Ha most ingatod a fejed, hogy mégis hogyan lehet a cukros, kelt tésztás, gyakran cukormázas fahéjas csiga egészséges, megértjük. A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.

Hogy lesz a fahéjas csiga egészséges desszert? (recept)

 

fahéjas csiga

Fahéjas csiga
Fotó: Shutterstock

Kezdjük a legegyszerűbbel: ez a sütemény nem fehér lisztből készül. A legjobb a teljes kiőrlésű liszt lenne, de a választásnál vegyük figyelembe azt, hogy a hagyományos teljes kiőrlésű erőteljesebb ízű, és míg kenyér- vagy pizzasütéshez szuper helyettesítője a fehér változatnak, süteményeknél már ízlés kérdése, hogy bejön-e az íze. Amit a fahéjas csiga esetében inkább érdemes lehet kipróbálni, az a tönkölyliszt vagy a durumliszt. Ha így nem annyira ízlene, akkor a másik lehetőség, hogy fele-fele arányban használjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a „jó öreg” fehér búzalisztet. A töltelékhez csak egészen minimális liszt szükséges, ott tehát nyugodtan használhatunk finomlisztet.

 

Zsiradék nélkül

Az eredeti receptben igen sok a vaj: van a tésztában is, van a töltelékben is bőven. A zsiradék lecseréléséhez egy érdekes hozzávalót ajánl ez a recept: a cukrozatlan almapürét (a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is kapható)! Igen, ettől almás lesz a fahéjas csiga íze, de az alma és a fahéj párosítása köztudottan az egyik legjobb a világon, nem igaz? Valóban nem lesz tökéletesen és kifogástalanul olyan ez a fahéjas csiga, mint a nagyié vagy a pékségben kapható, de az elsődleges cél az volt, hogy finom, de kevesebb zsiradékkal készített változatot ajánljunk!

Szintén a töltelékhez használunk egy „bűnös” hozzávalót, ez pedig a barna cukor. Ez is minimális mennyiség, de aki szeretné, próbálja ki a receptet nyírfacukorral.

És a végére az édes bevonat… Alapjában véve az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében egyszerűen hagyjuk el a cukros mázat, anélkül is nagyon finom ez a süti! De azért a recept végén ennek az elkészítéséhez is adunk egy egyszerű – és krémsajtmentes! – tippet.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

1 ek szárított élesztő

125 ml kézmeleg víz

1 tk cukor

½ tk só

2 ek cukormentes almapüré

195 g teljes kiőrlésű liszt vagy durumliszt vagy tönkölyliszt + a nyújtáshoz

A töltelékhez:

2 ek cukormentes almapüré

1,5 ek fehér liszt

2 ek barna cukor

1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A kézmeleg vizet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni, ehhez kb. 10-15 perc kell.

3. Közben egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd tegyük félre.

4. A fahéjas csiga tésztájához keverjük össze a megkelt élesztőt az almapürével. Utána adjuk hozzá a sóval elkevert liszt mennyiségének kb. 5/6-részét, és a robotgép gyúrópálcájával kezdjük el dolgozni. Először csak alacsonyabb fokozaton, amíg a liszt el nem keveredik, aztán mehet magasabb fordulatszámon is. Akkor jó, ha a tészta gömbbé áll össze, és elválik az edény falától. Ha túl nedves lenne, adagoljunk hozzá a maradék lisztből! Miután kellően összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le, és hagyjuk megkelni.

5. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 22×28 cm-es téglalappá, majd kenjük meg a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogja szorosan tekerjük fel a tésztát, majd a roládot vágjuk 8 egyenlő vastagságú szeletre. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk állni 5 percig.

6. Süssük a fahéjas csigát kb. 10-13 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés

 

DF-tipp: Így készül a bevonat

60 g porcukrot keverjünk össze ¼ tk vaníliaaromával és 1 ek zsírszegény tejjel, majd a kapott mázat kanállal csurgassuk az elkészült fahéjas csigákra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Diétás húsvéti csokitojás eperhabbal: könnyed élvezet édes pillanatokra
Fedezd fel a diétás húsvéti csokitojás eperhabbal receptjét! Könnyed, finom édesség, ami nem terheli a diétádat, mégis ínycsiklandó élményt nyújt a húsvéti ünnepekre.
Önreflexió: Mi az a tükörgyakorlat?
Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán, ítélkezésmentesen belenéztél a tükörbe, és végig szemlélted azt a személyt, aki visszaköszön róla? Hetekkel, hónapokkal ezelőtt, netán még soha? Pedig ennek a rutinnak akár az életedet megváltoztató hatása is lehet.
5 titok, amit a kifutók modelljei sosem mondanak el – most kiszivárgott
A Victoria’s Secret exmodellje elárulta, mely napi szokások segítették a tökéletes alak és bőr megőrzésében.
Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?
Rejtett kalóriák: mutatjuk, miért nem indul el a fogyásod
Ha fogyni szeretnél, érdemes odafigyelned azokra a rejtett kalóriákra, amelyek észrevétlenül hátráltathatják a céljaid elérését. Olyan ételek és italok is akadályozhatják a fogyást, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak.
A lapos has titka: 7 napos mintaétrend, ami segít a fogyásban
Lehet, hogy te is szeretnél megszabadulni néhány pluszkilótól, vagy esetleg lapos hasra vágysz. A jó hír, hogy néhány hét alatt, megfelelő mozgással és étrenddel látványos eredményeket érhetsz el.
Szilvia fél év alatt húsz kilót fogyott
Nagyné Soltész Szilvia életében a gyerekkori évekhez hasonlóan, 40 felett is kulcsfontosságú lett a rendszeres sport és az egészséges fogyás. Amellett, hogy fitten tartja, a csoportos edzéseken tudja leginkább kiengedni a gőzt…

Ajánlataink