Bár a gyulladás a szervezet normális védelmi reakciója a sérülésekre, ha krónikussá válik, betegségek kialakulásához vezethet. A finomított és feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása nagymértékben felelős a szervezetben kialakult gyulladásokért. Gyulladásos folyamatok okozzák többek között a szív- és érrendszer betegségeit, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt. Ha meg szeretné őrizni egészségét, figyeljen, hogy milyen ételeket fogyaszt.

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Ananász

Az ananász B-, C- és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Megtalálható benne egy enzim, a bromelin, amely erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát. Reumás ízületi gyulladás esetén is jól használható, váladéktermelést csökkentő hatása miatt pedig heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulás tapasztalható bromelinterápiát követően.

Fogyasztása: A bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Mivel önmagában a nyers ananász gyümölcs nem tartalmazza a terápiás mennyiségű bromelint, koncentrált hatóanyag-tartalmú táplálék-kiegészítőket készítenek belőle. Az enzimet az ananász gyümölcséből és szárából állítják elő.

Paradicsom

A paradicsomban található likopin erős antioxidáns hatású vegyület, amely mind a rákmegelőzésben, mind a szívbetegségek ellen hasznos. Magas A-, C- és E-vitamintartalmának köszönhetően a paradicsom jól gyógyítja a különféle bőrproblémákat, enyhíti a napégés okozta bőrpírt. Káliumtartalma miatt jó hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára. nemcsak hatékony gyulladáscsökkentő, de méregtelenít, serkenti az emésztést és immunerősítő is.

Fogyasztása: Nyersen salátákban vagy üdítőitalként is finom, főzve levesként, mártásként fogyasztható.

Olívaolaj

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatását az olajsavnak és a polifenoloknak köszönheti. Az olajsav egyfajta zsírsav, ez teszi ki az olívaolaj közel 80 százalékát. A polifenolok antioxidáns tápanyagok, amelyek csökkentik a gyulladást a sejtekben, az ízületeken és az érrendszerben.

Fogyasztása: A hidegen sajtolt olívaolaj megőrzi tápanyagtartalmát és finom ízét. Lehetőség szerint nyersen fogyassza saláták, köretek ízesítésére. Főzésnél figyeljen arra, hogy ne hevítse 170 °C-nál magasabb hőmérsékletűre, mert akkor a benne lévő tápanyagok bomlani kezdenek.

Kurkuma

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, ami számos betegség ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé. A gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval – előnye pedig az, hogy nincs mellékhatása. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

Fogyasztása: A legjobb, ha fűszerként használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. Hasznosíthatja kapszula formájában is, ekkor az ajánlott napi adag 100–500 mg szárított kurkumagyökér-kivonat, étkezés közben fogyasztva.

Vadlazac

A vadlazac rendkívül értékes tápanyagforrás. Alacsony kalóriatartalmú, minimális mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, miközben magas a fehérjetartalma és gazdag ómega 3 zsírsavakban, különösen eikozapentaénsavban (EPA) és dokozahexaénsavban (DHA). Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.

Fogyasztása: Fogyasszon hetente legalább kétszer lazacot, párolva vagy olívaolajon sütve. Már 10 dkg lazac minimum 1-1,5 gramm ómega 3 zsírsavat tartalmaz, amely jóval több, mint amennyihez más élelmiszerekből hozzájuthat.

Spenót

A spenót kalóriaszegény, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Magas a K-vitamin-tartalma, sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyasztása: A spenót jótékony hatása csak nyersen fogyasztva érvényesül. A legjobb salátákba keverni, de pépesítheti, centrifugázhatja is. Keverheti paradicsomlével vagy zöldséglével, a panaszoktól függően.

INTSEN BÚCSÚT A GYULLADÁSNAK!

LABORKISOKOS – MIT MUTAT A VÉRKÉPÜNK?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Ajánlataink