A cukor méreg?
Természetesen nem, ám egy bizonyos mennyiség felett a cukor kedvezőtlen élettani hatásai felerősödnek. A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, azonban nem mindegy, hogy milyenre. A szénhidrát ugyanis lebomlik, és a vérbe glükóz áramlik, aminek hatására a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki. (Az inzulin juttatja a glükózt a sejtekbe.) Ha a szénhidrát glikémiás indexe magas, akkor nagy mennyiségű glükózhoz jut a test, sok inzulin termelődik, és ez a hormonmennyiség idővel még inkább megnöveli a vércukorszintet, fokozva a 2-es típusú diabétesz, az érbetegségek és a különböző keringési problémák kialakulásának esélyét.
A magas glikémiás index elhízást is okoz, mivel hirtelen energiához juttatja a szervezetet, amit hamarosan nagymértékű energiacsökkenés és éhségérzet követ. A finomított cukrok glikémiás indexe magas, tehát célszerű minél kevesebbet fogyasztani belőlük. Ugyanakkor a lassú, hosszú távú cukorkibocsátás egészséges, hiszen stabil vércukorszintet eredményez, ami védi az ereket, és meggátolja a falásrohamok kialakulását. Ez alacsony glikémiás indexű, összetett szénhidrátok fogyasztásával érhető el.
A finomított cukor hatása
A nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, megnövelve az inzulin termelődését. Az inzulin anyagcsere-szabályozó hormon, célja, hogy az összes cukrot azonnal kivonja a vérből. Mivel a cukor hatására hirtelen megugrik az inzulintermelés, a nagy mennyiségben jelen lévő inzulin azonnal és gyorsan kivonja az összes cukrot a vérből, azaz a vércukorszint csökken. A kapott energialöket így nagyon rövid idő alatt „elvész”, és fáradtságérzet, szédülés, éhségérzet alakul ki – ördögi kör, amiből nehéz a kilépés.
A finomított cukornak komoly szerepe van az elhízásban is: a szervezet nem képes felhasználni a hirtelen kapott nagy mennyiségű energiát és kénytelen raktározni. A cukor lebontása ráadásul B1-vitamint von el a szervezetből, ami ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, túlpörget, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, ami köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.
Cukor nélkül
1. LÉPÉS
Helyettesítse a cukrot mézzel, nádcukorral, gyümölcscukorral! A méz sok-sok ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaz, antibakteriális hatású, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása azonban csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke igen magas. A nádcukor (ami nem azonos a barna cukorral) a cukornád szárából, gőzöléssel készül. Nyomelemeket, B-vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Rossz hír, hogy a fogyasztását ennek is célszerű korlátozni. A gyümölcscukor, azaz a fruktóz, szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Kutatások szerint, amikor más, azonos energiatartalmú szénhidrátokat fruktózzal helyettesítenek, úgy tűnik, hogy a fruktóz nem okoz nagyobb mértékű testtömegnövekedést, nem befolyásolja kedvezőtlenül a vérnyomást vagy emeli a vér trigliceridszintjét, mint az egyéb szénhidrátok. Fogyasztása mértékkel ajánlott.
2. LÉPÉS
A legtöbb félkész étel, a konzervek, szószok, de még a gyümölcslevek többsége is hozzáadott cukrot tartalmaz. Figyelje a címkéket és válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszereket.
3. LÉPÉS
Csökkentse a cukorpótlók mennyiségét, helyettesítse azokat fűszerekkel, például vaníliával, fahéjjal. Szabaduljon meg a régi szokásoktól, és ne édesítse az önmagában is ízletes zöldségekből készült főzelékeket, köreteket, salátákat.