Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység?
A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.
Hogyan mutatható ki?
Általában laborteszttel diagnosztizálják a laktózérzékenységet. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetsz: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban Önnek kell kitapasztalnia. Fontos, hogy ha arra gyanakszik, hogy laktózintoleranciája van, mindenképp forduljon háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!
Így egyen-igyon, ha laktózérzékeny
Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárja ki az életéből teljesen, csak arra törekedjen, hogy ételei laktóztartalma ne haladja meg a szervezete által még befogadható mennyiséget. Választhatja a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktáz enzim tartalmú rágótablettát vesz be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyaszt. Egy ilyen rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő, ha ennél többet fogyaszt, emeljen az adagon. Emellett a növényi italok természetesen laktózmentesek, így bátran színesítheti velük az étrendedet.
Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.