A bolognai tészta az egyik legnépszerűbb fogás világszerte. Mi most egy olyan változatát ajánljuk, amiből kimarad a hús – de ígérjük, így is nagyon finom lesz!

Hogyan készül a vegán bolognai tészta?

Akár vegetáriánus vagy vegán konyhát viszel, akár csak húsmentes napot szeretnél tartani, a vegán bolognai tészta kiváló választás főételként! A darált húst ezúttal a szuperegészséges vörös lencse helyettesíti, amelynek főzési ideje jóval rövidebb, mint a hagyományos lencséé. A sokféle zöldfűszer biztosítja a kellő ízhatást, és a végén természetesen nem maradhat el a parmezán: ha vegán vagy, akkor értelemszerűen válaszd a növényi alapú változatot, ha vegetáriánus, akkor a sima, de jó minőségű, valódi parmezán a nyerő!

 

A vegán bolognai tészta a súlycsökkentő étrendbe is beleférhet, egy adag kb. 370 kalóriát tartalmaz.

 

Vegán bolognai tészta

Hozzávalók (6 személyre):

500 g durumtészta (spagetti, szélesmetélt stb.)

150 g vörös lencse

150 g zeller

2 db sárgarépa

1 fejvöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 doboz 400 g-os paradicsompüré

1 tk cukor vagy méz

1 tk só

1-2 db babérlevél

1 db csilipaprika vagy 1 csipet őrölt csili

1 tk szárított kakukkfű

½ tk szárított rozmaring

1 tk szárított oregánó

1 nagy marék friss vagy 1 tk szárított bazsalikom

3 ek olívaolaj

vegán parmezán a tálaláshoz

 

Elkészítése:

1. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra, majd a felhevített olívaolajon dinszteljük meg.

2. A zellert és a répákat tisztítsuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk a hagymához.

3. Mikor megpuhultak a zöldségek, törjük át a fokhagymát, és azt is keverjük bele a raguba. Egy perc után adjuk hozzá a tésztán kívül az összes többi hozzávalót (a bazsalikomból pár levelet félretehetünk a tálaláshoz), forraljuk fel szószt, és 20-25 percig gyöngyöztessük, amíg a lencse teljesen megpuhul és kissé szétfő. Utána szedjük ki belőle a babérlevelet.

4. Eközben egy másik lábosban forraljunk sós vizet, és főzzük ki a spagettit. Szűrjük le, szedjük tányérokra, kanalazzunk rá bőven a paradicsomos-lencsés raguból, és hintsük meg egy kis vegán parmezánnal és a félretett, apróra vágott bazsalikommal.

Elkészítési idő: 40 perc

 

A recept forrása: Vidék íze magazin

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.