Fahéj
Mire ajánljuk? Vércukorszint csökkentésére. Valószínű, hogy a fahéj – kis mennyiségben fogyasztva – képes serkenteni a glükóz glikogén formában történő tárolását. Patkányokon végzett kísérletben a fahéj megnövelte az IRS–1 faktor mennyiségét, amely az izomszövetek glükózfelvételét növeli. Kutatások szerint a fahéj erősíti azt a szállító mechanizmust, amely a glükózt a véráramból a szövetekbe juttatja.
Mire jó még? Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert. Gyorsítja az anyagcserét, így diétában a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Az összkoleszterin és az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterin szintjére gyakorolt hatása is kedvező.
Tipp: Nagy mennyiségben nem ajánlott, de naponta 1-2 kávéskanálnyi fűszerrel bátran ízesítheti az ételeit.
Kurkuma
Mire ajánljuk? Ízületi gyulladásra. A kurkumában található kurkumin képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek a gyulladást, fájdalmat okozzák. Eddig már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkumin képes jó irányba befolyásolni azokat, és így gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásáért leginkább felelős COX2 és az 5-LOX enzimek előállításának.
Mire jó még? Klinikai vizsgálatok szerint erős antioxidánsként a kurkumin megvédi a sejteket a rákkeltő hatású szabad gyököktől. Többféle biológiai folyamatra hatva megakadályozza a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését, segít a szervezetnek a már mutálódott rákos sejtek elpusztításában. Májerősítő, regeneráló hatású, vírus- és baktériumölő, sikerrel alkalmazzák az Alzheimerkór kezelésében, segít megakadályozni az érelmeszesedést.
Tipp: Használjon bátran kurkumát az ételek ízesítésére. Ha szükséges, szedjen kurkuminkivonatot.
Rozmaring
Mire ajánljuk? A sütéskor keletkező rákkeltő hatású vegyületek felszabadulásának csökkentésére. Kansasi kutatók olyan erős antioxidánsokat fedeztek fel a rozmaringban, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat. Ha ugyanis magas hőfokon sütjük a húst, ún. heterociklikus aminok – HCA-vegyületek – szabadulnak fel, amelyek rákkeltő hatásúak. A rozmaringban található rozmaringsav, illetve carnosol és carnosic savak blokkolják a HCA vegyületeket, és hő hatására sem pusztulnak el. Ezek az antioxidáns anyagok segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket.
Mire jó még? Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát. Antibakteriális hatású, erős gyulladáscsökkentő. Javítja az emésztést, étvágygerjesztő, epe- és vizelethajtó hatású.
Tipp: Húsok pácolásánál mindig használjon rozmaringot.
Gyömbér
Mire ajánljuk? Hányinger csillapítására. A gyömbérben található illóolajok és vegyületek, mint a gingerol és shogaol segítenek megszüntetni a kínzó hányingert, émelygést terhességben, mozgásszervi betegségben szenvedőknél, kemoterápia után. Ezek a csípős anyagok ugyanis csillapítóan hatnak a központi idegrendszerre, serkentik a nyálelválasztást, valamint a gyomor- és epeváladék kiválasztását.
Mire jó még? Csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, csillapítja az ízületi fájdalmat és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Tipp: Utazáskor jelentkező hányinger ellen célszerű legalább 30 perccel az indulás előtt elkortyolni egy csésze gyömbérteát.