Kora tavasztól a piac maga a csábítás: ízek, illatok, színek kavalkádja fogadja az érdeklődőket. Vásárláskor legyen óvatos, és csak annyi friss zöldséget vegyen, amennyit 3-4 napon belül fel fog használni, különben könnyen a kukában végzik a vitaminbombák. Csokorba szedtük a májusi kínálatot, válogasson kedvére.

Harsogó színek, finom ízek

Spenót

Vitamin-, ásványisó- és nyomelemtartalma igen magas. Kitűnő forrása az A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitaminnak, gazdag élelmi rostokban, rézben, növényi fehérjékben, foszforban, cinkben. Jó ómega 3 zsírsavforrás, de niacin és szelén is nagyobb mennyiségben található benne. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6 százalék körül ingadozik. Ennek mennyiségét a környezeti tényezők számottevően befolyásolják, csaknem a fele jól emészthető. A vitaminok közül az A- és C-vitamintartalma a legnagyobb, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

Egészségügyi hatásai: Hatékonyan segíti a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a vastagbélrák megelőzését. Mivel jó folsavforrás, terhes nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50 százalékát.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Elsősorban főzelékként vagy salátaként.

Karalábé

Nagy víztartalmú, minimális zsírt és fehérjét tartalmazó zöldség. Magas az ásványianyag-tartalma, kiváló kálium-, magnézium- és szelénforrás, de gazdag B1-, B2-, B6-, A- és C-vitaminban is. Levele tulajdonképpen gazdagabb tápanyagban: háromszor annyi vitamin és sok karotinoid vegyület van benne.

Egészségügyi hatásai: Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Fogyókúrában jól használható. A benne található szulforafán vegyület bizonyítottan hátráltatja a rákos sejtek növekedését és osztódását.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Főzelékként, salátaként, levesként egyaránt nagyon finom.

Sóska

Szinte mindenhol megtalálható. Egyes országokban fűszernövényként tartják számon. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin-tartalma jelentős. Magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

Egészségügyi hatásai: Ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesnek, főzeléknek és salátának kiváló.

Zöldborsó

A zöldborsót éretlenül, zölden fogyasztják, pedig sárgán és szárazon volna érett. Fehérjetartalma magas, és nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin, a C-vitamin. Ásványi anyagai közül fontos a foszfor és a kálium, a mikroelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz említésre méltó.

Egészségügyi hatásai: Segíti az emésztést, védi a szív és érrendszer egészségét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

HOGYAN FOGYASZTHATÓ? Levesként, főzelékként, de jó köretnek és finom különböző salátákban is.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.