Akár vegetáriánus vagy vegán konyhát viszel, akár csak húsmentes napot szeretnél tartani, a vegán bolognai tészta kiváló választás főételként! A darált húst ezúttal a szuperegészséges vörös lencse helyettesíti, amelynek főzési ideje jóval rövidebb, mint a hagyományos lencséé. A sokféle zöldfűszer biztosítja a kellő ízhatást, és a végén természetesen nem maradhat el a parmezán: ha vegán vagy, akkor értelemszerűen válaszd a növényi alapú változatot, ha vegetáriánus, akkor a sima, de jó minőségű, valódi parmezán a nyerő!
A vegán bolognai tészta a súlycsökkentő étrendbe is beleférhet, egy adag kb. 370 kalóriát tartalmaz.
Vegán bolognai tészta
Hozzávalók (6 személyre):
500 g durumtészta (spagetti, szélesmetélt stb.)
150 g vörös lencse
150 g zeller
2 db sárgarépa
1 fejvöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
1 doboz 400 g-os paradicsompüré
1 tk cukor vagy méz
1 tk só
1-2 db babérlevél
1 db csilipaprika vagy 1 csipet őrölt csili
1 tk szárított kakukkfű
½ tk szárított rozmaring
1 tk szárított oregánó
1 nagy marék friss vagy 1 tk szárított bazsalikom
3 ek olívaolaj
vegán parmezán a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra, majd a felhevített olívaolajon dinszteljük meg.
2. A zellert és a répákat tisztítsuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk a hagymához.
3. Mikor megpuhultak a zöldségek, törjük át a fokhagymát, és azt is keverjük bele a raguba. Egy perc után adjuk hozzá a tésztán kívül az összes többi hozzávalót (a bazsalikomból pár levelet félretehetünk a tálaláshoz), forraljuk fel szószt, és 20-25 percig gyöngyöztessük, amíg a lencse teljesen megpuhul és kissé szétfő. Utána szedjük ki belőle a babérlevelet.
4. Eközben egy másik lábosban forraljunk sós vizet, és főzzük ki a spagettit. Szűrjük le, szedjük tányérokra, kanalazzunk rá bőven a paradicsomos-lencsés raguból, és hintsük meg egy kis vegán parmezánnal és a félretett, apróra vágott bazsalikommal.
Elkészítési idő: 40 perc
A recept forrása: Vidék íze magazin
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Tarts húsmentes napot! 3 vegetáriánus recept szakértőnktől
- Borítsuk zöldbe a tányért vitamindús fogásokkal!
- Édesburgonyás chili: energiát adó finomság, amivel biztosan jóllaksz