Kora tavasztól a piac maga a csábítás: ízek, illatok, színek kavalkádja fogadja az érdeklődőket. Vásárláskor legyen óvatos, és csak annyi friss zöldséget vegyen, amennyit 3-4 napon belül fel fog használni, különben könnyen a kukában végzik a vitaminbombák. Csokorba szedtük a májusi kínálatot, válogasson kedvére.

Harsogó színek, finom ízek

Spenót

Vitamin-, ásványisó- és nyomelemtartalma igen magas. Kitűnő forrása az A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminnak, gazdag élelmi rostokban, rézben, növényi fehérjékben, foszforban, cinkben. Jó ómega 3 zsírsavforrás, de niacin és szelén is nagyobb mennyiségben található benne. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6 százalék körül ingadozik. Ennek mennyiségét a környezeti tényezők számottevően befolyásolják, csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamintartalma a legnagyobb, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

Egészségügyi hatásai: Hatékonyan segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a vastagbélrák megelőzését. Mivel jó folsavforrás, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50 százalékát.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Elsősorban főzelékként vagy salátaként.

Karalábé

Nagy víztartalmú, minimális zsírt és fehérjét tartalmazó zöldség. Magas az ásványianyag-tartalma, kiváló kálium-, magnézium- és szelénforrás, de gazdag B1-, B2-, B6-, A- és C-vitaminban is. Levele tulajdonképpen gazdagabb tápanyagban: háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van benne.

Egészségügyi hatásai: Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Fogyókúrában jól használható. A benne található szulforafán vegyület bizonyítottan hátráltatja a rákos sejtek növekedését és osztódását.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Főzelékként, salátaként, levesként egyaránt nagyon finom.

Sóska

Szinte mindenhol megtalálható. Egyes országokban fűszernövényként tartják számon. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin-tartalma jelentős. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

Egészségügyi hatásai: Ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesnek, főzeléknek és salátának kiváló.

Zöldborsó

A zöldborsót éretlenül, zölden fogyasztják, pedig sárgán és szárazon volna érett. Fehérjetartalma magas, és nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin. Ásványi anyagai közül fontos a foszfor és a kálium, a mikroelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz említésre méltó.

Egészségügyi hatásai: Segíti az emésztést, védi a szív és érrendszer egészségét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesként, főzelékként, de jó köretnek és finom különböző salátákban is.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.