Bár a gyulladás a szervezet normális védelmi reakciója a sérülésekre, ha krónikussá válik, betegségek kialakulásához vezethet. A finomított és feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása nagymértékben felelős a szervezetben kialakult gyulladásokért. Gyulladásos folyamatok okozzák többek között a szív- és érrendszer betegségeit, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt. Ha meg szeretné őrizni egészségét, figyeljen, hogy milyen ételeket fogyaszt.

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Ananász

Az ananász B-, C- és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Megtalálható benne egy enzim, a bromelin, amely erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát. Reumás ízületi gyulladás esetén is jól használható, váladéktermelést csökkentő hatása miatt pedig heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulás tapasztalható bromelinterápiát követően.

Fogyasztása: A bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Mivel önmagában a nyers ananász gyümölcs nem tartalmazza a terápiás mennyiségű bromelint, koncentrált hatóanyag-tartalmú táplálék-kiegészítőket készítenek belőle. Az enzimet az ananász gyümölcséből és szárából állítják elő.

Paradicsom

A paradicsomban található likopin erős antioxidáns hatású vegyület, amely mind a rákmegelőzésben, mind a szívbetegségek ellen hasznos. Magas A-, C- és E-vitamintartalmának köszönhetően a paradicsom jól gyógyítja a különféle bőrproblémákat, enyhíti a napégés okozta bőrpírt. Káliumtartalma miatt jó hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára. nemcsak hatékony gyulladáscsökkentő, de méregtelenít, serkenti az emésztést és immunerősítő is.

Fogyasztása: Nyersen salátákban vagy üdítőitalként is finom, főzve levesként, mártásként fogyasztható.

Olívaolaj

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatását az olajsavnak és a polifenoloknak köszönheti. Az olajsav egyfajta zsírsav, ez teszi ki az olívaolaj közel 80 százalékát. A polifenolok antioxidáns tápanyagok, amelyek csökkentik a gyulladást a sejtekben, az ízületeken és az érrendszerben.

Fogyasztása: A hidegen sajtolt olívaolaj megőrzi tápanyagtartalmát és finom ízét. Lehetőség szerint nyersen fogyassza saláták, köretek ízesítésére. Főzésnél figyeljen arra, hogy ne hevítse 170 °C-nál magasabb hőmérsékletűre, mert akkor a benne lévő tápanyagok bomlani kezdenek.

Kurkuma

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, ami számos betegség ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé. A gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval – előnye pedig az, hogy nincs mellékhatása. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

Fogyasztása: A legjobb, ha fűszerként használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. Hasznosíthatja kapszula formájában is, ekkor az ajánlott napi adag 100–500 mg szárított kurkumagyökér-kivonat, étkezés közben fogyasztva.

Vadlazac

A vadlazac rendkívül értékes tápanyagforrás. Alacsony kalóriatartalmú, minimális mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, miközben magas a fehérjetartalma és gazdag ómega 3 zsírsavakban, különösen eikozapentaénsavban (EPA) és dokozahexaénsavban (DHA). Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.

Fogyasztása: Fogyasszon hetente legalább kétszer lazacot, párolva vagy olívaolajon sütve. Már 10 dkg lazac minimum 1-1,5 gramm ómega 3 zsírsavat tartalmaz, amely jóval több, mint amennyihez más élelmiszerekből hozzájuthat.

Spenót

A spenót kalóriaszegény, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Magas a K-vitamin-tartalma, sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyasztása: A spenót jótékony hatása csak nyersen fogyasztva érvényesül. A legjobb salátákba keverni, de pépesítheti, centrifugázhatja is. Keverheti paradicsomlével vagy zöldséglével, a panaszoktól függően.

INTSEN BÚCSÚT A GYULLADÁSNAK!

LABORKISOKOS – MIT MUTAT A VÉRKÉPÜNK?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.

Ajánlataink