Puffadás, gyomorégés, gázok, görcsök. Sokszor még a hétköznapokon is sűrűn küzdünk ezekkel a kellemetlen tünetekkel, hát még ünnepek alatt, amikor mindennap kötelességünknek érezzük, hogy degeszre együk magunkat. Ha már nem tudunk ellenállni a finom falatoknak, legalább enyhítsük a bajt. Ha puffaszt a töltött káposzta, ég a gyomor a sok cukros süteménytől és szuszogunk a halászlétől, bízzuk magunkat néhány jól bevált, természetes gyógymódra. Először is nyugtassuk meg a pocakot, majd alaposan fontoljuk meg, mit eszünk legközelebb. A kutyaharapást szőrével elv most nem fog működni. Böngéssze át a legtutibb és a lehető legrosszabb ételek listáját, ha gyomorbántalmakról van szó.

Émelyeg? Puffad? Gondolja meg, mit eszik!

ROSSZ!
Brokkoli, káposzta, kelkáposzta

A káposztafélék, a kelek, a karfiolfélék mind egy raffnóz nevű cukorfélét tartalmaznak, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, és amely olyan baktériumot szabadít fel a bélben, amely erjedésnek indul, gázokat termel és erősen felfúj, puffaszt. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen el kellene hagynunk a kelt és a káposztaféléket az étrendünkből. Amikor a gyomrunk puffad, feszül és rendetlenkedik, akkor kerüljük vagy jelentősen csökkentsük a káposztafélék fogyasztását. Amikor már nincsenek panaszaink, akkor is főzzük vagy pároljuk meg ezeket a kicsit puffasztó finomságokat. A főzés lágyítja a rostokat, és ha nem főzzük túl az ételt, akkor megőrizhetjük tápanyagtartalmát. A főzés során ráadásul a zöldségek picit összemennek, kisebb lesz a térfogatuk és könnyebben emészthetővé válnak.

ROSSZ!
Hüvelyesek

Köztudott, hogy a hüvelyesek puffasztanak, bélgázokat okoznak. Ennek az az oka, hogy magas fehérje- és rosttartalmuk mellett bizonyos mennyiségű cukrot is tartalmaznak, amely nem tud a belekben felszívódni. ez generálja a puff adást és a gázokat. Megoldás lehet, ha a fogyasztásuk során összekeverjük a hüvelyeseket teljes kiőrlésű gabonával, például barna rizzsel vagy quinoával. Így könnyebben feldolgozhatóvá válnak a szervezet számára.

ROSSZ!
Tejtermékek

Ha a gyomra eleve kicsit feszül, puffad, émelyeg, nem biztos, hogy éppen tejtermékkel kellene megnyugtatnia. Különösen akkor nem, ha fennáll egy kismértékű laktóz-intolerancia esélye is. A puffadt, megviselt gyomor nehezebben birkózik meg a laktózzal, a tejcukorral, így a tejtermékek csak tovább fokozzák a kellemetlen tüneteket.

ROSSZ!
Alma

Gondolta volna? Ugyan szívesen dobálózunk a „napi egy alma az orvost távol tartja” mondással, de nem biztos, hogy helyesen. Az almának alapvetően magas a rosttartalma, de, mint a legtöbb gyümölcsnek, magas a szorbit-, fruktóz- és cukortartalma is. Ezek pedig felszívódási problémákat és puffadást okoznak. Különösen igaz ez, ha éhgyomorra fogyasztjuk. Ha érzékeny a gyomrunk, válasszunk picit savanykásabb almát, hogy minél kevesebb cukorral terheljük a szervezetet. Ha szükséges, rágcsáljunk el mellé egy kis diót vagy sajtot, hogy csökkentsük az elsavasodás mértékét.

TUTI!
Uborka

Bizony, a kígyóuborka-szeletek nem csak a szem alatti karikákat és puffadást tüntetik el! Az uborka remek vízhajtó, egyszerre hidratál, enyhíti a haspuffadást, és görcsoldó hatása is van. Sőt a népi gyógyászatban gyulladásgátló hatást is tulajdonítanak neki, így fogyasztásával a szervezet szinte felfrissül, megkönnyebbül és egészségesebbé válik.

TUTI!
Banán

A káliumban gazdag banán csökkenti a szervezetben a nátriumszintet, így szabályozza a víz visszatartásának mértékét, csökkentve a puffadást. Sőt mivel a banán képes megszüntetni a székrekedést, a székrekedés okozta puffadás is megszűnik. Amennyiben gyomorpanaszaink vannak, majszoljunk el egy banánt és igyunk meg egy nagy pohár vizet.

TUTI!
Spárga

A spárga az egyik legjobb puffadásgátló növény. Tisztítja a vesét, méregteleníti a szervezetet és tompítja a vizelet szagát. Természetes vízhajtó hatása van, legyen szó akár sárga, akár zöld spárgáról. Prebiotikumot tartalmaz, amely segíti a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, ez segít fenntartani az emésztés egészséges egyensúlyát és csökkenti a gázok képződését.

Ezek is érdekelhetnek

Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!

Ajánlataink