A térdfájdalom nem feltétlenül az idősebb kor következménye, mivel érzékeny ízület van benne, a térd könnyen sérül sport közben is. Ha pedig megsérül, az nagy fájdalommal jár, és gyakran csak műtéttel orvosolható. Sorra vettük, melyek a leggyakoribb bántalmak, amelyek a térdet érintik, meg azt is, mit tehetünk a térd megóvásáért.

Kínzó térdfájdalmak

Mitől fájdul meg a térd?

Negyven év felett többnyire a korosodás okozta kopástól, ezt szaknyelven osteoarthritisnek hívják. A fiatalabbaknál sérülés, porcleválás, szalagszakadás vagy a nyálkatömlő gyulladása okoz fájdalmat. Ahogy semelyik ízületnek, úgy a térdnek sem tesz jót a nagy túlsúly, se a mozgásszegény életmód. A legújabb kutatások első helyre teszik az elhízást a kiváltó okok között. Osteoarthritis Idővel elvékonyodik a csontokat kipárnázó zselés állagú porc, így a csont a csonttal találkozik, dörzsöli az idegvégződésekkel jócskán behálózott területet.

Figyelmeztető tünet a reggeli merevség és fájdalom, ami a „bejáratódástól” oldódik. Általában 40 év felett jelentkezik, de azoknál, akik versenyszerűen sportoltak vagy fiatalon térdsérülést szenvedtek, korábban is kialakulhat.

Rheumatoid arthritis

Ez a betegség gyulladásos folyamat, az immunrendszer, amelynek éppen védelmezési feladatai lennének – ismeretlen okból – megtámadja az ízületeket. Nőket érinti inkább, intő jelek a korai fáradtság, az influenzára hasonlító fájdalom, a nehezen oldódó reggeli merevség.

Porcleválás

Sok esetben a sérülés a porcokat is érinti, ám ilyenkor nem az ízületi felszínt borító üvegporc sérül, hanem a két C alakú rostos porcból álló képződmény – a meniscus – egyike, vagy ritkán mindkettő elszakad, illetve bereped. Ez utóbbi sérülés a kedvezőbb, mert az üvegporc sérülése sokkal rosszabb kilátásokkal kecsegtető betegség. Ilyenkor műtéti beavatkozásra van szükség, melynek során apró metszéseket ejtenek a térd felett, és úgy tisztítják ki az ízületet.

A sok futással, ugrálással, guggolással járó sportok terhelik meg leginkább a térdet.

Ezért válasszunk mindig megfelelő rezgéscsillapítással rendelkező cipőt. Egy jó sportcipő drága, de hosszú távon megéri, ha elkerülhetjük vele a sérüléseket. Ha igazán térdkímélő sportot keresünk, akkor válasszuk az úszást, a vízi tornát, a pilatest, a jógát, a kerékpározást.

A nyálkatömlő gyulladása

A térdízület folyadékkal teli nyálkatömlője is begyulladhat. Kialakulhat fertőzés vagy hosszan tartó térdelés miatt is. Jellemző tünete a fájdalom és a duzzanat a térd alatt. Megfelelő kezelésre néhány hét alatt elmúlik a gyulladás.

Sportsérülések

A kézilabda-szurkolók megdöbbenve látták, amikor a győri Audi ETO kézilabdázónői sorra dőltek ki térdsérülés miatt. Hosszasan találgatott a szakma, hogy az edzésmunka vagy az új csarnok talaja okozhatta-e a kiemelkedően nagyszámú sérülést. A leggyakoribb térdsérülés a szalagok megnyúlása vagy elszakadása. Ilyenkor egy erős csavarodó mozdulat van a háttérben, ez a kézilabdában elég jellemző. Azonnal őrült fájdalom jelentkezik, a sérült nem tud lábra állni. Műtéttel állítják helyre, amit több hónapos rehabilitáció követ.

Térdsérülés után

A komolyabb térdsérülések után mindig gyógytornász által irányított rehabilitáció következik. Ő megtanítja azokat a gyakorlatokat, amelyek nem terhelik az ízületet, viszont megerősítik a térd körüli izmokat, leginkább a combizmokat. A testsúlyt is rendezni kell, ugyanis minden egyes pluszkiló 4-6-szoros terhet jelent a térdre, azaz 4 kiló felesleg esetén 16–24 kilóval nagyobb erő hat a térdre.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink