Bár a gyulladás a szervezet normális védelmi reakciója a sérülésekre, ha krónikussá válik, betegségek kialakulásához vezethet. A finomított és feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása nagymértékben felelős a szervezetben kialakult gyulladásokért. Gyulladásos folyamatok okozzák többek között a szív- és érrendszer betegségeit, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt. Ha meg szeretné őrizni egészségét, figyeljen, hogy milyen ételeket fogyaszt.

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Ananász

Az ananász B-, C- és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Megtalálható benne egy enzim, a bromelin, amely erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát. Reumás ízületi gyulladás esetén is jól használható, váladéktermelést csökkentő hatása miatt pedig heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulás tapasztalható bromelinterápiát követően.

Fogyasztása: A bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Mivel önmagában a nyers ananász gyümölcs nem tartalmazza a terápiás mennyiségű bromelint, koncentrált hatóanyag-tartalmú táplálék-kiegészítőket készítenek belőle. Az enzimet az ananász gyümölcséből és szárából állítják elő.

Paradicsom

A paradicsomban található likopin erős antioxidáns hatású vegyület, amely mind a rákmegelőzésben, mind a szívbetegségek ellen hasznos. Magas A-, C- és E-vitamintartalmának köszönhetően a paradicsom jól gyógyítja a különféle bőrproblémákat, enyhíti a napégés okozta bőrpírt. Káliumtartalma miatt jó hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára. nemcsak hatékony gyulladáscsökkentő, de méregtelenít, serkenti az emésztést és immunerősítő is.

Fogyasztása: Nyersen salátákban vagy üdítőitalként is finom, főzve levesként, mártásként fogyasztható.

Olívaolaj

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatását az olajsavnak és a polifenoloknak köszönheti. Az olajsav egyfajta zsírsav, ez teszi ki az olívaolaj közel 80 százalékát. A polifenolok antioxidáns tápanyagok, amelyek csökkentik a gyulladást a sejtekben, az ízületeken és az érrendszerben.

Fogyasztása: A hidegen sajtolt olívaolaj megőrzi tápanyagtartalmát és finom ízét. Lehetőség szerint nyersen fogyassza saláták, köretek ízesítésére. Főzésnél figyeljen arra, hogy ne hevítse 170 °C-nál magasabb hőmérsékletűre, mert akkor a benne lévő tápanyagok bomlani kezdenek.

Kurkuma

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, ami számos betegség ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé. A gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval – előnye pedig az, hogy nincs mellékhatása. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

Fogyasztása: A legjobb, ha fűszerként használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. Hasznosíthatja kapszula formájában is, ekkor az ajánlott napi adag 100–500 mg szárított kurkumagyökér-kivonat, étkezés közben fogyasztva.

Vadlazac

A vadlazac rendkívül értékes tápanyagforrás. Alacsony kalóriatartalmú, minimális mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, miközben magas a fehérjetartalma és gazdag ómega 3 zsírsavakban, különösen eikozapentaénsavban (EPA) és dokozahexaénsavban (DHA). Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak.

Fogyasztása: Fogyasszon hetente legalább kétszer lazacot, párolva vagy olívaolajon sütve. Már 10 dkg lazac minimum 1-1,5 gramm ómega 3 zsírsavat tartalmaz, amely jóval több, mint amennyihez más élelmiszerekből hozzájuthat.

Spenót

A spenót kalóriaszegény, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Magas a K-vitamin-tartalma, sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyasztása: A spenót jótékony hatása csak nyersen fogyasztva érvényesül. A legjobb salátákba keverni, de pépesítheti, centrifugázhatja is. Keverheti paradicsomlével vagy zöldséglével, a panaszoktól függően.

INTSEN BÚCSÚT A GYULLADÁSNAK!

LABORKISOKOS – MIT MUTAT A VÉRKÉPÜNK?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink