Joghurt
Reggelire, vacsorára, de akár desszertként is tökéletes fehérjebomba. Csak olyan sok cukor ne lenne a boltban vásárolt termékekben! Ha otthon készítjük, a mérleg is barátságosabb számot mutat majd.
Hogyan készítsük otthon?
Forraljuk fel a friss tejet. Ha szobahőmérsékletre hűlt, keverjünk hozzá egy kis doboz vagy 2-3 evőkanálnyi bolti joghurtot (érdemes baktériumflórát tartalmazó joghurtot választani). Alaposan keverjük el habverővel vagy turmixgéppel. Ezután takarjuk le a tejet és hagyjuk fél-egy napig erjedni. Ne tegyük hűtőbe, tartsuk meleg helyen. Egy nappal később már fogyasztható is. Hogy könnyebben lehessen tárolni, érdemes már az erjedés előtt külön fedeles dobozokba önteni – így az adagolással is kevesebbet kell majd bajlódnunk. Ha kész a natúr joghurtunk – de csak az erjedés után, hogy ne rontsuk el –, továbbfejleszthetjük gyümölcsjoghurttá.
Tegyünk bele apróra vágott gyümölcsöt, lekvárt. 900 ml tejből körülbelül 1 liter joghurtot kapunk. Ha az első joghurtunk kész, boltira a későbbiekben sem lesz szükség: ha újabb adagot készítenénk, a házi joghurtból tegyünk a tejhez. Aki kevesebbet bajlódna a főzőcskézéssel, beszerezhet egy joghurtkészítő kisgépet. Sokféle márka sokféle terméke közül válogathatunk – egy egyszerűbb gép már négy-ötezer forintért is beszerezhető, az árhatár pedig a csillagos ég.
Megéri? Meg, nem csak olcsóbban állíthatjuk elő a joghurtot, de kalóriaszegényebb terméket is kapunk a végére, arról nem is beszélve, hogy kevesebb cukrot, tartósítószert tartalmaz.
Mandulatej
Az állati eredetű ételeket mellőzők, vagyis a vegánok egyik kedvelt itala. Nem csak nagyon finom, de az ára sem hétköznapi. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb márka különböző adalékanyagokkal, édesítőkkel és tartósítószerekkel turbózza fel a mandulatejet.
Hogyan készítsük otthon?
Egy csésze/250 g sózatlan mandulát áztassunk be egy éjszakára (vagy 12 órára) annyi hideg vízbe, amely ellepi. Ezután szűrjük le, tegyük turmixgépbe, öntsünk még hozzá 4 csésze hideg vizet. Ízlés szerint hígíthatjuk a vízzel, attól függően, milyen sűrűségű italt szeretnénk. Turmixoljuk addig, míg fehér, tejállagú levet kapunk. Végül szűrjük le apró lyukas szűrőn. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel, természetes édesítőkkel, fahéjjal.
Megéri? Igen, több E-vitamint, ómega 3 és 6 zsírsavat és kevesebb cukrot, hozzáadott tartósítószert tartalmaz.
Vaj
Kicsit zsíros, kicsit macerás elkészíteni, de a miénk. A legfinomabb, boltban kapható teavajnál is jobb az íze, ha otthon készítjük el a szendvicsre valót.
Hogyan készül házilag?
Kivételesen toljuk félre a hűtőben az alacsony zsírtartalmú tejszínt. A vajkészítéshez a legjobb ugyanis a kicsit zsírosabb, házi tejszín, ez esetben minimum 30 százalékos zsírtartalmút válasszunk – kiváló házi termékeket találunk a piacon. Akik elég erősnek érzik magukat, egy befőttesüvegbe zárva 20 percig rázzák a tejszínt (karizomgyakorlatnak is kitűnő!), amíg szét nem válik vajra és savóra. Rázás helyett habverőt vagy botmixert is használhatunk. Ezután egy textilanyagon keresztül szűrjük le a savót. Enyhén sózzuk. Hűtőben akár két hétig is eláll. Kényelmesebbek – csakúgy, mint a joghurt esetében – vásárolhatnak vajkészítő elektromos készüléket.
Megéri? Kalória- és zsírtartalma nagyjából megegyezik a boltiéval, ellenben kevesebb sót és guargumit (E412) tartalmaz. Pluszérv mellette, hogy szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük.