Nem csak olcsóbb, de a derékbőségünk is meghálálja, ha csupa egészséges alapanyagból dobjuk össze az ebédet, vacsorát. Na, igen, az egészséges alapanyagok – amelyek többségét a boltból cipeljük haza. Sokszoros csomagolásban, tele tartósítószerrel, adalékanyagokkal, cukorral, sóval és sok-sok felesleges szénhidráttal. Még akkor is, ha igyekszünk mindenből a legegészségesebbet választani, ki tudja, mit tartalmaz a dobozban lapuló étel, amit szorgos kezek/robotkarok hetekkel, hónapokkal a nyitás előtt becsomagoltak. Nem kell azonban elkeseredni, sok mindent mi is elkészíthetünk otthon, a konyhánkban. És még csak hatalmas üzem sem kell hozzá, mindössze idő és egy kis türelem.

Gurmé a konyhában

Joghurt

Reggelire, vacsorára, de akár desszertként is tökéletes fehérjebomba. Csak olyan sok cukor ne lenne a boltban vásárolt termékekben! Ha otthon készítjük, a mérleg is barátságosabb számot mutat majd.

Hogyan készítsük otthon?

Forraljuk fel a friss tejet. Ha szobahőmérsékletre hűlt, keverjünk hozzá egy kis doboz vagy 2-3 evőkanálnyi bolti joghurtot (érdemes baktériumflórát tartalmazó joghurtot választani). Alaposan keverjük el habverővel vagy turmixgéppel. Ezután takarjuk le a tejet és hagyjuk fél-egy napig erjedni. Ne tegyük hűtőbe, tartsuk meleg helyen. Egy nappal később már fogyasztható is. Hogy könnyebben lehessen tárolni, érdemes már az erjedés előtt külön fedeles dobozokba önteni – így az adagolással is kevesebbet kell majd bajlódnunk. Ha kész a natúr joghurtunk – de csak az erjedés után, hogy ne rontsuk el –, továbbfejleszthetjük gyümölcsjoghurttá.

Tegyünk bele apróra vágott gyümölcsöt, lekvárt. 900 ml tejből körülbelül 1 liter joghurtot kapunk. Ha az első joghurtunk kész, boltira a későbbiekben sem lesz szükség: ha újabb adagot készítenénk, a házi joghurtból tegyünk a tejhez. Aki kevesebbet bajlódna a főzőcskézéssel, beszerezhet egy joghurtkészítő kisgépet. Sokféle márka sokféle terméke közül válogathatunk – egy egyszerűbb gép már négy-ötezer forintért is beszerezhető, az árhatár pedig a csillagos ég.
 
Megéri? Meg, nem csak olcsóbban állíthatjuk elő a joghurtot, de kalóriaszegényebb terméket is kapunk a végére, arról nem is beszélve, hogy kevesebb cukrot, tartósítószert tartalmaz.

Mandulatej

Az állati eredetű ételeket mellőzők, vagyis a vegánok egyik kedvelt itala. Nem csak nagyon finom, de az ára sem hétköznapi. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb márka különböző adalékanyagokkal, édesítőkkel és tartósítószerekkel turbózza fel a mandulatejet.

Hogyan készítsük otthon?

Egy csésze/250 g sózatlan mandulát áztassunk be egy éjszakára (vagy 12 órára) annyi hideg vízbe, amely ellepi. Ezután szűrjük le, tegyük turmixgépbe, öntsünk még hozzá 4 csésze hideg vizet. Ízlés szerint hígíthatjuk a vízzel, attól függően, milyen sűrűségű italt szeretnénk. Turmixoljuk addig, míg fehér, tejállagú levet kapunk. Végül szűrjük le apró lyukas szűrőn. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel, természetes édesítőkkel, fahéjjal.

Megéri? Igen, több E-vitamint, ómega 3 és 6 zsírsavat és kevesebb cukrot, hozzáadott tartósítószert tartalmaz.

Vaj

Kicsit zsíros, kicsit macerás elkészíteni, de a miénk. A legfinomabb, boltban kapható teavajnál is jobb az íze, ha otthon készítjük el a szendvicsre valót.

Hogyan készül házilag?

Kivételesen toljuk félre a hűtőben az alacsony zsírtartalmú tejszínt. A vajkészítéshez a legjobb ugyanis a kicsit zsírosabb, házi tejszín, ez esetben minimum 30 százalékos zsírtartalmút válasszunk – kiváló házi termékeket találunk a piacon. Akik elég erősnek érzik magukat, egy befőttesüvegbe zárva 20 percig rázzák a tejszínt (karizomgyakorlatnak is kitűnő!), amíg szét nem válik vajra és savóra. Rázás helyett habverőt vagy botmixert is használhatunk. Ezután egy textilanyagon keresztül szűrjük le a savót. Enyhén sózzuk. Hűtőben akár két hétig is eláll. Kényelmesebbek – csakúgy, mint a joghurt esetében – vásárolhatnak vajkészítő elektromos készüléket.

Megéri? Kalória- és zsírtartalma nagyjából megegyezik a boltiéval, ellenben kevesebb sót és guargumit (E412) tartalmaz. Pluszérv mellette, hogy szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink