A növények gyógyító erejét már hosszú ideje használja az emberiség. Arról, hogy a természetes gyógymódok mennyire hatékonyak, és van-e értelme összehasonlítani az eredményességüket, gyógyító erejüket a nyugati orvoslással, lehet vitatkozni. Nekünk nem célunk senkit meggyőzni, csupán bemutatunk néhány olyan növényt, amelyet érdemes használni az egészség megőrzése érdekében.

Gyógyító növények

Fahéj

Mire ajánljuk? Vércukorszint csökkentésére. Valószínű, hogy a fahéj – kis mennyiségben fogyasztva – képes serkenteni a glükóz glikogén formában történő tárolását. Patkányokon végzett kísérletben a fahéj megnövelte az IRS–1 faktor mennyiségét, amely az izomszövetek glükózfelvételét növeli. Kutatások szerint a fahéj erősíti azt a szállító mechanizmust, amely a glükózt a véráramból a szövetekbe juttatja.

Mire jó még?
Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert. Gyorsítja az anyagcserét, így diétában a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Az összkoleszterin és az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterin szintjére gyakorolt hatása is kedvező.

Tipp: Nagy mennyiségben nem ajánlott, de naponta 1-2 kávéskanálnyi fűszerrel bátran ízesítheti az ételeit.

Kurkuma

Mire ajánljuk? Ízületi gyulladásra. A kurkumában található kurkumin képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek a gyulladást, fájdalmat okozzák. Eddig már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkumin képes jó irányba befolyásolni azokat, és így gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásáért leginkább felelős COX2 és az 5-LOX enzimek előállításának.

Mire jó még? Klinikai vizsgálatok szerint erős antioxidánsként a kurkumin megvédi a sejteket a rákkeltő hatású szabad gyököktől. Többféle biológiai folyamatra hatva megakadályozza a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését, segít a szervezetnek a már mutálódott rákos sejtek elpusztításában. Májerősítő, regeneráló hatású, vírus- és baktériumölő, sikerrel alkalmazzák az Alzheimerkór kezelésében, segít megakadályozni az érelmeszesedést.

Tipp: Használjon bátran kurkumát az ételek ízesítésére. Ha szükséges, szedjen kurkuminkivonatot.

Rozmaring

Mire ajánljuk? A sütéskor keletkező rákkeltő hatású vegyületek felszabadulásának csökkentésére. Kansasi kutatók olyan erős antioxidánsokat fedeztek fel a rozmaringban, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat. Ha ugyanis magas hőfokon sütjük a húst, ún. heterociklikus aminok – HCA-vegyületek – szabadulnak fel, amelyek rákkeltő hatásúak. A rozmaringban található rozmaringsav, illetve carnosol és carnosic savak blokkolják a HCA vegyületeket, és hő hatására sem pusztulnak el. Ezek az antioxidáns anyagok segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket.

Mire jó még? Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát. Antibakteriális hatású, erős gyulladáscsökkentő. Javítja az emésztést, étvágygerjesztő, epe- és vizelethajtó hatású.

Tipp: Húsok pácolásánál mindig használjon rozmaringot.

Gyömbér

Mire ajánljuk? Hányinger csillapítására. A gyömbérben található illóolajok és vegyületek, mint a gingerol és shogaol segítenek megszüntetni a kínzó hányingert, émelygést terhességben, mozgásszervi betegségben szenvedőknél, kemoterápia után. Ezek a csípős anyagok ugyanis csillapítóan hatnak a központi idegrendszerre, serkentik a nyálelválasztást, valamint a gyomor- és epeváladék kiválasztását.

Mire jó még? Csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, csillapítja az ízületi fájdalmat és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Tipp: Utazáskor jelentkező hányinger ellen célszerű legalább 30 perccel az indulás előtt elkortyolni egy csésze gyömbérteát.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.