A tudatosan étkezők között erősen tartja magát a hiedelem, hogy a feldolgozott ételek egészségtelenek. Ez esetben is igaz: a kivétel erősíti a szabályt – főleg, ha ilyen sok kivételt találni. 

Feldolgozott, mégis egészséges

Mit is jelent, hogy valamilyen étel feldolgozott? Azokat az élelmiszereket soroljuk ide, amelyek valamilyen fizikai vagy kémiai eljáráson estek át, mielőtt elfogyasztjuk őket. Így a feldolgozott ételek közé tartoznak a konzervek, a fagyasztott ételek, vagy azok a kevert saláták, amelyeket zacskózás előtt átmostak vagy valamilyen eljárással tartósítottak.

Feldolgozott étel a kolbász meg a hamburgerbe kerülő húspogácsa, az üveges tésztaszósz, és ilyenek a mikrózható vacsorák is. Az első csoportba tartozó ételekkel semmi gond nincs, a másodikban felsorolt ételek fogyasztása viszont hosszú távon egészségtelen. Vagyis attól, hogy valamilyen étel „feldolgozott”, még nem biztos, hogy egészségtelen is. Ezeknek az eljárásoknak – amelyek által az étel a feldolgozott kategóriába kerül – több hasznuk is van: például növelik a fogyaszthatóság idejét, vagyis tartóssá teszik az élelmiszert, és így teszik emberi fogyasztásra alkalmassá (gondoljunk például a tej pasztörizálására). Nem ritka, hogy valamilyen hozzáadott tápanyag miatt lesz az adott étel még egészségesebb. Persze találni bőven érveket a feldolgozott ételek ellen is: sokszor tele vannak színezékkel, cukorral, fölösleges sóval.

További érv ellenük, hogy a sokféle hozzávaló minősége nehezen megismerhető. Most azokat a feldolgozott élelmiszereket vesszük sorra, amelyektől nem kell tartanunk, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásunk részei lehetnek.

KONZERV BAB

Egyszerű és gyors megoldás a fogyasztása, ha nincs időnk főzőcskézni. A konzervben található bab azonnal fogyasztható, hiszen előfőzött, fehérjetartalma pedig még így is magas, tehát kiváló választás, ha nem eszünk húst. Keverjük el barna rizzsel, quinoával, zöldségekkel, vagy ízesítsünk vele csirkét. Válasszunk ízesítetlen babot, a különböző szószokkal elkevert babhoz sokféle ízfokozót, cukrot, sót adnak, amelyek fölöslegesek.

JOGHURT

Fehérjében gazdag, jótékony hatással van az emésztésünkre. Kár lenne hanyagolni, de a számos joghurt közül a natúr görög joghurtot részesítsük előnyben. Ha mindenképpen ízesített falatokra vágyunk, dobjuk fel pár fagyasztott vagy friss gyümölccsel, házi lekvárral, zabbal.

HUMMUSZ

Az igazán tudatosak saját maguk készítik a hummuszt, de az sem baj, ha erre nincs időnk és boltban vásároljuk a csicseriborsóból készült krémet. Sőt nagyon is egészséges választás: remek mártogató nyers zöldségekhez, de az unalmasabb szendvicseket is feldobja.

FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fagyasztott gyümölcsben vagy zöldségben kevesebb a tápanyag, mint a frissen szedettben. Ugyanolyan egészségesek, ráadásul egész évben elérhetők. További előnyük, hogy kevésbé pazarlunk, ha fagyasztott formában használjuk fel az alapanyagot, hiszen nem kell félnünk, hogy a maradék gyümölcs vagy zöldség megromlik – annyit használunk, amennyire szükségünk van, a többi mehet vissza a fagyasztóba.

Ráadásul: pillanatok alatt készételt varázsolhatunk belőlük, akár köretet készítünk, akár a smoothie-t szeretnénk feldobni velük.

MOGYORÓVAJ ÉS ZACSKÓZOTT MAGFÉLÉK

Ahogyan a konzerv babból, ezekből a rágcsálnivalókból is érdemes a natúr verziót választani. A „felturbózott”, ízesített mogyoróvaj sok cukrot tartalmaz, míg a fűszerezett magfélékben a só és az ízfokozók vannak túlsúlyban. Így pedig nem egészségesebbek, mint egy zacskó csipsz.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA

Szintén a gyorsaság az előnye: 15-20 perc alatt megfő. Míg készül a köret, összedobhatunk egy könnyű vacsorát: pirítsunk le kevés kókuszzsíron egy csirkemellet, néhány zöldséget, majd keverjük el a kész tésztával. Szintén jó megoldás, ha előfőzött barna rizst választunk, így nem kell sokat várni, mire fogyasztható állapotúra fő a köret.

Ezek is érdekelhetnek

4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.

Ajánlataink