Spenót
Vitamin-, ásványisó- és nyomelemtartalma igen magas. Kitűnő forrása az A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminnak, gazdag élelmi rostokban, rézben, növényi fehérjékben, foszforban, cinkben. Jó ómega 3 zsírsavforrás, de niacin és szelén is nagyobb mennyiségben található benne. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6 százalék körül ingadozik. Ennek mennyiségét a környezeti tényezők számottevően befolyásolják, csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamintartalma a legnagyobb, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.
Egészségügyi hatásai: Hatékonyan segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a vastagbélrák megelőzését. Mivel jó folsavforrás, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50 százalékát.
HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Elsősorban főzelékként vagy salátaként.
Karalábé
Nagy víztartalmú, minimális zsírt és fehérjét tartalmazó zöldség. Magas az ásványianyag-tartalma, kiváló kálium-, magnézium- és szelénforrás, de gazdag B1-, B2-, B6-, A- és C-vitaminban is. Levele tulajdonképpen gazdagabb tápanyagban: háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van benne.
Egészségügyi hatásai: Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Fogyókúrában jól használható. A benne található szulforafán vegyület bizonyítottan hátráltatja a rákos sejtek növekedését és osztódását.
HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Főzelékként, salátaként, levesként egyaránt nagyon finom.
Sóska
Szinte mindenhol megtalálható. Egyes országokban fűszernövényként tartják számon. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin-tartalma jelentős. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
Egészségügyi hatásai: Ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesnek, főzeléknek és salátának kiváló.
Zöldborsó
A zöldborsót éretlenül, zölden fogyasztják, pedig sárgán és szárazon volna érett. Fehérjetartalma magas, és nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin. Ásványi anyagai közül fontos a foszfor és a kálium, a mikroelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz említésre méltó.
Egészségügyi hatásai: Segíti az emésztést, védi a szív és érrendszer egészségét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesként, főzelékként, de jó köretnek és finom különböző salátákban is.