A bogyós gyümölcsök jótékony hatása mindenki előtt ismert. Az olyan finomságok, mint az eper, az áfonya vagy a málna nem csak finomak, de a legjobb immunerősítők is. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik a szervezetet a káros szabad gyököktől, erősebbé teszik az immunrendszert, amit így nehezebben támadnak meg vírusok, betegségek.

Gyógyuljon, szépüljön bogyókkal!

A legtutibb antioxidáns-bombák

Eper

Az egyik nagy kedvenc és az egyik legromantikusabb is. Szinte bármilyen randevút feldob egy tálka finom eper közös elfogyasztása. Az eperben nagyon sok antioxidáns és flavonoid található, amely segít leküzdeni az esetleges betegségeket. Nagy mennyiségben van benne C-vitamin is, ami tovább erősíti az antioxidáns hatást. És még az ellagsav nevű anyag is megtalálható benne, amely a kutatások szerint segít elpusztítani a rákos sejteket, illetve csökkenti a rákos sejtek kialakulásának az esélyét is. Ezenkívül az ellagsav segít megelőzni és legyőzni a szív- és érrendszeri betegségeket is.

Málna

A legfinomabb közvetlenül a bokorról szedve, de akkor is isteni, ha már csak a dobozból tudjuk szemezgetni. Málnát enni több szempontból hasznos. Antioxidáns-tartalma csak egy a sok közül. Lényeges tulajdonsága még, hogy tartalmaz egy speciális rostfélét, amely segít letisztítani a vastag- és a vékonybél falát. Ezzel felszabadítja a beleket a lerakódott méreganyagoktól, segít megőrizni az egészségüket.

Vörös áfonya

Világszerte hódít, nem véletlenül. Egyes kutatások szerint a vörös áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst, amely erősíti az immunrendszert. Antioxidáns-tartalma mellett a C-vitamin tartalma is jelentős. Ha éppen nem sikerül frissen beszerezni a vörös áfonyát, ne ódzkodjunk a fagyasztott verziótól sem. Joghurtba keverve vagy turmixként fogyasztva is nagyon finom.

Fekete ribizli

Az egyik legősibb bogyós gyümölcs, amelynek már évezredek óta gyógyító hatást tulajdonítanak. Ennek részben az az oka, hogy olyan színanyagot tartalmaz, amely nagyon erős antioxidáns. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Ezt a benne rejlő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönheti. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ám emellett magas benne a B1-, B2- és az E-vitamin is. Pektintartalma szintén magas, ennek jelentősége abban rejlik, hogy serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. A fekete ribizli az ásványi és tápanyagokban leggazdagabb gyümölcs. Nincs még egy gyümölcs, amely egyszerre tartalmazna mangánt, brómot, rezet, cinket, magnéziumot, foszfort, vasat, nikkelt és kalciumot.

Acai berry

Nálunk nem számít éppen klasszikusan ismert és népszerű bogyós gyümölcsnek. Az amazonasi őserdőkben azonban igen, ugyanis az acai berry egy arrafelé előforduló pálmafajta. A növényi tápanyagok mennyiségét és összetételét nézve kijelenthetjük, hogy egy nagyon erős antioxidánsról van szó. Magas ásványianyagtartalmának köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet, sőt az öregedés tüneteit is képes késleltetni.
 

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink