A hozzávalóinak köszönhetően igazán különleges ízű és egészséges, tápláló, energiát adó ez a sütemény.

Így készül a tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel

 

tönkölylisztes muffin

Tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel
Fotó: Profimedia – Red Dot

Ahogy a nevéből is kiderül, a tönkölylisztes muffin egyik fő alapanyaga a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt. A tönkölybúzának a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz, nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint számtalan ásványi anyag forrása. Ha a belőle készült liszteket nézzük, akkor az egészségünk szempontjából a teljes kiőrlésű változat a jó választás, csakúgy, mint a sima búza esetén. Viszont a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztnek jóval erőteljesebb az íze, ami eleinte szokatlan lehet, de érdemes vele kísérletezni a konyhában, és megtalálni azt a receptet, amiben jól működik.

A tönkölylisztes muffin ízét az aszalt gyümölcs édessége és puhasága, valamint az író teszi lágyabbá. Ez nem egy fogyókúrás édesség, viszont kalóriaspórolás szempontjából érdemes cukor helyett 1:1 arányú energiamentes cukorhelyettesítővel vagy a cukorénál jóval alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező nyírfacukorral készíteni.

 

Tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel

Hozzávalók (12 darabhoz):

100 g puha aszalt sárgabarack

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 tk sütőpor

100 g natúr gabonapehely

2 ek darált mogyoró vagy mandula

½ tk őrölt fahéj

80 g energiamentes cukorhelyettesítő vagy nyírfacukor

2 ek méz

2 db tojás

100 ml semleges ízű olaj

250 g író

½ db bionarancs lereszelt héja

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 12 darabos muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. A sárgabarackot aprítsuk fel. Vegyítsük el a lisztet a sütőporral, a gabonapehellyel, az őrölt mandulával vagy mogyoróval és a fahéjjal.

2. Egy másik tálban keverjük össze a cukorhelyettesítőt vagy a nyírfacukrot a mézzel, a tojásokkal, az olajjal, az íróval és a narancshéjjal, majd ebbe dolgozzuk bele a lisztes keveréket és az aprított sárgabarackot.

3. Osszuk szét a tésztát a muffintepsi mélyedéseibe. Toljuk a sütő középső rácsára, és süssük meg a muffinokat kb. 25 perc alatt. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, csak ez után emeljük ki a süteményeket a tepsi mélyedéseiből.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Aszalt sárgabarack helyett cukrozatlan aszalt vörös áfonyát is használhatsz a sütihez!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink