Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?

Az inak túlzott igénybevétele, a foglalkozási vagy sporttevékenységhez kapcsolódó ismétlődő mechanikai stressz jelentős mértékben hozzájárulnak az ínhüvelygyulladás kialakulásához, mert ezen tevékenységek mikrotraumát okoznak az ínban. Csökken az ínhüvely “olajozó” képessége is, ami, gyulladást és degeneratív elváltozásokat eredményez. Az índegeneráció, valamint az életkorral összefüggő átalakulások változásokat hoznak az inak szerkezetében és összetételében, ami csökkent kollagén szintézist és megnövekedett merevséget eredményezhet.

A sherlockrehab.hu célja, hogy a hagyományosan alkalmazott irányelvek mellett egy másik nézőpont szerint is bemutassa az ínhüvelygyulladások kezelésének kérdéskörét, és az elavult kezelési módszerek helyett valós, hosszútávú megoldást nyújtsanak a problémára.

Mi az ínhüvely, mi a feladata?

Az ínhüvelyek olyan alagút szerű képződmények, amelyek az inakat magukba foglalva, a bennük található nyákszerű anyag segítségével gondoskodnak az inak mozgásának súrlódásmentes biztosításáról. A mozgásszervrendszer nagyon erősen igénybevett részei, hiszen ezek továbbítják az izmokból származó mozgást a csontok felé.

Milyen tünetei lehetnek az ínhüvelygyulladásnak?

Az ínhüvelygyulladás fő tünetei:

 • az érintett ín területén helyi fájdalom és érzékenység jelentkezik, amit az érintett ízület mozgatása vagy megnyomása fokoz
 • duzzanat
 • az ízületi mobilitás csökkenése,
 • crepitációval kísért ízületi mozgások,
 • merevség érzése,
 • romlik a kéz koordinációja és a szorítóerő, gondot okozhat a kisebb tárgyak megfogása vagy a nehéz tárgyak emelése
 • súlyosabb esetben láz is kísérheti.

Amikor az ínhüvelygyulladás tünet és nem alapbetegség

Az ínhüvelygyulladás, mint tünet több okból is megjelenhet, és jelezhet

 • túlzott használatot,
 • a biomechanikai egyensúly hiányát,
 • stressz miatt kialakuló pszichés megterheltséget,
 • genetikai hajlamot,
 • hormonális változásokat
 • kitüremkedett porckorong miatti idegi érintettséget
 • belső szervi panaszokat,
 • korábbi sérüléseket és műtéteket, amelyek nem gyógyultak meg teljesen
 • centrális szenzitizációt, ami hozzájárul a generalizált fájdalom kialakulásához és fennmaradásához, fokozza a reakciókészséget, és testszerte magasabb fájdalomérzetet okoz.

Az ínhüvelygyulladás kezelési lehetőségei

Az ínhüvelygyulladás hatékony kezelése érdekében elengedhetetlen az alapos kikérdezés és állapotfelmérés, ami által felderítjük a páciens egyéb panaszait, tüneteit. Ezek megfelelő értelmezése segít eldönteni a panasz valódi okát, felismerni az ok- okozati összefüggéseket és meghatározni az ennek megfelelő kezelési módokat.

Ínhüvelygyulladás kezelése házilag és további hagyományos gyógymódokkal:

 • maga a panaszos is sokat tehet a helyzet javítása érdekében: helyezzük nyugalomba a fájdalmas végtagot, segíthet az ízület tehermentesítésében annak rugalmas pólyával vagy merev ortézissel való rögzítése.
 • enyhíthetik a kellemetlen panaszokat a különböző gyógynövénytartalmú krémek vagy vény nélkül kapható gyógyszeres fájdalom és gyulladáscsökkentők is
 • hatékony lehet a környező izmok és lágyszövetek lazító masszírozása, amit kiegészíthetünk fokozatos, állapotnak megfelelő gyógytornával – segítve ezzel az érintett ízület mozgástartományának és funkciójának fokozatos visszaállítását.
 • Kynesiotape felhelyezésével biztosítható az ízület tehermentesítése

Mennyi idő alatt gyógyul meg az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás gyógyulási ideje egyénfüggő, de alapesetben már 1-2 hét alatt jelentős javulást lehet elérni az említett gyógymódokkal. Lényeges átgondolni azokat a tevékenységeket, amelyeket nap, mint nap végzünk: szükség van-e az ergonómia megváltoztatásra, min és hogyan érdemes alakítani, hogy csökkentsük az ismételt kialakulás esélyét?

A nem múló, krónikussá váló ínhüvelygyulladás esetében sok esetben alkalmaznak szteroid injekciót, valamint műtéti felszabadítást, de ezek a beavatkozások sokszor nem adnak hosszútávú megoldást.

Mi a manuálterápia szerepe az ínhüvelygyulladás kezelésében?

A manuálterápia olyan kézzel végzett kezelés – a manipuláció, a mobilizáció, a masszázs kombinációja –, ami enyhíti a mozgató- és támasztórendszer fájdalmait, mérsékli a gyulladást, segíti a szövetek regenerálódását, továbbá alkalmas az ízületek stabilizálására.

Kulcsfontosságú lehet az ínhüvelygyulladás kezelésében azzal, hogy hozzájárulhat az érintett területek vérkeringésének javításához, a szöveti feszültség csökkentéséhez, a szövetek rugalmasságának növeléséhez.

A manuálterápia alkalmazása mindig egyénre szabott terápiás terv alapján történik, ami segíthet visszanyerni az ízületi funkciókat és javítani az érintett életminőségét.

Az ínhüvelygyulladása kezelése történhet:

 • lokális manuálterápiával – ha a helyi panaszon túl nincs más kezelendő probléma, akkor ezekkel a terápiákkal segítjük az ízület mielőbbi gyógyulását. Ilyenkor nagy szerepet kap a páciens életkörülményeinek felderítése is annak érdekében, hogy kiderüljön, mi az a terhelés. mely az ínhüvelygyulladáshoz vezethetett. A szokások módosításával meg lehet előzni a fájdalom visszatérését.
 • a párhuzamosan jelenlévő panaszos testrészek bevonásával – ilyenkor az aktuális panasz kialakulásához több múltbeli esemény is hozzájárulhatott, így a fájdalmas területtől eltávolodva a korábbi műtét vagy sérülés lokációjára koncentrálunk.

Sokféle manuálterápiás módszer áll rendelkezésre, melyek egymással kombinálhatóak és hatékonyan segítik a szöveti regenerálódás menetét.

A vizsgálatok szerint a manuálterápiás beavatkozásokon átesett személyeknek csökkent a fájdalom szintje, javult a kezelt terület funkciója. A hosszútávú panaszmentesség és a megfelelő szövetgyógyulás elérése érdekében célszerű kombinálni a gyógytornát, a fizioterápiás kezeléseket és a manuálterápiát.

forrás: sherlockrehab.hu

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Reggeli a bőrnek, mutatjuk mit kell (t)enned!
A nap első étkezése nem csak a szervezeted tölti fel új erővel: a finomságok a bőrrel is csodát tesznek!
A legnagyobb diétás hülyeségek, melyeknek jobb, ha nem dőlsz be
Vigyázz, ha mindent elhiszel, amit a diétáról mondanak, könnyen csapdába eshetsz! Van néhány közkeletű mítosz, amelyeknek jobb, ha nem dőlsz be!
Viszlát cukor és liszt! Meggyes túrópite az új diétás őrület
Legjobb ebben a sütiben, hogy biztosan nem hizlal!
A legjobb nasik fillérekből, ha diétázol
Ha a csipsz, a popcorn, a sós perec és társaik helyett kicsit különlegesebb falatokkal szeretnél kedveskedni magadnak, míg a kedvenc sorozatodat nézed, akkor megéri kipróbálni a következő receptet, ami szintén a favoritod lesz.
Olcsó magyar gyógynövények, melyek remekül segítik a fogyást
A vízhajtók segítenek a testnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, főleg a víztől és a nátriumtól, mivel stimulálja a veséket, hogy több nátriumot ürítsen a vizelettel és ezáltal a test kiüríti a felesleges vizet a szervezetből.
Barackos piskóta, glutén-, tej-, és cukormentesen
Különleges mentes receptet mutatunk, melynek főszereplője ezúttal a barack.
Csokikrémmel töltött eper – A nap kedvenc egészséges desszertje
A csokoládé és az eper igazi nyerő páros, a kókusz már csak ráadás! Igazán különleges és mutatós, mégis egészséges édességet készíthetünk akár vendégváráshoz is.
Végre kiderült, mitől lesz igazán eredményes a diétád
Ne hasaljon el! Vágjon bele tudatosan, lépésről lépésre a fogyókúrába!

Ajánlataink