Akár hiszik, akár nem, a gyermekek táplálkozási igényei nem sokat változtak az elmúlt húsz évben. Maga a világ azonban szinte kifordult önmagából. Gyorséttermek minden sarkon, szénsavas, cukros üdítők és chipsek minden háztartásban. nem csoda, ha szinte minden második gyermek súlyfelesleggel küzd.

Így étkezik az egészséges gyermek

Persze vannak gyerekek, akik egyszerűen csak kicsit húsosabbak, erősebbek, mint az átlag, de sajnos egyre több a konkrét hájréteggel küzdő gyermek, akinek már a fizikai aktivitás is komoly gondot okoz. Nehéz kimondani, de: mindez a szülő hibája. Nem a gyermek követeli ki az első zacskó chipset, csokit, a péksüteményeket. A gyermek étkezéséért az első pillanattól a szülők a felelősek, hiszen ők teszik elé az ételt. Azt az ételt, amelyet a gyermek megszokik és normálisnak tart.

1. Lecke
Ne essen túlzásokba!

A gyermeknek mindössze akkora a gyomra, mint az ökle. Teljesen felesleges felnőttadagokat elé helyezni. nem véletlenül gyártanak gyermekekre méretezett tányérokat, edényeket, dobozokat. Persze ezek sokszor indokolatlanul és irreálisan drágák. Ellenben színesek, és a gyermekek szívesen esznek színes tányérokból. Ha nem lenne lehetősége beruházni egy-két műanyag tányérra, akkor a gyermeknek tálaljon süteményestányéron. Ha a gyerek tudja, hogy csak ennyit kell megennie, lelkesebben fog falatozni. A kicsik büszkék arra, ha sikerül tisztára enniük a tányért. Ne támasszunk irreális elvárásokat velük szemben azzal, hogy túl sok ételt teszünk eléjük.

2. Lecke
Kötelező reggeli!

Akár bölcsibe, akár oviba vagy iskolába megy a gyerek, ne induljon el otthonról üres hassal. Kutatások szerint is sokkal eredményesebbek és jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik teli pocakkal hagyják el a házat. Hiába van menza mindenhol, nem tudhatja, fog-e enni a gyerek, szereti-e az adott ételt. Az óvodákban még csak lehetőség sincs mást igényelni, ha nem ízlik az aktuális étel. Az iskolákban sem sokkal jobb a helyzet. Ha nincs reggeli otthon, van sulibüfé. Zsebpénz helyett inkább adjon a gyereknek tisztességes reggelit és csomagoljon neki szendvicset.

3. Lecke
Rugalmasság!

Természetes, hogy a következetes szülők ragaszkodnának az állandó, kötelezően betartandó étkezési időpontokhoz. Egy gyerekes családban azonban ez nem mindig lehetséges. Képtelenség betartani, hogy a család naponta háromszor tényleg együtt asztalhoz üljön. Ebben kár is szigorúnak lenni. Ha a gyereknek még különórái is vannak, az még tovább nehezíti a helyzetet. igyekezzen inkább alkalmazkodni. Lássa el egészséges élelmiszerekkel és nassokkal. Csomagoljon neki szendvicset, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű krékert. Ezenkívül tartson otthon olyan összetevőket, amelyekből villámgyorsan összedobhat egy gyors, de egészséges ételt, ha a gyermeke két edzés, különóra vagy barátlátogatás között mégis hazaugrana. Az alábbi finomságot akár a nagyobb gyerekek is elkészíthetik maguknak.

4. Lecke
Ésszerű határok

Ha végérvényesen tiltólistára helyezi az édességeket, nassokat, gyorséttermi ételeket, azzal biztosan az iskolai büfé és a zugevés irányába zavarja a gyereket. inkább csak kevés nasi legyen otthon, hétvégén pedig süssenek közösen. ne tartson otthon öt zacskó chipset, csak alkalmanként vásároljon – mondjuk hétvégenként – egyet. Menjenek időnként közösen gyorsétterembe és a hamburgeren és sült burgonyán kívül kóstolják meg a salátákat is. ragaszkodjon hozzá, hogy asztalnál ülve egyenek. Akár van alkalom közösen enni, akár nincs, ne tévézzenek, gépezzenek evés közben. Így lesz alkalmuk felismerni a teltségérzetet és az evés nem csak melléktevékenység lesz.

Legalább a hétvégeken azonban ragaszkodjon ahhoz, hogy a család együtt, egy asztalnál ülve egyen. soha ne kényszerítse a gyereket valamilyen étel elfogyasztására. Ha valamit nem szeret, azt ne erőltesse le a torkán. Ettől nem fogja megszeretni az adott ízt, sőt. Egy életre megundorodik tőle. nem eszi a brokkolit? Hagyja rá. A kényszernél sokkal hatékonyabb, ha magának készíti el változatos módokon, talán egyszer magától megjön hozzá a kedve.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink