Nem csak olcsóbb, de a derékbőségünk is meghálálja, ha csupa egészséges alapanyagból dobjuk össze az ebédet, vacsorát. Na, igen, az egészséges alapanyagok – amelyek többségét a boltból cipeljük haza. Sokszoros csomagolásban, tele tartósítószerrel, adalékanyagokkal, cukorral, sóval és sok-sok felesleges szénhidráttal. Még akkor is, ha igyekszünk mindenből a legegészségesebbet választani, ki tudja, mit tartalmaz a dobozban lapuló étel, amit szorgos kezek/robotkarok hetekkel, hónapokkal a nyitás előtt becsomagoltak. Nem kell azonban elkeseredni, sok mindent mi is elkészíthetünk otthon, a konyhánkban. És még csak hatalmas üzem sem kell hozzá, mindössze idő és egy kis türelem.

Gurmé a konyhában

Joghurt

Reggelire, vacsorára, de akár desszertként is tökéletes fehérjebomba. Csak olyan sok cukor ne lenne a boltban vásárolt termékekben! Ha otthon készítjük, a mérleg is barátságosabb számot mutat majd.

Hogyan készítsük otthon?

Forraljuk fel a friss tejet. Ha szobahőmérsékletre hűlt, keverjünk hozzá egy kis doboz vagy 2-3 evőkanálnyi bolti joghurtot (érdemes baktériumflórát tartalmazó joghurtot választani). Alaposan keverjük el habverővel vagy turmixgéppel. Ezután takarjuk le a tejet és hagyjuk fél-egy napig erjedni. Ne tegyük hűtőbe, tartsuk meleg helyen. Egy nappal később már fogyasztható is. Hogy könnyebben lehessen tárolni, érdemes már az erjedés előtt külön fedeles dobozokba önteni – így az adagolással is kevesebbet kell majd bajlódnunk. Ha kész a natúr joghurtunk – de csak az erjedés után, hogy ne rontsuk el –, továbbfejleszthetjük gyümölcsjoghurttá.

Tegyünk bele apróra vágott gyümölcsöt, lekvárt. 900 ml tejből körülbelül 1 liter joghurtot kapunk. Ha az első joghurtunk kész, boltira a későbbiekben sem lesz szükség: ha újabb adagot készítenénk, a házi joghurtból tegyünk a tejhez. Aki kevesebbet bajlódna a főzőcskézéssel, beszerezhet egy joghurtkészítő kisgépet. Sokféle márka sokféle terméke közül válogathatunk – egy egyszerűbb gép már négy-ötezer forintért is beszerezhető, az árhatár pedig a csillagos ég.
 
Megéri? Meg, nem csak olcsóbban állíthatjuk elő a joghurtot, de kalóriaszegényebb terméket is kapunk a végére, arról nem is beszélve, hogy kevesebb cukrot, tartósítószert tartalmaz.

Mandulatej

Az állati eredetű ételeket mellőzők, vagyis a vegánok egyik kedvelt itala. Nem csak nagyon finom, de az ára sem hétköznapi. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb márka különböző adalékanyagokkal, édesítőkkel és tartósítószerekkel turbózza fel a mandulatejet.

Hogyan készítsük otthon?

Egy csésze/250 g sózatlan mandulát áztassunk be egy éjszakára (vagy 12 órára) annyi hideg vízbe, amely ellepi. Ezután szűrjük le, tegyük turmixgépbe, öntsünk még hozzá 4 csésze hideg vizet. Ízlés szerint hígíthatjuk a vízzel, attól függően, milyen sűrűségű italt szeretnénk. Turmixoljuk addig, míg fehér, tejállagú levet kapunk. Végül szűrjük le apró lyukas szűrőn. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel, természetes édesítőkkel, fahéjjal.

Megéri? Igen, több E-vitamint, ómega 3 és 6 zsírsavat és kevesebb cukrot, hozzáadott tartósítószert tartalmaz.

Vaj

Kicsit zsíros, kicsit macerás elkészíteni, de a miénk. A legfinomabb, boltban kapható teavajnál is jobb az íze, ha otthon készítjük el a szendvicsre valót.

Hogyan készül házilag?

Kivételesen toljuk félre a hűtőben az alacsony zsírtartalmú tejszínt. A vajkészítéshez a legjobb ugyanis a kicsit zsírosabb, házi tejszín, ez esetben minimum 30 százalékos zsírtartalmút válasszunk – kiváló házi termékeket találunk a piacon. Akik elég erősnek érzik magukat, egy befőttesüvegbe zárva 20 percig rázzák a tejszínt (karizomgyakorlatnak is kitűnő!), amíg szét nem válik vajra és savóra. Rázás helyett habverőt vagy botmixert is használhatunk. Ezután egy textilanyagon keresztül szűrjük le a savót. Enyhén sózzuk. Hűtőben akár két hétig is eláll. Kényelmesebbek – csakúgy, mint a joghurt esetében – vásárolhatnak vajkészítő elektromos készüléket.

Megéri? Kalória- és zsírtartalma nagyjából megegyezik a boltiéval, ellenben kevesebb sót és guargumit (E412) tartalmaz. Pluszérv mellette, hogy szinte bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Cukros üdítők helyett: erjesztett gyömbérital egyszerűen
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.

Ajánlataink