A tudatosan étkezők között erősen tartja magát a hiedelem, hogy a feldolgozott ételek egészségtelenek. Ez esetben is igaz: a kivétel erősíti a szabályt – főleg, ha ilyen sok kivételt találni. 

Feldolgozott, mégis egészséges

Mit is jelent, hogy valamilyen étel feldolgozott? Azokat az élelmiszereket soroljuk ide, amelyek valamilyen fizikai vagy kémiai eljáráson estek át, mielőtt elfogyasztjuk őket. Így a feldolgozott ételek közé tartoznak a konzervek, a fagyasztott ételek, vagy azok a kevert saláták, amelyeket zacskózás előtt átmostak vagy valamilyen eljárással tartósítottak.

Feldolgozott étel a kolbász meg a hamburgerbe kerülő húspogácsa, az üveges tésztaszósz, és ilyenek a mikrózható vacsorák is. Az első csoportba tartozó ételekkel semmi gond nincs, a másodikban felsorolt ételek fogyasztása viszont hosszú távon egészségtelen. Vagyis attól, hogy valamilyen étel „feldolgozott”, még nem biztos, hogy egészségtelen is. Ezeknek az eljárásoknak – amelyek által az étel a feldolgozott kategóriába kerül – több hasznuk is van: például növelik a fogyaszthatóság idejét, vagyis tartóssá teszik az élelmiszert, és így teszik emberi fogyasztásra alkalmassá (gondoljunk például a tej pasztörizálására). Nem ritka, hogy valamilyen hozzáadott tápanyag miatt lesz az adott étel még egészségesebb. Persze találni bőven érveket a feldolgozott ételek ellen is: sokszor tele vannak színezékkel, cukorral, fölösleges sóval.

További érv ellenük, hogy a sokféle hozzávaló minősége nehezen megismerhető. Most azokat a feldolgozott élelmiszereket vesszük sorra, amelyektől nem kell tartanunk, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásunk részei lehetnek.

KONZERV BAB

Egyszerű és gyors megoldás a fogyasztása, ha nincs időnk főzőcskézni. A konzervben található bab azonnal fogyasztható, hiszen előfőzött, fehérjetartalma pedig még így is magas, tehát kiváló választás, ha nem eszünk húst. Keverjük el barna rizzsel, quinoával, zöldségekkel, vagy ízesítsünk vele csirkét. Válasszunk ízesítetlen babot, a különböző szószokkal elkevert babhoz sokféle ízfokozót, cukrot, sót adnak, amelyek fölöslegesek.

JOGHURT

Fehérjében gazdag, jótékony hatással van az emésztésünkre. Kár lenne hanyagolni, de a számos joghurt közül a natúr görög joghurtot részesítsük előnyben. Ha mindenképpen ízesített falatokra vágyunk, dobjuk fel pár fagyasztott vagy friss gyümölccsel, házi lekvárral, zabbal.

HUMMUSZ

Az igazán tudatosak saját maguk készítik a hummuszt, de az sem baj, ha erre nincs időnk és boltban vásároljuk a csicseriborsóból készült krémet. Sőt nagyon is egészséges választás: remek mártogató nyers zöldségekhez, de az unalmasabb szendvicseket is feldobja.

FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fagyasztott gyümölcsben vagy zöldségben kevesebb a tápanyag, mint a frissen szedettben. Ugyanolyan egészségesek, ráadásul egész évben elérhetők. További előnyük, hogy kevésbé pazarlunk, ha fagyasztott formában használjuk fel az alapanyagot, hiszen nem kell félnünk, hogy a maradék gyümölcs vagy zöldség megromlik – annyit használunk, amennyire szükségünk van, a többi mehet vissza a fagyasztóba.

Ráadásul: pillanatok alatt készételt varázsolhatunk belőlük, akár köretet készítünk, akár a smoothie-t szeretnénk feldobni velük.

MOGYORÓVAJ ÉS ZACSKÓZOTT MAGFÉLÉK

Ahogyan a konzerv babból, ezekből a rágcsálnivalókból is érdemes a natúr verziót választani. A „felturbózott”, ízesített mogyoróvaj sok cukrot tartalmaz, míg a fűszerezett magfélékben a só és az ízfokozók vannak túlsúlyban. Így pedig nem egészségesebbek, mint egy zacskó csipsz.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA

Szintén a gyorsaság az előnye: 15-20 perc alatt megfő. Míg készül a köret, összedobhatunk egy könnyű vacsorát: pirítsunk le kevés kókuszzsíron egy csirkemellet, néhány zöldséget, majd keverjük el a kész tésztával. Szintén jó megoldás, ha előfőzött barna rizst választunk, így nem kell sokat várni, mire fogyasztható állapotúra fő a köret.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink