A konzervek igazi jolly jokerek a konyhában: pénzt és időt is spórolva dobhatunk össze belőlük komplett főételt, járvány idején pedig különösen praktikusak. Hogyan tehetjük ízletesebbé a konzerv alapanyagokat, és miként használhatjuk fel ezeket? Íme, 6 villámtrükk.

Konzervből is finomat! 6 tipp, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle

1. Legyen ropogós!

A legtöbb konzerv étel textúrája nagyjából hasonló – ezt dobhatjuk fel egy kis ropogós feltéttel, ettől lesz igazán finom. Megszórhatjuk az ételt apróra vágott teljes kiőrlésű pirítóssal, sült zöldségekkel, például édesburgonya-szirommal. Ha valami igazán különlegesre vágyunk, a pirítóst dörzsöljük be immunerősítő fokhagymával.

 

2. Sülve is finom a konzerv étel!

Ne csak a feltétet pirítsuk meg! Gyakorlatilag bármelyik konzerv bab finomabb, ha sütőpapírral bélelt tepsire szórva a sütőbe toljuk, és ropogósra pirítjuk. Utána rászórhatjuk tésztára vagy egyéb köretre is. Tökéletesen alkalmas a sütésre a csicseriborsó, a fekete vagy tarka bab is. A lényeg, hogy sütés előtt alaposan csepegtessük le róla a folyadékot, igény szerint hintsük meg egy kis olívaolajjal, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt kész.

 

3. Savanyúsággal keverve

Elsőre talán meglepő párosítás lehet a konzerv étel és a savanyúság duója, de ha összehozzuk például a babféléket, hüvelyeseket vagy éppen halakat más tartós, savanyított ételekkel, kivételesen finom fogásokat kaphatunk. Vegyük elő a hűtő mélyéről a savanyú káposztát, uborkát!

 

4. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Ha konzerv alapanyaggal főzünk, hajlamosak vagyunk ezt hozzávalót utolsóként a raguba tenni, gondolván, úgyis főtt, nincs vele gond. Pedig nem árt neki a főzés, így jobban összeérnének az ízek a többi alapanyaggal, fűszerrel.

 

5. Nem vész el, csak átalakul

Tegyük a konzerv zöldségfélét (pl. bab, csicseriborsó) a konyhai aprítóba, majd keverjük el tojással, liszttel, esetleg zabpehellyel, némi fűszerrel. Formázzunk belőlük golyókat vagy „húspogácsákat”, és süssük ki az kevés olívaolajon. Szuper kombó a fekete bab, tojás, zab; a kukorica, tojás, liszt, curry, koriander. A fűszerekhez egyébként is bátran nyúlhatunk, ha konzervről van szó, mindig jól jön a plusz íz.

 

6. Levesnek sem rossz

Nem csak mostanában, de a friss zöldségben szegény téli időszakban is készülhet a leves konzervből, alaplé hozzáadásával. Legyünk bátrak, mehet a levesbe mindenféle zöldség, és persze fűszerezzünk bátran! Remek zöldségleves, paradicsomleves vagy minestrone készülhet a konzerv zöldségfélékből.

Ízesítsünk bátran!

A sokszor unalmas, kissé íztelen konzerveket feldobhatjuk a legalapvetőbb fűszerekkel, ételízesítőkkel. Használjuk a fokhagymát, vörösborecetet, citromlevet és -héjat, friss és szárított fűszereket, tahinit, natúr görög joghurtot.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.
Ezért ne tépd ki a kertedből: a kék virág, ami beindítja a fogyást
A kert szélén is ott virít, mégis alig ismerjük: a mezei katáng nemcsak gyönyörű, de természetes méregtelenítő, anyagcsere-serkentő és fogyást támogató növény. Ismerd meg közelebbről ezt az „álcázott” szuperélelmiszert!