Nem csak olcsóbb, de a derékbőségünk is meghálálja, ha csupa egészséges alapanyagból dobjuk össze az ebédet, vacsorát. Na, igen, az egészséges alapanyagok – amelyek többségét a boltból cipeljük haza. Sokszoros csomagolásban, tele tartósítószerrel, adalékanyagokkal, cukorral, sóval és sok-sok felesleges szénhidráttal. Még akkor is, ha igyekszünk mindenből a legegészségesebbet választani, ki tudja, mit tartalmaz a dobozban lapuló étel, amit szorgos kezek/robotkarok hetekkel, hónapokkal a nyitás előtt becsomagoltak. Nem kell azonban elkeseredni, sok mindent mi is elkészíthetünk otthon, a konyhánkban. És még csak hatalmas üzem sem kell hozzá, mindössze idő és egy kis türelem.

Gurmé a konyhában

Joghurt

Reggelire, vacsorára, de akár desszertként is tökéletes fehérjebomba. Csak olyan sok cukor ne lenne a boltban vásárolt termékekben! Ha otthon készítjük, a mérleg is barátságosabb számot mutat majd.

Hogyan készítsük otthon?

Forraljuk fel a friss tejet. Ha szobahőmérsékletre hűlt, keverjünk hozzá egy kis doboz vagy 2-3 evőkanálnyi bolti joghurtot (érdemes baktériumflórát tartalmazó joghurtot választani). Alaposan keverjük el habverővel vagy turmixgéppel. Ezután takarjuk le a tejet és hagyjuk fél-egy napig erjedni. Ne tegyük hűtőbe, tartsuk meleg helyen. Egy nappal később már fogyasztható is. Hogy könnyebben lehessen tárolni, érdemes már az erjedés előtt külön fedeles dobozokba önteni – így az adagolással is kevesebbet kell majd bajlódnunk. Ha kész a natúr joghurtunk – de csak az erjedés után, hogy ne rontsuk el –, továbbfejleszthetjük gyümölcsjoghurttá.

Tegyünk bele apróra vágott gyümölcsöt, lekvárt. 900 ml tejből körülbelül 1 liter joghurtot kapunk. Ha az első joghurtunk kész, boltira a későbbiekben sem lesz szükség: ha újabb adagot készítenénk, a házi joghurtból tegyünk a tejhez. Aki kevesebbet bajlódna a főzőcskézéssel, beszerezhet egy joghurtkészítő kisgépet. Sokféle márka sokféle terméke közül válogathatunk – egy egyszerűbb gép már négy-ötezer forintért is beszerezhető, az árhatár pedig a csillagos ég.
 
Megéri? Meg, nem csak olcsóbban állíthatjuk elő a joghurtot, de kalóriaszegényebb terméket is kapunk a végére, arról nem is beszélve, hogy kevesebb cukrot, tartósítószert tartalmaz.

Mandulatej

Az állati eredetű ételeket mellőzők, vagyis a vegánok egyik kedvelt itala. Nem csak nagyon finom, de az ára sem hétköznapi. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb márka különböző adalékanyagokkal, édesítőkkel és tartósítószerekkel turbózza fel a mandulatejet.

Hogyan készítsük otthon?

Egy csésze/250 g sózatlan mandulát áztassunk be egy éjszakára (vagy 12 órára) annyi hideg vízbe, amely ellepi. Ezután szűrjük le, tegyük turmixgépbe, öntsünk még hozzá 4 csésze hideg vizet. Ízlés szerint hígíthatjuk a vízzel, attól függően, milyen sűrűségű italt szeretnénk. Turmixoljuk addig, míg fehér, tejállagú levet kapunk. Végül szűrjük le apró lyukas szűrőn. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel, természetes édesítőkkel, fahéjjal.

Megéri? Igen, több E-vitamint, ómega 3 és 6 zsírsavat és kevesebb cukrot, hozzáadott tartósítószert tartalmaz.

Vaj

Kicsit zsíros, kicsit macerás elkészíteni, de a miénk. A legfinomabb, boltban kapható teavajnál is jobb az íze, ha otthon készítjük el a szendvicsre valót.

Hogyan készül házilag?

Kivételesen toljuk félre a hűtőben az alacsony zsírtartalmú tejszínt. A vajkészítéshez a legjobb ugyanis a kicsit zsírosabb, házi tejszín, ez esetben minimum 30 százalékos zsírtartalmút válasszunk – kiváló házi termékeket találunk a piacon. Akik elég erősnek érzik magukat, egy befőttesüvegbe zárva 20 percig rázzák a tejszínt (karizomgyakorlatnak is kitűnő!), amíg szét nem válik vajra és savóra. Rázás helyett habverőt vagy botmixert is használhatunk. Ezután egy textilanyagon keresztül szűrjük le a savót. Enyhén sózzuk. Hűtőben akár két hétig is eláll. Kényelmesebbek – csakúgy, mint a joghurt esetében – vásárolhatnak vajkészítő elektromos készüléket.

Megéri? Kalória- és zsírtartalma nagyjából megegyezik a boltiéval, ellenben kevesebb sót és guargumit (E412) tartalmaz. Pluszérv mellette, hogy szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.