A címbeli mondat ugyanolyan egyértelmű figyelmeztetés, mint a „lassan járj, tovább érsz!” Ezt azonban mégsem tartjuk be. Miért? Mert a finomított és hőkezelt ételek leszoktatnak bennünket az alapos rágás folyamatáról.

Lassan rágj, tovább élsz!

Ezek a finomított, gyors ételek azt sugallják, hogy nem csak lehet, de kell is gyorsan enni. A mai életmód szerint ezt sokan el is fogadják, de érdemes átgondolni a gyorsételek létjogosultságát egy másik szempontból is.

Táplálkozási szokásaink és a test

A szánkba vett falatot – amely optimális esetben legfeljebb akkora lehetne, mint egy 5 centis harapás az almából – lassan széttrancsírozzuk, tehát kipréseljük a rostokból a levet. Ez összekapcsolódik a nyálban található enzimekkel, amelyek segítségével már a száj nyálkahártyájában felszívódnak a bennünket éltető alapelemek. A szénhidrát felszívódására például ez a legjobb hely, és ha a nem kellőképpen és alaposan megrágott falattal nem teljesen kipréselt rost kerül a bélbe, annak erjedés, puffadás, béltájéki folyamatos hőemelkedés lesz a következménye. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a bél a szervezetünk és immunrendszerünk védőbástyája. Ha azonban a bélrendszer a helytelenül megválasztott és rosszul megrágott ételek hatására folyamatosan gyulladásban van, akkor ezt a fontos feladatot nem tudja ellátni. Próbáljuk a falatokat szinte tejszerű péppé rágni. Így ugyanis a lebontási folyamat helyesen és teljes mértékben végbemegy.

Rágd az italod?

Az alapos rágás elvét érdemes érvényesíteni az italok tekintetében is. Ne hirtelen, gyorsan, nagy kortyokban igyunk! Kortyonként igyunk, a folyadékot terítsük szét a szájüregben, hogy az enzimek minél nagyobb felületen dolgozhassanak. A száj nyálkahártyája egészen a gyomorig hat, tehát a lassúság fél egészség. Igyunk facsart zöldség- és gyümölcsleveket, élő koktélokat, turmixokat. Alapos rágással, minél több nyers étel fogyasztásával javíthatunk egészségi állapotunkon. Lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, de javíthatók például a bőrbetegségek tünetei, valamint a szív- és érrendszeri problémák is. Kitartó rágást kívánok egy régi görög orvosi mondással: Rágd ki magadat a betegségedből!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.