„Gyökércsakrára rezonáló torokrezonancia, mágikus, gyógyhatással bíró jelek a testre rajzolva, lézeres agystimulátor” – Nem is kell olyan sokat keresgélni, mélyre ásni az internet bugyraiban, hogy egyre gyakrabban találkozzunk ilyesféle „varázslatos” kifejezésekkel

Gyógyítani kell a lelket is

Az áltudományokon alapuló orvoslás és a kuruzslás virágkorát éli, ám mielőtt máglyára vetnénk minden gyanús szert és annak készítőjét, árusítóját, érdemes a gyógyítás e formája mögé nézni. Nemrég a magyar tudományos akadémia tudósai foglaltak állást az „áltudományok és a bizonyítékon alapuló orvoslás” kérdésében.

Áltudomány vagy bizonyítékon alapuló orvoslás?

Hihetetlen gyógyulások, káprázatos fogyasztószerek: bizonyára mindannyian találkoztunk már csodát ígérő szerekkel. És hogy miért terjedhetnek ilyen gyorsan, hogy lehetnek ilyen népszerűek? Többek között azért, mert a tudomány sok esetben nem ad az emberek kérdéseire kielégítő választ. Ezt az akadémia tagjai is felismerték: az áltudományok ellen például, a tudomány népszerűsítésével is lehet tenni. Az orvosi újításokat széles körben, laikusok számára is érthetően elmagyarázni, és megtanítani, megértetni, hogyan lehet az áltudományokat, a kuruzslást megkülönböztetni a bizonyítékon alapuló orvoslástól, a tudománytól. Fontos kérdés tisztázni például, mit jelent a komplementer medicina (kiegészítő gyógymódok) és az alternatív gyógyászat a bizonyítékon alapuló orvoslással szemben vagy éppen mellette. Hiszen a több ezer éves orvostudomány sem mindig csak a bizonyítékok alapján gyógyított…

A tudományos orvoslás szerint egy eljárás akkor hatásos, ha hatásosabb, mint a placebo. A placebo nem hatásos szert jelent (pl. gyógyszernek látszó cukorka), melyet azonban a beteg hatásosnak érezhet a hit, a szuggesztió ereje révén. „Ha elfogadjuk azt a radikális állítást, miszerint a komplementer és alternatív orvoslásnak csak placebo hatása van, akkor igenis hatásos lehet, hiszen a laikus ezt tapasztalja – magyarázza Dr. Kovács József bioetikus, pszichoterapeuta, az MTA doktora. – Sőt, minél súlyosabbak a beteg tünetei, annál fontosabbnak tűnik még a kis javulás is.” Az egyik fontos dilemma, vajon mennyire etikus tiltani valamit, aminek hatása nem bizonyított? Például a homeopátiás szereket, amelyek hatása nem bizonyított, de – és ez nagyon fontos – legalább nem ártanak.

E kényes kérdés megvitatására az MTA kutatói és tudósai nemzetközi és hazai összefogást kezdeményeznek. Figyelembe kell mindemellett venni az egyik nagy különbséget a tudományos orvoslás és a komplementer és alternatív medicina között: utóbbi elfogadja a betegségek kiváltójaként a spirituális okokat is, míg előbbi ezzel nem foglalkozik.

Gyógyítás anyagi haszonért

Nagyon fontos leszögeznünk, hogy a kuruzslást és a sarlatánságot határozottan el kell különíteni a komplementer és alternatív medicinától. Félreértés ne essék, nem a fősodortól eltérő, alternatív gyógymódot kereső gyógyítókról van szó, akik meg­ felelő képzettséggel próbálnak segíteni. A csalók jelentik a komolyabb gondot: a képzettség nélküli emberek, akik a „gyógyítást” kifejezetten anyagi haszonért cserébe végzik, miközben tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy „gyógymódjuknak” semmilyen pozitív hatása nincs.

Emlékezzünk csak a nemrég nagy port kavart „orrba dugott lézeres agystimulátor” esetére. A csaló 50 ezer forintért árulta a kínai piacon 250 forintért vásárolt zseblámpás kulcstartót. Kovács József szerint ez nem etikai, hanem hatósági, rendőri kérdés, hiszen a bankrablást sem etikai kérdésként elemezzük. „Ennél sokkal lényegesebb a bizonyítékon alapuló orvoslás és a komplementer gyógyítás közötti határt vizsgálni.” Ez a határ, például, koronként változik. És van, amiről idővel kiderül, hogy hatásos (akupunktúra) és van, amiről nem (homeopátia – de legalább nem árt).

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink