Bár odakinn most nem ez a szín a jellemző, a táplálkozásunkban továbbra is kapjon szerepet a zöld! Erősítsük a szervezetünket a hidegebb hónapokban megannyi finom, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges zöldséges étellel.

Borítsuk zöldbe a tányért vitamindús fogásokkal!

Habár nagyon fontos, hogy ősszel-télen az étrendünkben szerepeljenek a szezonális finomságok, emellett az olyan zöldben pompázó klasszikusokat is érdemes megtartani, mint például a brokkoli, a zöldborsó vagy a spenót – főleg úgy, hogy mindegyiknek kapható mirelit változata is –, a zöldfűszerek, a cukkini vagy az avokádó. Az alábbi 3 vitamindús fogás is azt bizonyítja, hogy a zöld mindig menő!

 

zöldséges pizza, vitamindús fogás

Fotó: Shutterstock

Zöldséges pizza

Hozzávalók (1 személyre):

1 db teljes kiőrlésű pizzalap vagy tortillalap

2 ek bazsalikomos pesztó

1 maréknyi bébispenót (vagy mirelit spenót)

néhány brokkolivirág

egy kisebb marék edamame bab

2 szál újhagyma

1 db csilipaprika (opcionális)

1-2 ek reszelt parmezán

¼ db avokádó

bors

A tálaláshoz:

kevés olívaolaj, frissen facsart citromlé, pár szem koktélparadicsom, kis marék rukkola

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha pizzaalapot használunk, süssük elő tíz perc alatt, ha tortillalapot, akkor egy száraz serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldaláról.

2. Kenjük meg a tésztát a pesztóval, osszuk el rajta a bébispenótot, a kisebb darabokra vágott brokkolit, az edamame babot, a felkarikázott újhagymát és az aprított csili. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg reszelt sajttal.

3. Süssük készre 10 perc alatt, majd avokádószeletekkel, koktélparadicsommal, rukkolával dúsítva, olívaolajjal és kevés citromlével meghintve, frissen, melegen tálaló ez a vitamindús fogás.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Wokban sült zöldségek

Hozzávalók (2 személyre):

1 ek kókuszzsír

4 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb darab gyömbér, reszelve

100 g gomba (például csiperke, vargánya)

100 g zöldborsó (mirelit is lehet)

100 g brokkoli (mirelit is lehet)

egy nagyobb marék bébispenót

2 ek szójaszósz

2 evőkanál mirin

rizstészta

koriander

frissen facsart lime-lé

 

Elkészítése:

1. Egy nagyobb wokban melegítsük fel a kókuszolajat, pároljuk meg rajta a karikákra vágott újhagymát, majd pár perc után keverjük hozzá a fokhagymát és a gyömbért is. (Ha csípősen szeretjük, tehetünk hozzá csilit is.)

2. Szeljük fel a gombákat, és keverjük a hagymához, majd jöhet a maradék zöldség, a tamari és a mirin. Néhány perc főzés után vegyük le a tűzről, és keverjük össze a kifőzött rizstésztával. Friss korianderrel és egy kevés limelével meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc

 

zöldséges rizs, vitamindús fogás

Fotó: Shutterstock

 

Brokkolis-zöldborsós rizs

Hozzávalók (2-4 személyre):

1 fej vöröshagyma

extra szűz olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

200 g zöldborsó

200 g brokkolirózsa vagy cukkini

400 g jázminrizs

75 ml száraz fehérbor

250 ml zöldségalaplé

1 maréknyi mentalevél

1 maréknyi cukorborsó (elhagyható)

bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olívaolajon dinszteljük üvegesre egy mélyebb teflonserpenyőben, majd keverjük hozzá az átnyomott fokhagymát.

2. Pár perc után öntsük bele a borsó ¾ mennyiségét, a kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat vagy cukkinit, a nyers jázminrizst, a fehérbort, végül a zöldségalaplevet. Főzzük körülbelül 15-20 percig, időnként megkeverve, míg a folyadék nagy része elpárolog, és az étel rizottó állagú lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

3. Pár perccel azelőtt, hogy elkészülne az étel, keverjük hozzá a maradék borsót, a felaprított mentaleveleket és a cukorborsót. Melegen, kevés olívaolajjal meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

 

DF-tipp:

Ez az egészséges, vitamindús fogás főételként és köretként is megállja a helyét. Fogyaszthatod önmagában, akár némi reszelt parmezánnal megszórva, vagy grillezett csirkemell mellé, kísérőnek. Ha köretként veted be, a fenti mennyiség 4-5 személyre is elegendő.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink