Télen és tavasszal a magyarok jelentős részének D-vitamin-hiánya van – pedig tehetnénk ellene! A megfelelő D-vitamin-szint elérése rendkívül lényeges, különösen most, a koronavírus járvány idején.

Most különösen fontos, hogy odafigyelj a D-vitamin-bevitelre!

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen

Télen és tavasszal a legjellemzőbb és a magyarok több mint kétharmadát érinti a D-vitamin-hiány (sőt, a Semmelweis Egyetem 2013-as reprezentatív felmérése szerint tél végére a magyarok 95 százalékánál áll fenn ez az állapot). És hogy miért nem szabad félvállról venni a problémát, és miért kell ügyelni a D-vitamin-hiány megelőzésére? Mert növeli szinte minden betegség kockázatát! Hiányállapotban fokozottabb a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése és megnő a depresszióra való hajlam, valamint gyengül az immunrendszer, ami napjainkban különösen nagy problémát jelent.

Nem a legjobb kilátások, főleg nem akkor, ha éppen világszerte járvánnyal küzd az egészségügy. Ezért kifejezetten fontos, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő D-vitamin-bevitelt!

 

Napfény és kiegyensúlyozott táplálkozás

– A szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik, a D-vitamin-igényünk 10-20 százalékát pedig kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk biztosítani, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin-szint eléréséhez – magyarázza dr. Ferenc Mária, a Budai Egészségközpont reumatológus főorvosa.

Amellett tehát, hogy igyekszünk több időt tölteni a napon (természetesen fényvédőkkel, naptejjel felszerelkezve), az étrendünkkel is segíthetünk a hiányállapot csökkentésében. Fő D-vitamin-források: az anyatej, az állati eredetű tejtermékek, mint például a kefir, a joghurt, a tejszín, a kemény sajtok. Nagy mennyiségben található meg ez a fontos vitamin a halakban, kaviárban, tojássárgájában, borjú- és marhahúsban, májban, csiperkében, zabpehelyben, de még a 100%-os narancslében is.

Sokszor azonban még így is elengedhetetlen, hogy a megfelelő táplálkozás és napon töltött idő mellett tabletta formájában juttassuk D-vitaminhoz a szervezetünket.

 

Javasolt napi dózisok

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne.

– D-vitamin-szintünkről egy általános vérvételt követően kaphatunk felvilágosítást, de a vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen érdemes kezelőorvossal egyeztetni – ajánlja a szakember.

A D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt napi D3-vitamin dózisok Magyarországon*:

  • Csecsemők: 400–1000 NE
  • 1-6 éves gyermekek: 600–1000 NE
  • 6 év feletti gyermekek: 600–1000 NE
  • Serdülők: 800–1000 NE
  • Felnőttek: 1500–2000 NE
  • Túlsúlyos felnőttek: 3000–4000 NE
  • Várandós nők: 1500–2000 NE

*a szükséges UVB sugárzást nem kapóknak; október végétől márciusig mindenkinek

Forrás: Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink