Édes, lisztmentes desszertkülönlegesség: a fordított almatorta nem tartozik a hétköznapi édességek közé, viszont cserébe tényleg csodás ízélményt nyújt. Mivel egy adagjában kicsit több, mint 400 kalória van, így önmagában vagy „másodikként”, mondjuk egy könnyű leves után érdemes fogyasztani. A fogyni vágyók pedig csak néhanapján „csalóétkezésként”, esetleg egy fogyókúrás részcél elérésekor egyfajta jutalomként vessék be.
Lisztmentes fordított almatorta
Hozzávalók (4 személyre):
50 g tortabevonó
4 db alma
1 ek vaj
2 ek méz
150 g szeletelt mandula
2 ek 100%-os almalé
Elkészítése:
1. Ehhez a sütihez 2 egyforma méretű serpenyőt kell előkészítenünk Az egyiket béleljük ki gondosan sütőpapírral. A csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett, majd egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben a papíron.
2. Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, a húsukat vágjuk vékony cikkekre.
3. A másik, tapadásmentes serpenyőben olvasszuk össze a vajat 1 ek mézzel, közepes hőmérsékleten, és hagyjuk karamellizálódni. Adjuk hozzá a mandulát, keverjük össze, majd egyenletesen terítsük szét a csokoládérétegen, ez lesz a mandulaalap.
4. Abban a serpenyőben, amelyikben a karamellás mandulát készítettük, újra olvasszunk meg 1 ek mézet. Adjuk hozzá az almalét, és a serpenyő tartalmát közepes láng felett karamellizáljuk.
5. Erre a karamellrétegre rozettaszerűen, körkörösen fektessük rá az almacikkeket, és pároljuk alacsony lángon kb. 5 percig. Ez után a mandulás alapot a sütőpapírral együtt emeljük át egy tányérra, és a tányér segítségével fordítsuk rá az almára a serpenyőben. Finoman nyomkodjuk rá, és távolítsuk el a sütőpapírt. Egy határozott mozdulattal fordítsuk ki egy tálalótálra, ekkor a mandulás alap lesz alul.
6. Tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára. A tortát vágjuk 4 részre, és desszerttányérokon kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
EZ IS ÉRDEKELHET:
- A legegyszerűbb almás süti, csak 4 hozzávalóból
- Top 5 egészséges muffin a túróstól a zabpelyhesig
- Zabkásával töltött sült alma
- Lisztmentes banánpalacsinta