Paradicsom: az egészségünk őre!
– A benne lévő likopin az egyik legjobb antioxidáns. Védi a sejteket a káros szabad gyököktől, és segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, kiemelkedően jó hatással van a vérnyomásra, az érfalak állapotára. Jó hír, hogy a paradicsom likopintartalma feldolgozva is megmarad, sőt, egyes kutatások szerint hőkezelve még könnyebben szívódik fel a szervezetben, ezért levesként, mártásként, püréként is nagyon egészséges!
– Sok C-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot.
– Amilyen finom, olyan kevés energiát tartalmaz, 100 g-ja mindössze 16 kcal-t.
Fogyókúrás mintanap a paradicsom főszereplésével
Reggelire fogyasszon 2-3 evőkanál zabpelyhet idénygyümölcsökkel és egy kevés zsírszegény túróval.
Ebédre válasszon az általunk ajánlott paradicsomos fogások közül.
Vacsorára pedig 2 vékony szelet korpás kenyeret kenjen meg light margarinnnal, fektessen rá paradicsom- és vékony light mozzarellaszeleteket, majd grillezze meg sütőben. Végül szórjon rá apróra vágott zöldfűszert.
Ebédajánlatok
Töltött paradicsom
Hozzávalók (4 személyre): 8 db paradicsom, 120 g árpagyöngy, só, 250 g cukkini, 1 fej vöröshagyma, néhány levél friss bazsalikom, 3 ek olívaolaj, bors
Elkészítése: A paradicsomok tetejét vágja le, a belsejüket vájja/kanalazza ki, tegye tálba. A paradicsomokat rendezze el tűzálló tálban. Az árpagyöngyöt a csomagoláson található leírás szerint főzze ki, és adja a paradicsomvelőhöz. A meghámozott cukkinit és hagymát kockázza apróra, a bazsalikomot szintén szelje finomra. Az olívaolajat serpenyőben hevítse fel, pár percig kevergetve pirítsa rajta a hagymát és a cukkinit, majd adja hozzá a zöldfűszert. Az egészet forgassa össze a paradicsomos árpagyönggyel. Sózza, borsozza meg, kanalazza a paradicsomokra. Tegye rá a tetejüket, és süsse a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig.
Kalóriatartalom: kb. 470 kcal/adag
Csirkemellfilé paradicsomos burgonyával
Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 800 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), só, bors, 2 db főtt burgonya, 2 ág kakukkfű, 4 szelet csirkemellfilé
Elkészítése: A meghámozott hagymát kockázza fel, aztán dinsztelje meg 1 ek felhevített olívaolajon. Adja hozzá a paradicsompürét és a konzervparadicsomot, a levével együtt. Sózza, borsozza meg, és lefedve, lassú tűzön főzze 20 percig. Adja hozzá a felkockázott főtt burgonyát és az apróra vágott kakukkfüvet. A megmosott, enyhén kiklopfolt hússzeleteket sózza, borsozza meg. A maradék olívaolajat teflonserpenyőben hevítse fel, és süsse meg rajt a karajszeletek mindkét oldalát. Tálalja a húst a paradicsomos burgonyával.
Kalóriatartalom: 380 kcal/adag
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel
- 3 napos karcsúsító levesdiéta + receptekkel!
- Avokádókrém paradicsommal