Lencse és más hüvelyesek, sült malac, rétes... Hazánkban több élelmiszer is kapcsolódik az év utolsó és az új esztendő első napjához.

Hagyományok nyomában: mit együnk szilveszterkor és az új év első napján?

Lencse és más hüvelyesek

Lencsét új év első napján kell fogyasztani – a hagyomány szerint az apró szemek az esztendő bőségét jelképezik, a pénzt szimbolizálják. Van olyan tájegység, ahol a lencse helyét más hüvelyes (borsó, bab) veszi át, de a kölesnek és a rizsnek is hasonló szerepe van január 1-jén.

 

Malac/sertéshús

A hagyomány szerint azért fogyasztunk malacot szilveszterkor, mert az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A legenda úgy tartja, hogy a sült malac füle, farka, a csülök és a köröm azok, amelyek fogyasztásával különösen szerencsések lehetünk az új esztendőben.

 

Rétes és fánk

A rétes – pontosabban a rétestészta – arra utal, hogy nyújtsuk meg a szerencsét és a bőséget a következő esztendőre is. A rétes töltelékének mennyisége pedig szintén a gazdagságot, a bőséget jelképezi. Sok helyen szilveszterkor fánk kerül az asztalra: a sütemény kör formája a teljességre utal.

 

Baromfihús, vadhús

Szilveszterkor szokás fogyasztani, mert a baromfi elkaparja a végéhez közeledő esztendő gondjait. Január elsején viszont a néphagyomány szerint nem javasolt szárnyashúst feltálalni, mert elkaparja az új esztendő szerencséjét. Ugyanezt tartják a vadhúsról is: szilveszterkor kell fogyasztani, mert az új év első napján elszalad a szerencsénkkel.

 

Pogácsa

Szilveszter napján készíthetünk szerencsehozó pogácsát. Süssünk bele az egyikbe egy pénzérmét, és akihez ez a sütemény kerül, annak nagy szerencséje lesz a következő esztendőben – legalábbis a legenda szerint.

 

Receptajánló

 

Fogyókúrázóknak: párolt lencse vegyes zöldségekkel

lencse, szilveszter

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 ek olívaolaj

1 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál szárzeller

220 g sárgarépa

1 db édesköménygumó

300 g lencse

½ pohár száraz fehérbor (vagy víz)

750 ml zöldségalaplé

4 szál kakukkfű

1 szál rozmaring

bors

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Egy közepes méretű levesesfazékban hevítsük az olívaolajat, majd kis lángon dinszteljük rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és az egészen vékony karikákra felszelt szárzellert.

2. Főzzük további 5 percig, majd jöhet bele a megpucolt, felkarikázott sárgarépa, a nagyobb cikkelyekre vágott édeskömény, a már előre beáztatott lencse, végül a fehérbor. Hagyjuk főni bár percig, időnként megkevergetve, míg a bor teljesen elpárolog.

3. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével, keverjük bele a kakukkfüvet és a rozmaringot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Kis lángon, lefedve hagyjuk főni körülbelül 45 percig. Időnként keverjük meg. Akkor jó, ha a folyadék elpárolgott, a zöldségek pedig megpuhultak.

4. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

A lencselevest, -főzeléket vagy -salátát próbáljuk ki ezúttal vörös lencséből, főleg akkor, ha gyorsan szeretnénk elkészíteni az adott fogást. A vörös lencsét ugyanis nem szükséges beáztatni, és a főzési ideje is rövidebb.

 

Laktató: Gombás szarvasragu

szilveszter, szarvasragu

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-5 személyre):

500 g szarvaslapocka, felkockázva

120 g vargánya gomba

1 db nagyobb fej vöröshagyma

1 szál szárzeller

200-300 ml víz

50 ml vörösbor

50 g sárgarépa

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

jódozott só

rozmaring

kakukkfű

zsálya

őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olajon dinszteljük meg. Sózzuk, fűszerezzük meg, majd adjuk hozzá az előkészített vadhúst és a fokhagymát is. Pirítsuk 5-8 percig, időnként átkeverve, majd öntsük fel a vízzel és a borral. Lassú tűzön, lefedve kezdjük el főzni.

2. Amikor már majdnem puha a hús, adjuk a raguhoz a megmosott, felkarikázott vargányát és zellerszárat is. Főzzük ételt addig, míg a zöldségek és a hús is teljesen meg nem puhul (a szarvas korától függően összesen 2,5-3 órán át).

Elkészítési idő: kb. 3-3,5 óra

 

Köretajánló: polentával, párolt lila káposztával, vegyes bogyós gyümölcsökből készült mártással és/ vagy könnyű karfiolpürével is tálalhatjuk.

 

A legegyszerűbb és leggyorsabb túrós pogácsa

pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

250 g félzsíros tehéntúró

250 g margarin

250 g liszt

1 db tojássárgája

 

Elkészítése:

1. A túrót öntsük egy nagyobb keverőtálba, szórjuk hozzá a lisztet, csipkedjük rá a margarint, sózzuk meg, majd jól gyúrjuk össze.

2. A tésztát tegyük félre egy kicsit pihenni, majd nyújtsuk ki. Szaggassunk ki belőle pogácsákat, a tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ízlés szerint természetesen sajttal is megszórhatod a tetejét.

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink