Kutatások igazolják, hogy 60-70 százalékban a bélflóra egyensúlyának felbomlása, a megváltozott bélbaktérium-összetétel áll a metabolikus eltérés, így a túlsúly és számos betegség hátterében. A szakember szerint azonban a „bűnös” baktérium nem iktatható ki csak úgy, az életmódváltás is elkerülhetetlen. A bennünk élő baktériumtömeg egyensúlya ugyanis megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással, elegendő alvással és a stressz csökkentésével őrizhető meg, illetve állítható helyre.

Hizlaló baktériumok a szervezetünkben

Baktériumok

Körülbelül öt-hatezerféle, nagyjából két kilogramm össztömegű baktérium él a szervezetünkben. A természeti népeknél még ennél is több. Ezek a mikroorganizmusok fontos élettani funkciókat látnak el, segítik az élelmiszerek megemésztését, bizonyos vitaminok felszívódását, megvédik a szervezetet a támadó baktériumoktól, fenntartják a bélnyálkahártya épségét, támogatják az immunrendszer működését. Egy újszülött még „steril”, de az anyával, a környezetével és a levegővel való érintkezés során az emésztőrendszere gyorsan benépesedik.

A bélbaktériumok összetétele nagyjából 30 százalékban hasonló mindenkinél, a legtöbb egészséges ember esetében, de – hasonlóan az ujjlenyomathoz – egyedi mintázatú. Az egyes törzsek, fajok arányát a környezetünk és az étrendünk határozza meg. A károsító hatások miatt egyesek visszaszorulhatnak, sőt ki is pusztulhatnak. Ilyenkor más fajok elszaporodnak, mert számukra lesznek kedvezőek a megváltozott életkörülmények. Ennek következtében a bélflóra egyensúlya felborul. Ha a burjánzásuk elér egy kritikus szintet, az immunrendszer már betolakodónak nézi ezeket, gyulladást provokál, ami után áteresztőbbé válik a bél, feltöredezik a bélhámsejtek egyébként szoros egységet alkotó láncolata. Ezt a folyamatot általában egészségügyi problémák – elhízás, allergia stb. – jelzik.

Immunhadsereg

– Az immunrendszer különböző „hadosztályainak” egyike csak azt vizsgálja, hogy a szembejövő kórokozó egysejtű, mint a baktériumok, vagy több sejtből áll, mint az emberi szövetek – mondja dr. Schwab Richárd. Ez heves immunválaszt válthat ki, amihez még az sem kell, hogy a kórokozó életképes legyen. A baktériumok sejtfalának komponensei könnyen át tudnak jutni az áteresztőbbé vált bélfalon és aktiválják az immunrendszert. Ezt a folyamatot szokták autoimmunnak hívni, ez nem fertőzés, de az állandósult aktivitás súlyos egészségkárosodást okozhat. – Az immunválasznak megfelelően alakulnak ki a betegségek, például egy torokgyulladásos fertőzés után két héttel ízületi, illetve szívizom- és mellhártyagyulladás.

A mai tudásunk szerint például a rheumatoid arthritis hátterében is ilyen mechanizmus áll. Intenzíven kutatják azt is, hogy milyen baktériummintázatok okoznak elhízást, magas vérnyomást, daganatos betegségeket, sclerosis multiplexet, és hogyan lehet a folyamataikat megállítani és visszafordítani. Korábban ezeket az egyedi mintázatokat nem lehetett kimutatni, a genetikai vizsgálatok azonban már lehetővé teszik a baktériumok egyedi azonosítását és arányuk meghatározását.

Az egyensúly titka: A sokféleség

A megoldás nem az, hogy kiiktatjuk a bűnös baktériumot, hiszen akkor valami más fog túlnőni. A bélflórában is a kiváltó okot kell megszüntetni, ami megnehezítette az életkörülményeket. Ebben döntő jelentősége van a táplálkozásnak, a mozgásnak, az alvásnak, a hormonálisan erősen befolyásoló stresszfaktoroknak. A nem alvás, a sok cukor, a kevés ásványianyag-fogyasztás mind a bélflóra egyensúlyának megbomlásához vezet. Sokféle tápanyagot kell fogyasztanunk, fontos a változatos étrend; a sokféleség adja az egyensúlyt.

Fogyni számos módszerrel lehet, de nem biztos, hogy helyre is áll az egészséges bélflóra. Az Atkins-diéta, vagy a most divatos paleo életmód azért kockázatos, mert az a gyulladás, amit a bélflóra eltérése okoz, soványan is érelmeszesedést, szűkületeket és infarktust okozhat. Ahogy nem lehet plasztikai sebészettel megszabadulni a testzsírral együtt a szövődményektől, mert a diverzitáscsökkenés okozta gyulladás az egyik legfontosabb kockázat. A gyógyuláshoz tehát az egyes fajok pusztulását kell megszüntetni.

Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

Keléstől a Bartholin-Cisztáig – Intim problémák nyomában

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink