A téli időszakban sok szó esik a vírusokról és a baktériumokról. Sajnos még mindig rengeteg tévhit él az emberekben ezekkel a mikroorganizmusokkal kapcsolatban. A legtöbben bizonytalanok abban, hogy mikor, milyen fertőzésre kell antibiotikumot szedni, nem tudják, érdemes-e antibakteriális szereket használni takarításhoz, kézmosáshoz. Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Vírusok, baktériumok – tények, tévhitek

Tévhit

Az egészséges immunrendszernek nincs szüksége védelemre, különben is, a védőoltások veszélyesek.

Az igazság

A védőoltások erősítik az immunrendszert, és segítik bizonyos fertőző betegségekkel szembeni küzdelmében. Az élő vakcinák ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, mint a betegséget kiváltó kórokozó, de ezeket legyengítik (pl. az MMR vakcina). Inaktivált vakcinát úgy hoznak létre, hogy a kórokozót hő- vagy kémiai kezeléssel elpusztítják. Ilyen vakcinát alkalmaznak például járványos gyermekbénulás és influenza ellen. A vakcinák biztonságosak és hatékonyak, védelmet jelentenek sokféle fertőzéssel szemben. Természetesen, mint minden más gyógyszer esetében, a védőoltások alkalmazása során is lehetnek mellékhatások, ezek jelentősége azonban elhanyagolható, annyira ritkák. A betegségek (és szövődményeik) azonban, amelyek ellen a vakcinát alkalmazzák, jelentős kockázatot jelentenek.

Tévhit

Az antibiotikumok szedése a tünetek enyhülésével abbahagyható.

Az igazság

Az antibiotikumoknak időre van szükségük, hogy teljesen leküzdjék a bakteriális fertőzést. Csak az előírt adag pusztítja ki a baktériumokat a szervezetből. Igaz, a tünetek már előbb megszűnhetnek, hiszen a baktériumok nagy része már a kezelés első napjaiban elpusztul. Ha viszont ekkor abbamarad a gyógyszer szedése, a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és már nem pusztulnának el az adott gyógyszertől. Ugyanez a helyzet az alacsony dózisban szedett antibiotikumok esetében is.

Tévhit

Náthára, megfázásra tökéletes az antibiotikumos kezelés.

Az igazság

A náthát, megfázást vírusok okozzák, az antibiotikumok pedig a bakteriális fertőzések esetén hatásosak. Antibiotikumra akkor van szükség, ha valamilyen szövődmény alakul ki: leggyakoribb a fül, az orrmelléküreg, illetve a légcső baktériumos felülfertőződése.

Tévhit

A meghűlés, megfázás gyógyítható.

Az igazság

A meghűlés, megfázás magától gyógyul 4–10 nap alatt. A tünetek enyhítésére sokféle gyógyhatású készítmény kapható: láz- és fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, orrcseppek.

Tévhit

A szuperbaktériumok ellenállnak a kézmosásnak és a takarításnak.

Az igazság

Egyre többet hallani az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésekről. A szakemberek véleménye szerint azonban a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető a higiénés előírások és szabályok maradéktalan betartásával. Léteznek tehát bizonyos antibiotikumokra rezisztens szuperbaktériumok, így a fertőzések kezelése nehéz, de a megelőzéshez nagyon fontos mind a kézmosás, mind a takarítás.

Tévhit

A nyers tej sokkal egészségesebb.

Az igazság

A nyers tej fogyasztása nem ajánlott a benne lévő baktériumok miatt – bár kétségtelen, hogy tej és tej között is különbség van. A minőség sok mindentől függhet, például az állatok táplálékától, az állattartás körülményeitől, a higiéniától. Kutatások szerint a nem pasztörizált tej semmilyen jótékony hatást nem fejt ki a szervezetben.

Tévhit

A háziállatoktól nem betegedhetünk meg.

Az igazság

A kutyák, macskák sokféle baktériumot, vírust és parazitát hordoznak. Annak érdekében, hogy megóvja a saját és a családja egészségét, mindig mosson kezet, miután megérintette az állatokat

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink