Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen
Télen és tavasszal a legjellemzőbb és a magyarok több mint kétharmadát érinti a D-vitamin-hiány (sőt, a Semmelweis Egyetem 2013-as reprezentatív felmérése szerint tél végére a magyarok 95 százalékánál áll fenn ez az állapot). És hogy miért nem szabad félvállról venni a problémát, és miért kell ügyelni a D-vitamin-hiány megelőzésére? Mert növeli szinte minden betegség kockázatát! Hiányállapotban fokozottabb a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése és megnő a depresszióra való hajlam, valamint gyengül az immunrendszer, ami napjainkban különösen nagy problémát jelent.
Nem a legjobb kilátások, főleg nem akkor, ha éppen világszerte járvánnyal küzd az egészségügy. Ezért kifejezetten fontos, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő D-vitamin-bevitelt!
Napfény és kiegyensúlyozott táplálkozás
– A szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik, a D-vitamin-igényünk 10-20 százalékát pedig kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk biztosítani, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin-szint eléréséhez – magyarázza dr. Ferenc Mária, a Budai Egészségközpont reumatológus főorvosa.
Amellett tehát, hogy igyekszünk több időt tölteni a napon (természetesen fényvédőkkel, naptejjel felszerelkezve), az étrendünkkel is segíthetünk a hiányállapot csökkentésében. Fő D-vitamin-források: az anyatej, az állati eredetű tejtermékek, mint például a kefir, a joghurt, a tejszín, a kemény sajtok. Nagy mennyiségben található meg ez a fontos vitamin a halakban, kaviárban, tojássárgájában, borjú- és marhahúsban, májban, csiperkében, zabpehelyben, de még a 100%-os narancslében is.
Sokszor azonban még így is elengedhetetlen, hogy a megfelelő táplálkozás és napon töltött idő mellett tabletta formájában juttassuk D-vitaminhoz a szervezetünket.
Javasolt napi dózisok
A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne.
– D-vitamin-szintünkről egy általános vérvételt követően kaphatunk felvilágosítást, de a vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen érdemes kezelőorvossal egyeztetni – ajánlja a szakember.
A D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt napi D3-vitamin dózisok Magyarországon*:
- Csecsemők: 400–1000 NE
- 1-6 éves gyermekek: 600–1000 NE
- 6 év feletti gyermekek: 600–1000 NE
- Serdülők: 800–1000 NE
- Felnőttek: 1500–2000 NE
- Túlsúlyos felnőttek: 3000–4000 NE
- Várandós nők: 1500–2000 NE
*a szükséges UVB sugárzást nem kapóknak; október végétől márciusig mindenkinek
Forrás: Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Hogyan erősítse meg gyermeke egészségét a járvány alatt? Az orvos válaszol
- Pánik helyett tudatosan: vásárlási és táplálkozás tippek a koronavírus idejére
- D-vitamin minden bajra