Csak egy kis piros folt, egy pattanás, egy új anyajegy, nem kell vele foglalkozni – szoktuk mondani. Nem biztos, hogy jól tesszük, ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a problémákat. A bőrelváltozásokkal jobb mielőbb orvoshoz fordulni.

Irány a bőrgyógyász!

Az öngyógyítás és az internet világában hajlamosak vagyunk arra, hogy a Google-ból, magunknak felállítsuk a diagnózist. Vannak betegségek, amelyekkel nem okozunk nagy bajt ezzel, de bölcsebb, ha inkább nem sajnáljuk az időt és az energiát a szakorvosi vizsgálatra, így a bőrgyógyászra sem. Megspórolhatunk egy csomó időt és pénzt, és a félrekezelés esélye is minimálisra csökken. Összeszedtük, milyen tünetekkel keressük fel a bőrgyógyászatot.

Szokatlan bőrelváltozások

Akkor járunk el a legokosabban, ha mindenféle ismeretlen eredetű bőrelváltozást megmutatunk szakembernek – javasolják a bőrgyógyászok. A megfelelő kezeléssel felgyorsíthatjuk a gyógyulást, és megússzuk, hogy elfertőződjön vagy továbbterjedjen más testtájakra, vagy szélsőséges esetben továbbadjuk a fertőzést családon belül. Jobb félni, mint megijedni!

Gyanús anyajegyek

Talán ezt a jelet ma már mindenki komolyan veszi, mert a felvilágosító kampányoknak hála, átment a köztudatba, hogy az anyajegyekkel nem lehet viccelni. Ismételjük át: ha valamelyik anyajegyünk elvesztette a formáját, eldeformálódott, vagy megváltozott a színe, felülete, állaga, haladéktalanul nézessük meg szakemberrel. Ezek mind lehetnek korai jelei a melanómának vagy a bőrráknak, elemi érdekünk, hogy mielőbb megszabaduljunk tőlük.

Ha nem gyógyul

Ha nem gyógyul megfelelő ütemben a vágási seb vagy bármilyen sérülés, ez is elegendő indok arra, hogy felkeressük a szakrendelést. A nem gyógyuló sebek hátterében többféle betegség is állhat. Ha hosszabb ideig fennáll ez az állapot, az a szövetek elhalásához is vezethet. A gyerekek hosszas sebeit ótvarfertőzés is okozhatja például, ráadásul ők minden sebet elvakarnak, így mindenképpen fontos, hogy lássa orvos, mit is vakarásznak.

Hiába kenjük

A kezelhetetlenül száraz bőrrel sem érdemes sokáig kísérletezni otthon. Ha már semmilyen testápoló, sheavaj, kókuszzsír nem szünteti meg a kellemetlen szárazságot, akkor kérdezzük meg a szakorvost. Könnyen kiderülhet, hogy pikkelysömörről vagy ekcémáról van szó, ami gyógyszeres kezelést igényel. Az orvos ilyenkor felír gyógyszeres krémet, amivel hamarosan elviselhetővé válik a rémes viszketés.

Ha ott lent…

A nemi szervek környékén jelentkező bőrelváltozásokkal sem szabad késlekedni, menjünk a nőgyógyászhoz, mert nemi úton terjedő betegség is okozhatja. Ha nem az az ok, másról van szó, majd ő továbbirányít a megfelelő szakorvoshoz.

Ha szakad a víz

A túlzott izzadás egy bizonyos szint felett már nem tekinthető normálisnak. Ha télen-nyáron, állandóan izzad a tenyerünk vagy a hónaljunk, esetleg az ágyékunk, azt érdemes megnézetni. Első körben a bőrgyógyász is tud segíteni, ha pedig nem javul a helyzet, akkor úgyis további vizsgálatokra küld. A háttérben pajzsmirigyprobléma, de cukorbetegség is állhat.

Ha törik a köröm

A körmök elváltozásaival is a bőrgyógyászt kell felkeresni. Ha töredezik, repedezik, elszíneződik, gyulladt a körömágy, ne tétovázzunk. A makacs gomba vagy a leváló köröm mögött fertőzés is állhat, amire megint csak célirányos kezelés és szer kell.

Ha hullik a haj

Az erős hajhullást sem szabad elbagatellizálni, egy alapos kivizsgálással megelőzhetjük a nagyobb bajt. Vannak a hajvesztésnek megmagyarázható és közismert okai is, ilyen a terhesség utáni, hormonális hajhullás, amikor a kismama hajkoronája visszaáll az eredeti, várandósság előtti állapotra. De egyéb esetekben mindig érdemes utánajárni, hogy mi okozza, mert szakszerű kezeléssel a hajhullás mértéke csökkenthető.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink