A tudatosan étkezők között erősen tartja magát a hiedelem, hogy a feldolgozott ételek egészségtelenek. Ez esetben is igaz: a kivétel erősíti a szabályt – főleg, ha ilyen sok kivételt találni. 

Feldolgozott, mégis egészséges

Mit is jelent, hogy valamilyen étel feldolgozott? Azokat az élelmiszereket soroljuk ide, amelyek valamilyen fizikai vagy kémiai eljáráson estek át, mielőtt elfogyasztjuk őket. Így a feldolgozott ételek közé tartoznak a konzervek, a fagyasztott ételek, vagy azok a kevert saláták, amelyeket zacskózás előtt átmostak vagy valamilyen eljárással tartósítottak.

Feldolgozott étel a kolbász meg a hamburgerbe kerülő húspogácsa, az üveges tésztaszósz, és ilyenek a mikrózható vacsorák is. Az első csoportba tartozó ételekkel semmi gond nincs, a másodikban felsorolt ételek fogyasztása viszont hosszú távon egészségtelen. Vagyis attól, hogy valamilyen étel „feldolgozott”, még nem biztos, hogy egészségtelen is. Ezeknek az eljárásoknak – amelyek által az étel a feldolgozott kategóriába kerül – több hasznuk is van: például növelik a fogyaszthatóság idejét, vagyis tartóssá teszik az élelmiszert, és így teszik emberi fogyasztásra alkalmassá (gondoljunk például a tej pasztörizálására). Nem ritka, hogy valamilyen hozzáadott tápanyag miatt lesz az adott étel még egészségesebb. Persze találni bőven érveket a feldolgozott ételek ellen is: sokszor tele vannak színezékkel, cukorral, fölösleges sóval.

További érv ellenük, hogy a sokféle hozzávaló minősége nehezen megismerhető. Most azokat a feldolgozott élelmiszereket vesszük sorra, amelyektől nem kell tartanunk, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásunk részei lehetnek.

KONZERV BAB

Egyszerű és gyors megoldás a fogyasztása, ha nincs időnk főzőcskézni. A konzervben található bab azonnal fogyasztható, hiszen előfőzött, fehérjetartalma pedig még így is magas, tehát kiváló választás, ha nem eszünk húst. Keverjük el barna rizzsel, quinoával, zöldségekkel, vagy ízesítsünk vele csirkét. Válasszunk ízesítetlen babot, a különböző szószokkal elkevert babhoz sokféle ízfokozót, cukrot, sót adnak, amelyek fölöslegesek.

JOGHURT

Fehérjében gazdag, jótékony hatással van az emésztésünkre. Kár lenne hanyagolni, de a számos joghurt közül a natúr görög joghurtot részesítsük előnyben. Ha mindenképpen ízesített falatokra vágyunk, dobjuk fel pár fagyasztott vagy friss gyümölccsel, házi lekvárral, zabbal.

HUMMUSZ

Az igazán tudatosak saját maguk készítik a hummuszt, de az sem baj, ha erre nincs időnk és boltban vásároljuk a csicseriborsóból készült krémet. Sőt nagyon is egészséges választás: remek mártogató nyers zöldségekhez, de az unalmasabb szendvicseket is feldobja.

FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fagyasztott gyümölcsben vagy zöldségben kevesebb a tápanyag, mint a frissen szedettben. Ugyanolyan egészségesek, ráadásul egész évben elérhetők. További előnyük, hogy kevésbé pazarlunk, ha fagyasztott formában használjuk fel az alapanyagot, hiszen nem kell félnünk, hogy a maradék gyümölcs vagy zöldség megromlik – annyit használunk, amennyire szükségünk van, a többi mehet vissza a fagyasztóba.

Ráadásul: pillanatok alatt készételt varázsolhatunk belőlük, akár köretet készítünk, akár a smoothie-t szeretnénk feldobni velük.

MOGYORÓVAJ ÉS ZACSKÓZOTT MAGFÉLÉK

Ahogyan a konzerv babból, ezekből a rágcsálnivalókból is érdemes a natúr verziót választani. A „felturbózott”, ízesített mogyoróvaj sok cukrot tartalmaz, míg a fűszerezett magfélékben a só és az ízfokozók vannak túlsúlyban. Így pedig nem egészségesebbek, mint egy zacskó csipsz.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA

Szintén a gyorsaság az előnye: 15-20 perc alatt megfő. Míg készül a köret, összedobhatunk egy könnyű vacsorát: pirítsunk le kevés kókuszzsíron egy csirkemellet, néhány zöldséget, majd keverjük el a kész tésztával. Szintén jó megoldás, ha előfőzött barna rizst választunk, így nem kell sokat várni, mire fogyasztható állapotúra fő a köret.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.