna cukorral) a cukornád szárából, gőzöléssel készül. Nyomelemeket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Rossz hír, hogy a fogyasztását ennek is célszerű korlátozni. A gyümölcscukor, azaz a fruktóz, szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Kutatások szerint, amikor más, azonos energiatartalmú szénhidrátokat fruktózzal helyettesítenek, úgy tűnik, hogy a fruktóz nem okoz nagyobb mértékű testtömegnövekedést, nem befolyásolja kedvezőtlenül a vérnyomást vagy emeli a vér trigliceridszintjét, mint az egyéb szénhidrátok. Fogyasztása mértékkel ajánlott.

2. LÉPÉS

A legtöbb félkész étel, a konzervek, szószok, de még a gyümölcslevek többsége is hozzáadott cukrot tartalmaz. Figyelje a címkéket és válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszereket.

3. LÉPÉS

Csökkentse a cukorpótlók mennyiségét, helyettesítse azokat fűszerekkel, például vaníliával, fahéjjal. Szabaduljon meg a régi szokásoktól, és ne édesítse az önmagában is ízletes zöldségekből készült főzelékeket, köreteket, salátákat.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.