A legtutibb antioxidáns-bombák
Eper
Az egyik nagy kedvenc és az egyik legromantikusabb is. Szinte bármilyen randevút feldob egy tálka finom eper közös elfogyasztása. Az eperben nagyon sok antioxidáns és flavonoid található, amely segít leküzdeni az esetleges betegségeket. Nagy mennyiségben van benne C-vitamin is, ami tovább erősíti az antioxidáns hatást. És még az ellagsav nevű anyag is megtalálható benne, amely a kutatások szerint segít elpusztítani a rákos sejteket, illetve csökkenti a rákos sejtek kialakulásának az esélyét is. Ezenkívül az ellagsav segít megelőzni és legyőzni a szív- és érrendszeri betegségeket is.
Málna
A legfinomabb közvetlenül a bokorról szedve, de akkor is isteni, ha már csak a dobozból tudjuk szemezgetni. Málnát enni több szempontból hasznos. Antioxidáns-tartalma csak egy a sok közül. Lényeges tulajdonsága még, hogy tartalmaz egy speciális rostfélét, amely segít letisztítani a vastag- és a vékonybél falát. Ezzel felszabadítja a beleket a lerakódott méreganyagoktól, segít megőrizni az egészségüket.
Vörös áfonya
Világszerte hódít, nem véletlenül. Egyes kutatások szerint a vörös áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst, amely erősíti az immunrendszert. Antioxidáns-tartalma mellett a C-vitamin tartalma is jelentős. Ha éppen nem sikerül frissen beszerezni a vörös áfonyát, ne ódzkodjunk a fagyasztott verziótól sem. Joghurtba keverve vagy turmixként fogyasztva is nagyon finom.
Fekete ribizli
Az egyik legősibb bogyós gyümölcs, amelynek már évezredek óta gyógyító hatást tulajdonítanak. Ennek részben az az oka, hogy olyan színanyagot tartalmaz, amely nagyon erős antioxidáns. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Ezt a benne rejlő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönheti. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ám emellett magas benne a B1-, B2- és az E-vitamin is. Pektintartalma szintén magas, ennek jelentősége abban rejlik, hogy serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. A fekete ribizli az ásványi és tápanyagokban leggazdagabb gyümölcs. Nincs még egy gyümölcs, amely egyszerre tartalmazna mangánt, brómot, rezet, cinket, magnéziumot, foszfort, vasat, nikkelt és kalciumot.
Acai berry
Nálunk nem számít éppen klasszikusan ismert és népszerű bogyós gyümölcsnek. Az amazonasi őserdőkben azonban igen, ugyanis az acai berry egy arrafelé előforduló pálmafajta. A növényi tápanyagok mennyiségét és összetételét nézve kijelenthetjük, hogy egy nagyon erős antioxidánsról van szó. Magas ásványianyagtartalmának köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt az öregedés tüneteit is képes késleltetni.