Lencse és más hüvelyesek, sült malac, rétes... Hazánkban több élelmiszer is kapcsolódik az év utolsó és az új esztendő első napjához.

Hagyományok nyomában: mit együnk szilveszterkor és az új év első napján?

Lencse és más hüvelyesek

Lencsét új év első napján kell fogyasztani – a hagyomány szerint az apró szemek az esztendő bőségét jelképezik, a pénzt szimbolizálják. Van olyan tájegység, ahol a lencse helyét más hüvelyes (borsó, bab) veszi át, de a kölesnek és a rizsnek is hasonló szerepe van január 1-jén.

 

Malac/sertéshús

A hagyomány szerint azért fogyasztunk malacot szilveszterkor, mert az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A legenda úgy tartja, hogy a sült malac füle, farka, a csülök és a köröm azok, amelyek fogyasztásával különösen szerencsések lehetünk az új esztendőben.

 

Rétes és fánk

A rétes – pontosabban a rétestészta – arra utal, hogy nyújtsuk meg a szerencsét és a bőséget a következő esztendőre is. A rétes töltelékének mennyisége pedig szintén a gazdagságot, a bőséget jelképezi. Sok helyen szilveszterkor fánk kerül az asztalra: a sütemény kör formája a teljességre utal.

 

Baromfihús, vadhús

Szilveszterkor szokás fogyasztani, mert a baromfi elkaparja a végéhez közeledő esztendő gondjait. Január elsején viszont a néphagyomány szerint nem javasolt szárnyashúst feltálalni, mert elkaparja az új esztendő szerencséjét. Ugyanezt tartják a vadhúsról is: szilveszterkor kell fogyasztani, mert az új év első napján elszalad a szerencsénkkel.

 

Pogácsa

Szilveszter napján készíthetünk szerencsehozó pogácsát. Süssünk bele az egyikbe egy pénzérmét, és akihez ez a sütemény kerül, annak nagy szerencséje lesz a következő esztendőben – legalábbis a legenda szerint.

 

Receptajánló

 

Fogyókúrázóknak: párolt lencse vegyes zöldségekkel

lencse, szilveszter

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 ek olívaolaj

1 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál szárzeller

220 g sárgarépa

1 db édesköménygumó

300 g lencse

½ pohár száraz fehérbor (vagy víz)

750 ml zöldségalaplé

4 szál kakukkfű

1 szál rozmaring

bors

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Egy közepes méretű levesesfazékban hevítsük az olívaolajat, majd kis lángon dinszteljük rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és az egészen vékony karikákra felszelt szárzellert.

2. Főzzük további 5 percig, majd jöhet bele a megpucolt, felkarikázott sárgarépa, a nagyobb cikkelyekre vágott édeskömény, a már előre beáztatott lencse, végül a fehérbor. Hagyjuk főni bár percig, időnként megkevergetve, míg a bor teljesen elpárolog.

3. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével, keverjük bele a kakukkfüvet és a rozmaringot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Kis lángon, lefedve hagyjuk főni körülbelül 45 percig. Időnként keverjük meg. Akkor jó, ha a folyadék elpárolgott, a zöldségek pedig megpuhultak.

4. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

A lencselevest, -főzeléket vagy -salátát próbáljuk ki ezúttal vörös lencséből, főleg akkor, ha gyorsan szeretnénk elkészíteni az adott fogást. A vörös lencsét ugyanis nem szükséges beáztatni, és a főzési ideje is rövidebb.

 

Laktató: Gombás szarvasragu

szilveszter, szarvasragu

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-5 személyre):

500 g szarvaslapocka, felkockázva

120 g vargánya gomba

1 db nagyobb fej vöröshagyma

1 szál szárzeller

200-300 ml víz

50 ml vörösbor

50 g sárgarépa

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

jódozott só

rozmaring

kakukkfű

zsálya

őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olajon dinszteljük meg. Sózzuk, fűszerezzük meg, majd adjuk hozzá az előkészített vadhúst és a fokhagymát is. Pirítsuk 5-8 percig, időnként átkeverve, majd öntsük fel a vízzel és a borral. Lassú tűzön, lefedve kezdjük el főzni.

2. Amikor már majdnem puha a hús, adjuk a raguhoz a megmosott, felkarikázott vargányát és zellerszárat is. Főzzük ételt addig, míg a zöldségek és a hús is teljesen meg nem puhul (a szarvas korától függően összesen 2,5-3 órán át).

Elkészítési idő: kb. 3-3,5 óra

 

Köretajánló: polentával, párolt lila káposztával, vegyes bogyós gyümölcsökből készült mártással és/ vagy könnyű karfiolpürével is tálalhatjuk.

 

A legegyszerűbb és leggyorsabb túrós pogácsa

pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

250 g félzsíros tehéntúró

250 g margarin

250 g liszt

1 db tojássárgája

 

Elkészítése:

1. A túrót öntsük egy nagyobb keverőtálba, szórjuk hozzá a lisztet, csipkedjük rá a margarint, sózzuk meg, majd jól gyúrjuk össze.

2. A tésztát tegyük félre egy kicsit pihenni, majd nyújtsuk ki. Szaggassunk ki belőle pogácsákat, a tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ízlés szerint természetesen sajttal is megszórhatod a tetejét.

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.