Kora tavasztól a piac maga a csábítás: ízek, illatok, színek kavalkádja fogadja az érdeklődőket. Vásárláskor legyen óvatos, és csak annyi friss zöldséget vegyen, amennyit 3-4 napon belül fel fog használni, különben könnyen a kukában végzik a vitaminbombák. Csokorba szedtük a májusi kínálatot, válogasson kedvére.

Harsogó színek, finom ízek

Spenót

Vitamin-, ásványisó- és nyomelemtartalma igen magas. Kitűnő forrása az A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminnak, gazdag élelmi rostokban, rézben, növényi fehérjékben, foszforban, cinkben. Jó ómega 3 zsírsavforrás, de niacin és szelén is nagyobb mennyiségben található benne. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6 százalék körül ingadozik. Ennek mennyiségét a környezeti tényezők számottevően befolyásolják, csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamintartalma a legnagyobb, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

Egészségügyi hatásai: Hatékonyan segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a vastagbélrák megelőzését. Mivel jó folsavforrás, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50 százalékát.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Elsősorban főzelékként vagy salátaként.

Karalábé

Nagy víztartalmú, minimális zsírt és fehérjét tartalmazó zöldség. Magas az ásványianyag-tartalma, kiváló kálium-, magnézium- és szelénforrás, de gazdag B1-, B2-, B6-, A- és C-vitaminban is. Levele tulajdonképpen gazdagabb tápanyagban: háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van benne.

Egészségügyi hatásai: Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Fogyókúrában jól használható. A benne található szulforafán vegyület bizonyítottan hátráltatja a rákos sejtek növekedését és osztódását.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Főzelékként, salátaként, levesként egyaránt nagyon finom.

Sóska

Szinte mindenhol megtalálható. Egyes országokban fűszernövényként tartják számon. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin-tartalma jelentős. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

Egészségügyi hatásai: Ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesnek, főzeléknek és salátának kiváló.

Zöldborsó

A zöldborsót éretlenül, zölden fogyasztják, pedig sárgán és szárazon volna érett. Fehérjetartalma magas, és nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin. Ásványi anyagai közül fontos a foszfor és a kálium, a mikroelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz említésre méltó.

Egészségügyi hatásai: Segíti az emésztést, védi a szív és érrendszer egészségét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesként, főzelékként, de jó köretnek és finom különböző salátákban is.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink