Lencse és más hüvelyesek, sült malac, rétes... Hazánkban több élelmiszer is kapcsolódik az év utolsó és az új esztendő első napjához.

Hagyományok nyomában: mit együnk szilveszterkor és az új év első napján?

Lencse és más hüvelyesek

Lencsét új év első napján kell fogyasztani – a hagyomány szerint az apró szemek az esztendő bőségét jelképezik, a pénzt szimbolizálják. Van olyan tájegység, ahol a lencse helyét más hüvelyes (borsó, bab) veszi át, de a kölesnek és a rizsnek is hasonló szerepe van január 1-jén.

 

Malac/sertéshús

A hagyomány szerint azért fogyasztunk malacot szilveszterkor, mert az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A legenda úgy tartja, hogy a sült malac füle, farka, a csülök és a köröm azok, amelyek fogyasztásával különösen szerencsések lehetünk az új esztendőben.

 

Rétes és fánk

A rétes – pontosabban a rétestészta – arra utal, hogy nyújtsuk meg a szerencsét és a bőséget a következő esztendőre is. A rétes töltelékének mennyisége pedig szintén a gazdagságot, a bőséget jelképezi. Sok helyen szilveszterkor fánk kerül az asztalra: a sütemény kör formája a teljességre utal.

 

Baromfihús, vadhús

Szilveszterkor szokás fogyasztani, mert a baromfi elkaparja a végéhez közeledő esztendő gondjait. Január elsején viszont a néphagyomány szerint nem javasolt szárnyashúst feltálalni, mert elkaparja az új esztendő szerencséjét. Ugyanezt tartják a vadhúsról is: szilveszterkor kell fogyasztani, mert az új év első napján elszalad a szerencsénkkel.

 

Pogácsa

Szilveszter napján készíthetünk szerencsehozó pogácsát. Süssünk bele az egyikbe egy pénzérmét, és akihez ez a sütemény kerül, annak nagy szerencséje lesz a következő esztendőben – legalábbis a legenda szerint.

 

Receptajánló

 

Fogyókúrázóknak: párolt lencse vegyes zöldségekkel

lencse, szilveszter

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 ek olívaolaj

1 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál szárzeller

220 g sárgarépa

1 db édesköménygumó

300 g lencse

½ pohár száraz fehérbor (vagy víz)

750 ml zöldségalaplé

4 szál kakukkfű

1 szál rozmaring

bors

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Egy közepes méretű levesesfazékban hevítsük az olívaolajat, majd kis lángon dinszteljük rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és az egészen vékony karikákra felszelt szárzellert.

2. Főzzük további 5 percig, majd jöhet bele a megpucolt, felkarikázott sárgarépa, a nagyobb cikkelyekre vágott édeskömény, a már előre beáztatott lencse, végül a fehérbor. Hagyjuk főni bár percig, időnként megkevergetve, míg a bor teljesen elpárolog.

3. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével, keverjük bele a kakukkfüvet és a rozmaringot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Kis lángon, lefedve hagyjuk főni körülbelül 45 percig. Időnként keverjük meg. Akkor jó, ha a folyadék elpárolgott, a zöldségek pedig megpuhultak.

4. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

A lencselevest, -főzeléket vagy -salátát próbáljuk ki ezúttal vörös lencséből, főleg akkor, ha gyorsan szeretnénk elkészíteni az adott fogást. A vörös lencsét ugyanis nem szükséges beáztatni, és a főzési ideje is rövidebb.

 

Laktató: Gombás szarvasragu

szilveszter, szarvasragu

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-5 személyre):

500 g szarvaslapocka, felkockázva

120 g vargánya gomba

1 db nagyobb fej vöröshagyma

1 szál szárzeller

200-300 ml víz

50 ml vörösbor

50 g sárgarépa

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

jódozott só

rozmaring

kakukkfű

zsálya

őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olajon dinszteljük meg. Sózzuk, fűszerezzük meg, majd adjuk hozzá az előkészített vadhúst és a fokhagymát is. Pirítsuk 5-8 percig, időnként átkeverve, majd öntsük fel a vízzel és a borral. Lassú tűzön, lefedve kezdjük el főzni.

2. Amikor már majdnem puha a hús, adjuk a raguhoz a megmosott, felkarikázott vargányát és zellerszárat is. Főzzük ételt addig, míg a zöldségek és a hús is teljesen meg nem puhul (a szarvas korától függően összesen 2,5-3 órán át).

Elkészítési idő: kb. 3-3,5 óra

 

Köretajánló: polentával, párolt lila káposztával, vegyes bogyós gyümölcsökből készült mártással és/ vagy könnyű karfiolpürével is tálalhatjuk.

 

A legegyszerűbb és leggyorsabb túrós pogácsa

pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

250 g félzsíros tehéntúró

250 g margarin

250 g liszt

1 db tojássárgája

 

Elkészítése:

1. A túrót öntsük egy nagyobb keverőtálba, szórjuk hozzá a lisztet, csipkedjük rá a margarint, sózzuk meg, majd jól gyúrjuk össze.

2. A tésztát tegyük félre egy kicsit pihenni, majd nyújtsuk ki. Szaggassunk ki belőle pogácsákat, a tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ízlés szerint természetesen sajttal is megszórhatod a tetejét.

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.