Ahogy a nevéből is kiderül, a tönkölylisztes muffin egyik fő alapanyaga a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt. A tönkölybúzának a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz, nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint számtalan ásványi anyag forrása. Ha a belőle készült liszteket nézzük, akkor az egészségünk szempontjából a teljes kiőrlésű változat a jó választás, csakúgy, mint a sima búza esetén. Viszont a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztnek jóval erőteljesebb az íze, ami eleinte szokatlan lehet, de érdemes vele kísérletezni a konyhában, és megtalálni azt a receptet, amiben jól működik.
A tönkölylisztes muffin ízét az aszalt gyümölcs édessége és puhasága, valamint az író teszi lágyabbá. Ez nem egy fogyókúrás édesség, viszont kalóriaspórolás szempontjából érdemes cukor helyett 1:1 arányú energiamentes cukorhelyettesítővel vagy a cukorénál jóval alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező nyírfacukorral készíteni.
Tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel
Hozzávalók (12 darabhoz):
100 g puha aszalt sárgabarack
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tk sütőpor
100 g natúr gabonapehely
2 ek darált mogyoró vagy mandula
½ tk őrölt fahéj
80 g energiamentes cukorhelyettesítő vagy nyírfacukor
2 ek méz
2 db tojás
100 ml semleges ízű olaj
250 g író
½ db bionarancs lereszelt héja
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 12 darabos muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. A sárgabarackot aprítsuk fel. Vegyítsük el a lisztet a sütőporral, a gabonapehellyel, az őrölt mandulával vagy mogyoróval és a fahéjjal.
2. Egy másik tálban keverjük össze a cukorhelyettesítőt vagy a nyírfacukrot a mézzel, a tojásokkal, az olajjal, az íróval és a narancshéjjal, majd ebbe dolgozzuk bele a lisztes keveréket és az aprított sárgabarackot.
3. Osszuk szét a tésztát a muffintepsi mélyedéseibe. Toljuk a sütő középső rácsára, és süssük meg a muffinokat kb. 25 perc alatt. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, csak ez után emeljük ki a süteményeket a tepsi mélyedéseiből.
Elkészítési idő: 50 perc
Diéta és Fitnesz-tipp:
Aszalt sárgabarack helyett cukrozatlan aszalt vörös áfonyát is használhatsz a sütihez!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Reform almás-körtés morzsasüti mandulával
- Fűszeres almássütőtökös krémleves
- Sütőtökös pite dietetikusunktól